Crap Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Crap

Crapul este un pește de apă dulce popular în întreaga lume și aparține familiei Cyprinidae. Acesta este originar din Europa și Asia, dar, în prezent este exportat în multe alte locuri, atât pentru gustul lor cât și pentru beneficiile nutriționale.

Compoziție nutrițională:

Crapul este bogat în minerale și vitamine, în special fosfor și vitamina B12, precum și niveluri ridicate de acizi grași, proteine și antioxidanți. Acest profil unic de nutrienți face ca crapul să fie dorit de persoanele care caută o sursă proteică mai bună.

Beneficii

Îmbunătățește sănătatea inimii

Cu un nivel ridicat de acizi grași omega-3, ca mulți alți pești uleioși, crapul este capabil să protejeze inima. Prin îmbunătățirea echilibrului dintre omega-3 și omega-6, crapul poate ajuta la reducerea acumulării plăcii și la reducerea riscului de ateroscleroză. (1)

Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale, la eliminarea tensiunii sistemului cardiovascular și la scăderea șanselor de a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Îmbunătățește imunitatea

Zincul este un mineral important în dieta noastră, pe care mulți oameni îl ignoră și, astfel, apare o deficiență. În timp ce simptomele de deficit de zinc nu sunt la fel de evidente ca cele de fierul sau de calciul, acestea pot compromite sever sistemul imunitar. Zincul joacă un rol-cheie în stimularea sistemului imunitar, iar crapul este bogat în zinc, oferind mai mult de 10% din doza zilnică într-o singură porție. (2)

Efecte antiinflamatorii

Dacă suferi în mod regulat de dureri articulare, mulți medici și nutriționiști sugerează creșterea aportului săptămânal de pește. Acizii grași omega-3 nu sunt numai buni pentru inimă, ci și pentru orice inflamație pe care o poți resimți în diferite părți ale corpului.

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune care afectează milioane de oameni, dar cercetările au dovedit că creșterea aportului de omega-3 ajută la prevenirea osteoartritei. (3)

Protejează funcția gastrointestinală

Sistemul gastrointestinal și inflamația intestinului ar putea avea ca rezultat afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă. (4) Adăugarea de crap în dietă contribuie la reducerea constipației, a balonării și a hemoroizilor. Prezența acidului gras omega-3 ajută la scăderea șanselor de simptome inflamatorii ale intestinelor.

Tratamentul stresului respirator

Cercetările au arătat că concentrația bogată de minerale și substanțe nutritive din crap poate avea beneficii pentru sănătatea noastră respiratorie. (5) Dacă suferi de bronșită, suferință respiratorie cronică sau o altă boală legată de plămâni și căi respiratorii, adăugarea de crap la dietă poate fi o alegere bună. Pe lângă faptul că reduce inflamația în sistemul respirator, poate accelera de asemenea vindecarea în zonele afectate.

Încetinește îmbătrânirea

Pentru persoanele care prezintă pete de vârstă, riduri sau o elasticitate redusă a pielii, antioxidanții pot stimula producerea de celule sănătoase noi și pot încetini procesul de îmbătrânire. (6) În genere, peștele este recunoscut pe scară largă ca fiind un aliment care poate încetini sau chiar inversa procesul de îmbătrânire.

Întărește oasele și dinții

Fosforul se găsește în concentrații ridicate în crap. (7) De fapt, o singură porție de crap oferă mai mult de 50% din doza zilnică recomandată de acest mineral. Fosforul poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni cum ar fi osteoporoza, precum și smalțul deteriorat.

Stimulează funcția cognitivă

Omega-3, antioxidanții, zincul și seleniul au fost toate legate de efectele cognitive la ființele umane. În esență, aceste substanțe pot ajuta la stimularea căilor neuronale noi și la prevenirea stresului oxidativ în capilare și vasele de sânge ale creierului. (8) Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de concentrare, gândire logică și memorie, prevenind, de asemenea, apariția precoce a demenței sau a bolii Alzheimer.

Îmbunătățește calitatea somnului

Nivelurile moderate de magneziu din crap declanșează eliberarea anumitor neurotransmițători care calmează sistemul nervos și pot induce un somn odihnitor. Pentru persoanele care suferă de insomnie sau se trezesc constant pe tot parcursul nopții, adăugarea crapului în dietă, la una sau două mese pe săptămână, ar putea rezolva aceste probleme.

Optimizează nivelurile hormonale

Nivelurile ridicate de vitamina B pot ajuta la optimizarea metabolismului și la echilibrarea diferitelor niveluri hormonale. (9) Conținutul de iod al crapului este, de asemenea, util în echilibrarea funcției glandei tiroide. Natura antiinflamatorie și antioxidantă a peștelui poate ajuta, de asemenea, la funcționarea normală a proceselor chimice din organism.

Precauții

1. Sarcina. Consumul de crap ar trebui să fie limitat la maximum șase porții de 170 de grame într-o lună.

2. Conține cantități mari de grăsime care ar putea duce la probleme cardiace, dacă nu este consumat în cantitățile recomandate.

3. Un nou studiu, tinde să demitizeze beneficiile consumului de pește și concluzionează că, atunci când este consumat în mod regulat, acesta determină creșterea cantității de mercur în organism și reduce cantitatea de omega-3, potrivit Environmental Working Group.

Pentru persoanele care consumă pește în speranța de a obține omega-3 - care s-au dovedit a reduce riscul cardiac - și pentru a spori dezvoltarea creierului infantil, cercetările recente au concluzionat că mulți oameni nu vor beneficia la fel de mult precum speră.

Recomandările includ consumul de anșoa, hering, midii, somon, sardine și păstrăv, care asigură necesarul de omega-3 în timp ce prezintă un risc redus de mercur atunci când sunt consumate o dată sau de două ori pe săptămână. (10)

Așadar, consumul de crap este important pentru sănătatea noastră deoarece consumul de pește a fost în mod constant asociat cu a risc redus de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atac de cord.



AVANTAJE:
Crapul conține vitamina B12, seleniu, proteine și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Crapul conține mult colesterol.

Data actualizare: 08-11-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 31430
Bibliografie
1. Influence of nutrition on the lipid quality of pond fish: common carp (Cyprinus carpio) and tench (Tinca tinca). Url> https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-007-9088-z
2. Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/68/2/447S/4648668
3. Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Url: https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/68/5/280/1829259
4. Cadmium, copper, zinc and iron accumulation in aquatic food chains. Url: http://othes.univie.ac.at/13985/
5. Anti-inflammatory properties of omega-3 fatty acids in critical illness: novel mechanisms and an integrative perspective. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s00134-008-1142-4
6. Antioxidant enzyme response to exercise and aging. Url: https://europepmc.org/abstract/med/8450725
7. Bone and Tooth Mineralization: Why Apatite?Url: https://pubs.geoscienceworld.org/msa/elements/article-abstract/4/2/97/137771/bone-and-tooth-mineralization-why-apatite?redirectedFrom=fulltext
8. Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association. Url: https://www.nature.com/articles/ncpneuro1044
9. Folate, vitamin B12 and vitamin B6 and one carbon metabolism. Url: https://europepmc.org/abstract/med/11813080
10. US SEAFOOD ADVICE FLAWED ON MERCURY, OMEGA-3S. Url: https://www.ewg.org/research/us-gives-seafood-eaters-flawed-advice-on-mercury-contamination-healthy-omega-3s
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Crap:

Continut pentru:
100g 1 file = 170g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: