Curmale Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Curmale

Curmalele sunt fructe dulci produse de palmierul cunoscut sub numele de Phoenix dactylifera. Curmalele sunt cultivate în întreaga lume, în special în regiunile tropicale.

În funcție de soi, curmalele proaspete sunt destul de mici și pot avea de la culoarea roșu aprins la galben strălucitor.

Compoziție nutrițională

O cercetare din 2008, publicată în revista Critical Reviews in Nutrition Science and Nutrition sugerează că peste 15% din necesarul zilnic de minerale esențiale, cum ar fi cuprul, potasiul, pot fi realizate prin consumarea a 100 g de curmale zilnic. (1)

Beneficii

Sursă bună de energie

Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri naturale, cum ar fi glucoza, fructoza și sucroza. (2) Mulți oameni consumă curmale pentru o gustare rapidă după-amiaza, când se simt obosiți.

Un studiu publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition a arătat că curmalele sunt bogate în substanțe nutritive esențiale care te pot ajuta să recâștigi imediat energia, atunci când te simți extenuat. (3)

Au un conținut bogat de fibre

În medicina tradițională tunisiană, curmalele sunt folosite pentru tratarea constipației. (4) Potrivit cercetărilor privind efectele fibrelor asupra constipației alimentare, alimentele bogate în fibre sunt esențiale pentru promovarea mișcărilor intestinului sănătoase și pentru trecerea confortabilă a alimentelor prin tractul intestinal. (5)

Un studiu din 2005 sugerează, de asemenea, că curmalele au un conținut ridicat de fibre dietetice și fibre insolubile. (6)

Un studiu la care au participat 21 de persoane care au consumat 7 curmale pe zi timp de 21 de zile au prezentat îmbunătățiri ale frecvenței scaunelor și au avut o creștere semnificativă a mișcărilor intestinale comparativ cu momentul în care nu au mâncat curmale. (7)

Pot spori sănătatea creierului

Un studiu condus de Musthafa Mohamed Essa sugerează că curmalele protejează împotriva stresului oxidativ și a inflamației din creier. Potrivit cercetărilor, curmalele sunt o sursă bună de fibre dietetice și sunt bogate în fenoli și antioxidanți naturali, precum antociani, acid ferulic, acid protocatechic și acid cafeic. (8)

Studiile de laborator sugerează că curmalele pot fi utile pentru scăderea markerilor inflamatorii, cum ar fi interleukina 6 (IL-6), în creier. Nivelurile ridicate de IL-6 sunt asociate cu un risc mai mare de boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer (9).

În plus, studiile efectuate pe animale au arătat că curmalele sunt utile pentru reducerea activității proteinelor de tip beta amiloid, care pot forma plăci de amiloid în creier.

Când plăcile se acumulează în creier, acestea pot perturba comunicarea între celulele creierului, ceea ce poate duce în final la moartea celulelor cerebrale și boala Alzheimer (10).

Previn tulburările alimentare

Cercetările sugerează că curmalele conțin fibre insolubile și solubile, precum și aminoacizi, care oferă beneficii care pot stimula digestia alimentelor și asigură trecerea rapidă prin intestin și stomac. (11) Acest lucru poate favoriza o mai bună absorbție a nutrienților de către sistemul digestiv.

Previn bolile cardiace

Un studiu realizat de Rock W a concluzionat că curmalele au efecte benefice asupra acizilor grași saturați și asupra stresului oxidativ care cauzează probleme ale inimii și au potențialul de a preveni aterogeneza care duce la boli cardiovasculare. (12)

Curmalele împreună cu rodiile, bogate în antioxidanți, pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Ambele sunt bogate în diferite substanțe fitochimice care ajută la prevenirea bolilor de inimă. (13)

În plus, curmalele sunt o sursă bogată de potasiu, iar studiile au dovedit că reduc riscul de accident vascular cerebral și alte boli legate de inimă.

Reduc intoxicația alcoolică

Conform unui studiu publicat în Journal of Organic Systems, curmalele au fost utilizate împreună cu piperul pentru a reduce toxicitatea berii în Nigeria. (14)

Ajută la tratarea diareei cronice

Potrivit unui articol publicat în Columbia University Medical Center, alimentele bogate în potasiu, cum ar fi curmalele sunt eficiente împotriva diareei. (15) De asemenea, ele ajută la digestie și pot ameliora diareea cronice

Risc redus de cancer de colon

Cercetările efectuate de dr. Jeremy Spencer sugerează că aportul de curmale poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului, împreună cu încetinirea dezvoltării cancerului colorectal. Studiile arată, de asemenea, că curmalele prezintă activitate antitumorală, însă mecanismul exact rămâne necunoscut și necesită mai multă cercetare. (16)

Sănătatea osoasă

O cercetare condusă de Julie Garden-Robinson sugerează că curmalele conțin bor care este, de asemenea, printre nutrienții care promovează oasele sănătoase. Un studiu publicat în revista Critical Reviews sugerează că cantități semnificative de minerale cum ar fi fosfor, potasiu, calciu, magneziu găsite în fructele uscate ajută la întărirea oaselor și combaterea bolilor dureroase și debilitante precum osteoporoza. (2)

Riscuri și considerații

Curmalele au un conținut foarte ridicat de zahăr în raport cu restul valorii lor nutriționale

Persoanele care încearcă să-și administreze zahărul din sânge, cum ar fi cele cu diabet zaharat, trebuie să acorde atenție consumului lor total de zahăr atunci când introduc curmale în dieta lor.

Potrivit unui studiu, curmalele au un indice glicemic scăzut care nu are ca rezultat creșteri semnificative ale zahărului din sânge la persoanele cu sau fără diabet. (17)

Deși cercetătorii au utilizat doar un eșantion restrâns, constatările lor indică faptul că curmalele consumate în cantități moderate nu ar trebui să afecteze în mod dramatic nivelul de zahar din sânge al unei persoane.

Curmalele pot duce la creșterea în greutate

În conformitate cu USDA, curmalele sunt bogate în zahăr.

Un studiu efectuat pe animale în 2014 a sugerat că aportul de curmale poate duce la creșterea în greutate. Un alt studiu efectuat pe animale în 2016 nu a indicat o astfel de creștere a greutății. (18) Având în vederedate care se află în contrast, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține dacă curmalele promovează sau nu creșterea în greutate.

Orice aliment, dacă este consumat în abundență, ar putea duce la creșterea în greutate. În timp ce curmalele te pot ajuta să pierzi în greutate, acestea te pot face, de asemenea, să câștigi câteva kilograme, având în vedere că sunt bogate în calorii și zahăr. (18)

Iritații ale pielii

Curmalele uscate pot provoca erupții cutanate, iar cauza este reprezentată de conținutul de sulfiți. Iritațiile pot fi, de asemenea, cauzate de mucegai prezent în multe fructe uscate.

Poate duce la intoleranță la fructoză

Anumiți indivizi au dificultăți în digerarea fructozei, ceea ce duce la o afecțiune numită intoleranță la fructoză. Zahărul nu este absorbit în mod corespunzător, ceea ce îl face să treacă prin sistemul digestiv în ansamblu (deoarece corpul dumneavoastră nu este capabil să-l descompună). Acest lucru poate duce, de asemenea, în cele din urmă la dureri abdominale, deoarece zahărul începe să interacționeze cu bacteriile naturale din intestine. (19)

În concluzie, curmalele sunt fructe sănătoase care pot oferi beneficii pentru sănătate variind de la îmbunătățirea digestiei la un risc redus de îmbolnăvire.

Deși aceste fructe uscate au valori nutriționale importante, o mare atenție trebuie acordată selecției lor deoarece suprafața acestora este foarte lipicioasă și atrage diverse impurități. Prin urmare, ar trebui să fie consumate numai cele care sunt procesate și ambalate în mod corespunzător.



DEZAVANTAJE:
Din cauza faptului că sunt foarte lipicioase, curmalele uscate pot ramâne pe smalț sau între dinti, crescând astfel riscul apariției cariilor dentare.

Curmalele sunt foarte bogate în zaharuri.

Data actualizare: 22-11-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 34389
Bibliografie
1. Nutritional and Functional Properties of Dates: A Review. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408390701724264
2. Nutritional and functional properties of dates: a review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949591
3. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850886
4. Effects of Dates Pulp Extract and Palm Sap (Phoenix dactylifera L.) on Gastrointestinal Transit Activity in Healthy Rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4098977/
5. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/
6. Compositional and Sensory Characteristics of Three Native Sun-Dried Date (Phoenix dactylifera L.) Varieties Grown in Oman. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf050578y
7. Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26428278
8. Diet rich in date palm fruits improves memory, learning and reduces beta amyloid in transgenic mouse model of Alzheimer's disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484046/
9. Beneficial effects of date palm fruits on neurodegenerative diseases. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/
10. Alzheimer’s Disease and the β-Amyloid Peptide. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813509/
11. Date (Phoenix dactylifera L.) fruit soluble phenolics composition and anti-atherogenic properties in nine Israeli varieties. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23587027
12. Effects of date ( Phoenix dactylifera L., Medjool or Hallawi Variety) consumption by healthy subjects on serum glucose and lipid levels and on serum oxidative status: a pilot study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19681613
13. Studying the health benefits of dates. Url: http://qatar-weill.cornell.edu/media-and-news/news/story/studying-the-health-benefits-of-dates
14. ENHANCING DATE PALM PROCESSING, MARKETING AND PEST CONTROL THROUGH ORGANIC CULTURE. Url: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.460.2344&rep=rep1&type=pdf
15. Diarrhea. Url: http://ccw.columbia.edu/patient-care/nutrition-guidelines/coping-side-effects-therapy/diarrhea
16. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/
17. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Url: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322548.php
18. Weight Loss: Do Dates Help You Lose Weight? We Find Out! Url: https://food.ndtv.com/weight-loss/weight-loss-do-dates-help-you-lose-weight-we-find-out-1888873
19. The unexpected truth about dates and hypoglycemia. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4859097/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Curmale:

Continut pentru:
100g 1 curmală fără sâmbure = 24g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: