Curcan Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Curcan

Carnea de curcan oferă proteine de înaltă calitate și poate constitui o componentă sănătoasă a unei alimentații echilibrate.

Încorporarea unor cantități moderate de curcan în dieta ta poate fi o modalitate sănătoasă de a satisface necesarul de proteine.

Compoziție nutrițională

Carnea de curcan are un conținut scăzut de grăsimi, iar 100 g de carne are 160 de calorii. Asigură un aport generos de proteine; 100 g de carne de curcan conţine 32 g de proteine, fapt ce o transformă într-o sursă bună de aminoacizi esenţiali.

Doar o singură porţie de carne de curcan furnizează organismului 65% din aportul zilnic recomandat de proteine. (1)

Beneficii

Sursă de proteine

Carnea de curcan este o sursă bogată de proteine. 100 de grame de carne de curcan conține 29 de grame de proteină care îndeplinește aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată. (2)

Previne cancerul

Seleniul este un tip de antioxidant care ajută la prevenirea cancerului. Studiile afirmă că suplimentele de seleniu pot contribui la scăderea riscului de boli cardiace coronariene. (3)


Seleniul are puterea de a proteja corpul uman de contaminanți, cum ar fi argintul, mercurul, cadmiul și alte elemente dăunătoare.

 

Antioxidanții prezenți în carnea de curcan ajută la prevenirea deteriorării celulelor din cauza radicalilor liberi.

Conținut scăzut de grăsimi

Carnea de curcan conține mai puțină grăsime. O porție de carne de curcan, fără piele, conține doar 1 gram de grăsime. Conținutul redus de grăsimi și conținutul ridicat de proteine din carnea de curcan contribuie la creșterea masei musculare și la creșterea performanței generale. (4)

 

Este recomandat să incluzi carnea de curcan în alimentația ta dacă participi la antrenamente fizice zilnice.

Sursă de vitamina B

Carnea de curcan este o sursă de vitamine B, cum ar fi vitamina B-3 și B-6. Vitamina B-3 ajută la scăderea colesterolului și este esențială pentru pielea sănătoasă și pentru funcția creierului.

Vitamina B-6 ajută la menținerea tonusului muscular, ajută la producerea de anticorpi, celule roșii și este foarte importantă pentru creștere. O singură porție de carne de curcan îndeplinește 36% din vitamina B-3 și 27% din vitamina B-6. (5)

Ajută la consolidarea sistemului imunitar

Carnea de curcan conține un important aminoacid numit triptofan, care ajută la producerea serotoninei, o componentă esențială în întărirea sistemului imunitar.

Ajută la întărirea oaselor

Carnea de curcan conține calciu, magneziu, proteine și vitamina D care ajută la întărirea oaselor și previne osteoporoza. Magneziul prezent în carnea de curcan ajută la absorbția de calciu din alimentele bogate în calciu.

Magneziul ajută la calmarea nervilor și a anxietății, ajută la digestie, previne constipația, ameliorează crampele musculare, reglează nivelurile de minerale sodice, calciu și potasiu.

Conținut bogat de fier

100 de grame de curcan conține 1,5 miligrame de fier.

Pieptul de curcan conține o cantitate considerabilă de fier. (6) Fierul este esențial pentru producerea sângelui și pentru producerea de energie. Lipsa acestui mineral din organism poate provoca oboseală, căderea părului, dureri de cap, piele uscată, unghii fragile etc.

Îmbunătățește metabolismul

Vitamina B-6 contribuie la creșterea metabolismului și ajută la scăderea în greutate. Rata de metabolizare mai scăzută are ca rezultat creșterea în greutate, a colesterolului și a trigliceridelor, împreună cu un risc ridicat de a suferi boli de inimă și hipertensiune arterială. Pentru a crește metabolismul corpului și a pierde în greutate, poți începe să incluzi carnea de curcan în dieta ta.

Piele și păr sănătos

Consumul de carne de curcan promovează un aspect îmbunătățit al pielii și a părului. Carnea de curcan promovează producția de colagen atunci când se combină cu vitamina C și asigură o piele frumoasă. De asemenea, previne căderea părului și ajută la regenerarea părului.

Ajută la creșterea și repararea țesuturilor deteriorate

Carnea de curcan joacă un rol important în creșterea și repararea țesuturilor deteriorate. Proteina este esențială pentru creșterea țesutului, iar acest tip de carne conține o cantitate suficientă de proteine care previne ruperea țesuturilor corpului din cauza efortului fizic.

Dezavantaje

Conținut crescut de sodiu

Carnea de curcan conține o cantitate mare de sodiu, un aspect important de luat în considerare pentru persoanele cu probleme cardiace. (7)

Conținutul de grăsimi

Carnea de curcan conține o cantitate mică de grăsime. O porție de carne de curcan fără piele conține doar 1 gram de grăsime. Așadar, este indicat să consumi carne de curcan fără piele pentru a evita consumul ridicat de grăsimi.

Cantități mari de triptofan

Carnea de curcan conține triptofan, care, atunci când se regăsește în cantități excesive în organism, induce o stare profundă de somn.

Alege carnea ecologică de curcan

În prezent, curcanii sunt hrăniți cu un mixt de alimente și antibiotice. Pentru a obține beneficiile de sănătate din carnea de curcan este indicat să alegi carnea ecologică.

În timpul procesării, carnea de curcan este adesea injectată cu sare, apă și alți conservanți, pentru a prelungi termenul de valabilitate și pentru a reduce costurile. Puii crescuți natural, care au acces la vegetație, au, de asemenea, un conținut mai mare de acizi grași omega-3.

Studiile au arătat că atunci când consumi carne procesată ești mai predispus la dezvoltarea cancerului. (8)

Asigură-te că gătești curcanul până când temperatura internă atinge la 74°C pentru a reduce riscul de toxiinfecție.



AVANTAJE:
Carnea de curcan este o sursă bună de proteine, niacină, vitamina B6 și fosfor.
Curcanul are un conținut de grăsimi extrem de redus.

DEZAVANTAJE:
Carnea de curcan conține mult colesterol.

Data actualizare: 11-07-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 13685
Bibliografie
1. Protein for Life: Review of Optimal Protein Intake, Sustainable Dietary Sources and the Effect on Appetite in Ageing Adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872778/
2. Dietary protein intake and human health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26797090
3. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1829306/
4. Comparative Analysis of Red and White Turkey Meat Quality. Url: https://www.researchgate.net/publication/317200092_Comparative_Analysis_of_Red_and_White_Turkey_Meat_Quality
5. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
6. Amount of Iron in Turkey breast. Url: http://www.dietandfitnesstoday.com/iron-in-turkey-breast.php
7. Dietary Sources of High Sodium Intake in Turkey: SALTURK II. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622693/
8. Processed meat and colorectal cancer: a review of epidemiologic and experimental evidence. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661797/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Curcan:

Continut pentru:
100g 1/2 curcan fără oase = 1857g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: