Dovleac Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Râșnoveanu Marina
Dovleacul (Curcubita pepo) abundă în minerale, vitamine şi alte substanţe nutritive necesare organismului nostru. Se pare că dovleacul este originar din America de Nord, acolo unde americanii indigeni găteau felii de dovleac deasupra focului. În timp, datorită proprietăţilor sale, dovleacul a devenit din ce în ce mai popular, începând să fie cultivat şi în Europa.
Bogat în vitaminele A, C, E, B6, fier, magneziu, zinc, fosfor şi acid folic, dovleacul are totodată un conţinut mic de grăsimi săturate şi colesterol. (1)
Iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale dovleacului pentru sănătate, dar şi unele contraindicaţii, menţionate de specialişti.
În plus, un studiu publicat în Canadian Journal of Physiology and Pharmacology a arătat că acest amino-acid ar putea să ajute şi împotriva anxietăţii, întrucât triptofanul este transformat în serotonină, neurotransmiţătorul responsabil cu buna dispoziţie. (1)
Într-un studiu recent, s-a constatat că seminţele de dovleac ar putea îmbunătăţi considerabil starea bărbaţilor mai în vârstă, care se confruntă cu prostată mărită. În cadrul respectivei cercetări, subiecţii aveau vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani. O grupă a primit extract din seminţe de dovleac, timp de trei luni, iar cealaltă grupă a primit pastile placebo. La final, în cadrul primei categorii participante la studiu s-a demonstrat o îmbunătăţire considerabilă a problemelor de prostată mărită. (1)
Seminţele de dovleac promovează o bună funcţionare a sistemului cardiac stimulând producţia de HDL sau colesterolul bun. Astfel, într-un studiu având ca subiect uleiul din seminţe de dovleac s-a demonstrat că acesta poate creşte cu până la 16% colesterolul HDL. (1)
De asemenea, unele studii atestă faptul că beta-carotenul, un antioxidant prezent în dovleac, ar putea combate producţia de radicali liberi, prevenind bolile cardiovasculare. (4)
Uleiul din seminţe de floarea soarelui ar putea să scadă şi tensiunea arterială, potrivit unui alt studiu, realizat de cercetartorii egipteni. Bineineles, toate aceste studii sunt de-abia la început, însă rezultatele sunt unele promiţătoare.
Alte surse bogate în beta-caroten mai sunt şi cartofii dulci, morcovii, legumele cu frunze verzi, pepenele galben, ardeiul gras, caisele uscate, mazărea (gătită), broccoli (gătit) etc. (6)
În plus, vitamina C promovează producţia de colagen, ceea ce, din nou, reduce apariţia ridurilor. (8)
Cu toate astea, cum studiile nu sunt suficiente în acest sens, se recomandă consumul moderat de dovleac și semințe de dovleac de către femeile însărcinate şi cele care alăptează.
În privinţa interacţiunii cu alte medicamente, se recomandă asistenţă specializată în cazul administrării concomitente şi prelungite de seminţe de dovleac şi diuretice. (9)
(2) Proprietățile semințelor de dovleac pentru sănătate, link: http://www.healthguidance.org/entry/16188/1/Health-Benefits-of-Pumpkin-Seeds.html
(3) Efectele fitosterolilor asupra metabolismului colesterolului și a arteriosclerozei: dovezi clinice și experimentale, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625028
(4) Beta-carotenul și riscul bolilor coronariene. O trecere în revista a studiilor observaționale și de intervenție, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10554676
(5) Antioxidanții și prevenția cancerului, link: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/antioxidants
(6) Surse naturale de beta-caroten, link: http://www.healthaliciousness.com/articles/natural-food-sources-of-beta-carotene.php
(7) Dovleacul -super aliment pentru ochii tai, link: http://macularhope.org/pumpkin-superfood-eyes/
(8) Beneficiile surprinzatoare ale dovleacului, link: http://www.northridgehospital.org/Who_We_Are/219620
(9) Semințele de dovleac, link: http://www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/pumpkin.pdf
Bogat în vitaminele A, C, E, B6, fier, magneziu, zinc, fosfor şi acid folic, dovleacul are totodată un conţinut mic de grăsimi săturate şi colesterol. (1)
Iată mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale dovleacului pentru sănătate, dar şi unele contraindicaţii, menţionate de specialişti.
Beneficii
Seminţele de dovleac sunt antidepresive
Pe lângă pulpa de dovleac, seminţele sunt deseori folosite drept gustare săţioasă sau pentru atenuarea şi prevenirea unor afecţiuni. Seminţele de dovleac sunt considerate antidepresive naturale întrucât conţin L-triptofan, un amino-acid esenţial, eficient împotriva depresiei. (2)În plus, un studiu publicat în Canadian Journal of Physiology and Pharmacology a arătat că acest amino-acid ar putea să ajute şi împotriva anxietăţii, întrucât triptofanul este transformat în serotonină, neurotransmiţătorul responsabil cu buna dispoziţie. (1)
Dovleacul este benefic pentru sănătatea bărbaţilor
Cu un conţinut bogat de zinc şi magneziu, dovleacul creşte nivelul de testosteron şi producţia de material seminal la bărbaţi. Cum testosteronul este un hormon care ajută atât la scăderea în greutatea, cât şi la dezvoltarea musculară, dovleacul este indicat şi în alimentaţia celor care fac sport susţinut. O sursă bogată de proteine, dovleacul este necesar şi refacerii ţesutului muscular. (2)Într-un studiu recent, s-a constatat că seminţele de dovleac ar putea îmbunătăţi considerabil starea bărbaţilor mai în vârstă, care se confruntă cu prostată mărită. În cadrul respectivei cercetări, subiecţii aveau vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani. O grupă a primit extract din seminţe de dovleac, timp de trei luni, iar cealaltă grupă a primit pastile placebo. La final, în cadrul primei categorii participante la studiu s-a demonstrat o îmbunătăţire considerabilă a problemelor de prostată mărită. (1)
Dovleacul scade colesterolul rău şi previne afecţiunile cardiace
Potrivit studiilor, seminţele de dovleac conţin fitosteroli, substanţe care inhibă absorbţia de colesterol în intestinul subţire, reducând astfel LDL sau colesterolul rău. (3)Seminţele de dovleac promovează o bună funcţionare a sistemului cardiac stimulând producţia de HDL sau colesterolul bun. Astfel, într-un studiu având ca subiect uleiul din seminţe de dovleac s-a demonstrat că acesta poate creşte cu până la 16% colesterolul HDL. (1)
De asemenea, unele studii atestă faptul că beta-carotenul, un antioxidant prezent în dovleac, ar putea combate producţia de radicali liberi, prevenind bolile cardiovasculare. (4)
Uleiul din seminţe de floarea soarelui ar putea să scadă şi tensiunea arterială, potrivit unui alt studiu, realizat de cercetartorii egipteni. Bineineles, toate aceste studii sunt de-abia la început, însă rezultatele sunt unele promiţătoare.
Dovleacul ne protejează împotriva cancerului
Consumul de fructe şi legume bogate în beta-caroten a fost asociat în numeroase studii cu un risc scăzut de cancer, acelaşi efect avându-l şi sterolii din seminţele de dovleac. (5)Alte surse bogate în beta-caroten mai sunt şi cartofii dulci, morcovii, legumele cu frunze verzi, pepenele galben, ardeiul gras, caisele uscate, mazărea (gătită), broccoli (gătit) etc. (6)
Dovleacul ajută vederea
Potrivit Institutului Naţional al Sănătăţii, din Statele Unite ale Americii, dovleacul ajută vederea, prevenind afecţiunile asociate. Astfel, o cană de dovleac gătit şi pasat conţine mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Beta-carotenul, convertit de organismul nostru în vitamina A, este cel care are un rol determinant în acest proces, ajutând vederea, mai ales în lumina slabă. (7)Consumul de dovleac îmbunătăţeşte funcţionarea vezicii urinare
Atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, consumul de seminţe de dovleac este asociat cu o mai bună funcţionare a vezicii urinare. Astfel, se pare că acestea pot trata vezica urinară hiperactivă, o afecţiune nu foarte gravă, dar care poate duce la incontinenţă urinară. Oamenii de ştiinţă japonezi au demonstrat că administrarea extractului din seminţe de dovleac şi a celui din germeni de soia, la femeile cu vârsta cuprinsă între 52 şi 86 de ani, pe parcursul a 6 săptămâni, a dus la o îmbunătăţire semnificativă a funcţionării vezicii urinare. (1)Dovleacul întârzie procesul îmbătrânirii
Dovleacul este bogat în minerale, vitamine şi compuşi antioxidanţi, substanţe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Pe lângă prevenirea anumitor afecţiuni, acest efect poate încetini şi procesul de îmbătrânire. Un consum important de legume galbene, portocalii şi verzi a fost asociat de-a lungul timpului cu mai puţine riduri şi cu un ten luminos şi frumos.În plus, vitamina C promovează producţia de colagen, ceea ce, din nou, reduce apariţia ridurilor. (8)
Contraindicații
Consumat cu moderaţie, atât dovleacul, cât şi seminţele de dovleac sunt sigure pentru sănătatea noastră.Cu toate astea, cum studiile nu sunt suficiente în acest sens, se recomandă consumul moderat de dovleac și semințe de dovleac de către femeile însărcinate şi cele care alăptează.
În privinţa interacţiunii cu alte medicamente, se recomandă asistenţă specializată în cazul administrării concomitente şi prelungite de seminţe de dovleac şi diuretice. (9)
AVANTAJE:
Dovleacul este o sursă excelentă de vitaminele A, C si E, riboflavină, potasiu, tiamină, niacină, vitamina B6, acid folic, fier, magneziu și fosfor. În plus, dovleacul are un conținut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Datorită conținutului de vitamina A, dovleacul este un aliment util pentru vegetarieni.DEZAVANTAJE:
Studiile sunt insuficiente în privința posibilelor efecte negative ale consumui de dovleac, de aceea se recomandată prudența în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
Data actualizare: 17-10-2014 | creare: 17-10-2014 | Vizite: 31992
Bibliografie
(1) Adevărata putere a semințelor de dovleac, link: http://www.lef.org/en/Magazine/2012/10/The-True-Potency-Of-The-Pumpkin-Seed/Page-01(2) Proprietățile semințelor de dovleac pentru sănătate, link: http://www.healthguidance.org/entry/16188/1/Health-Benefits-of-Pumpkin-Seeds.html
(3) Efectele fitosterolilor asupra metabolismului colesterolului și a arteriosclerozei: dovezi clinice și experimentale, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625028
(4) Beta-carotenul și riscul bolilor coronariene. O trecere în revista a studiilor observaționale și de intervenție, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10554676
(5) Antioxidanții și prevenția cancerului, link: http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/antioxidants
(6) Surse naturale de beta-caroten, link: http://www.healthaliciousness.com/articles/natural-food-sources-of-beta-carotene.php
(7) Dovleacul -super aliment pentru ochii tai, link: http://macularhope.org/pumpkin-superfood-eyes/
(8) Beneficiile surprinzatoare ale dovleacului, link: http://www.northridgehospital.org/Who_We_Are/219620
(9) Semințele de dovleac, link: http://www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/pumpkin.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Dovleac:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: