Creveți Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Creveții reprezintă unul dintre cele mai frecvent consumate tipuri de crustacee. Aceștia aparțin subordinului Caridea și pot fi găsiți atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Există mai multe specii de creveți, dar cele mai multe au o lungime de 1-3 cm.
Creveții sunt adesea recomandați în dietă pentru că oferă cantități mari de nutrienți, cum ar fi iodul, care se găsește doar în anumite tipuri de alimente. Pe de altă parte, specialiștii recomandă evitarea creveților, ca urmare a conținutului ridicat de colesterol.
Compoziție nutrițională
Pentru persoanele care caută să elimine excesul de carbohidrați din dieta lor, creveții sunt o opțiune populară, deoarece conțin zero carbohidrați și au, de asemenea, un aport scăzut de calorii (aproximativ 1 calorie / 1 gram de creveți). Ca formă de viață organică, creveții conțin un procent crescut de proteine și sunt compuși în principal din apă, dar există și o cantitate mică de grăsimi. Cu toate acestea, aspectul cel mai benefic al creveților îl reprezintă conținutul de vitamine și de nutrienți.
Beneficii
1. Pierderea în greutate
Creveții sunt o sursă de proteine și vitamina D, fără a adăuga carbohidrați la aportul zilnic, astfel încât pentru persoanele determinate să piardă în greutate, aceștia sunt o opțiune populară. (1)
Nivelurile ridicate de zinc sunt de asemenea benefice, deoarece zincul este o modalitate de a crește nivelul de leptină din organism. Leptina este un hormon și are rolul de a regla depozitele de grăsime, apetitul și utilizarea generală a energiei în organism.
De asemenea, conține niveluri ridicate de iod, care accelerează activitatea glandei tiroidiane, ajutând la pierderea în greutate sau, cel puțin, la prevenirea creșterii în greutate.
2. Împiedică căderea părului
Mineralele găsite în creveți contribuie, de asemenea, la sănătatea părului. Un deficit de zinc poate cauza căderea parului. (2)
3. Proprietăți anti-îmbătrânire
Razele UVA sunt o cauză majoră a îmbătrânirii pielii. Fără protecție, chiar și câteva minute de expunere la soare și UVA pot duce la riduri, pete sau arsuri solare. Prin adăugarea de creveți la alimentația zilnică sau săptămânală, oamenii își pot îmbunătăți șansele de a avea un ten mai neted. (3)
Creveții conțin niveluri ridicate de astaxantin, care este un antioxidant puternic care poate reduce semnele de îmbătrânire cauzate de UVA și de lumina soarelui.
4. Boala cardiovasculară
Pasta de creveți fermentată conține o enzimă fibrinolitică care poate fi utilizată pentru terapia trombolitică. Terapia trombolitică este o modalitate de a trata cheagurile de sânge din interiorul vaselor de sânge. Această enzimă găsită în pasta de creveți poate fi un instrument puternic împotriva bolilor cardiovasculare. (4) De asemenea, nivelurile ridicate de acid gras omega-3 găsite în creveți diminuează nivelul de colesterol LDL, ceea ce reduce în continuare șansele de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
5. Împiedică degenerarea oaselor
Proteinele și vitaminele diverse, cum ar fi calciu, fosfor și magneziu, găsite în creveți, pot ajuta în mod eficient la lupta împotriva degenerării osoase. (5) Un deficit de proteine și vitamine dietetice poate duce la deteriorarea calității osoase, a masei și a rezistenței osoase, care sunt principalele simptome ale osteoporozei. Adăugarea creveților la regimul zilnic sau săptămânal poate încetini efectele îmbătrânirii oaselor.
6. Reducerea durererii menstruale
Creveții sunt o sursă de colesterol benefic pentru organism și pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale. Promovează un flux sangvin mai sănătos la organele reproducătoare, deoarece reduc alte forme dăunătoare de colesterol din sânge. (6)
7. Îmbunătățirea memoriei
Creveții au un nivel ridicat de fier, care ajută la creșterea fluxului de oxigen la nivelul mușchilor, oferind rezistență și crescând, în același timp, fluxul de oxigen către creier, ceea ce demonstrează că îmbunătățește înțelegerea, memoria și concentrarea. (7) Studiile sugerează că astaxanthinul găsit în creveți poate ajuta la îmbunătățirea performanței memoriei și reducerea riscului bolilor inflamatorii ale creierului. (8)
Dezavantaje
1. Alergii
Crustaceele, inclusiv creveții, sunt clasificate drept una dintre primele opt alimente care cauzează alergii în SUA, împreună cu peștele, arahidele, nucile, grâul, laptele și soia. (9)
Cel mai frecvent declanșator al alergiilor la creveți este tropomyosinul, o proteină găsită în crustacee. Alte proteine din creveți care pot declanșa o reacție alergică includ arginin kinaza și hemocianina. (10)
Simptomele alergiilor la creveți variază și pot include furnicături în gură, probleme digestive, congestie nazală sau reacții cutanate după ce au fost consumate. (11)
2. Intoxicația cu mercur
Ca alte tipuri de fructe de mare, creveții conțin urme de mercur, care sunt periculoase pentru sănătatea umană și pot duce la otrăvire cu mercur și probleme de vedere. Cu toate acestea, aceste preocupări legate de sănătate rezultă dintr-o abundență de mercur în dietă, iar atâta timp cât consumul de creveți este echilibrat, poți evita pericolele otrăvirii cu mercur. (12)
Este important să alegi creveți de înaltă calitate, care nu sunt deteriorați, infectați sau contaminați.
Pot cauza alergii.
2. Zinc. Url: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/
3. Discovering the link between nutrition and skin aging. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
4. Novel Fibrinolytic Enzyme in Fermented Shrimp Paste, a Traditional Asian Fermented Seasoning. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034535y
5. Bone Health for Life: Health Information Basics for You and Your Family. Url: https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/bone-health/bone-health-life-health-information-basics-you-and-your-family
6. Dietary omega-3 fatty acids for women. Url: http://www.bourre.fr/pdf/publications_scientifiques/261.pdf
7. Iron status and brain function: serum ferritin levels associated with asymmetries of cortical electrophysiology and cognitive performance. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/39/1/105/4691092
8. Potential health-promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae. Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21207519
9. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in
the United States. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241964/pdf/nihms247178.pdf
10. Shellfish allergens: tropomyosin and beyond. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28027402
11. Shellfish allergy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20412131
12. Choose Fish and Shellfish Wisely. Url: https://www.epa.gov/choose-fish-and-shellfish-wisely
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Creveți:
Continut pentru:
100g
4 bucăți mari = 22g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: