Făină de orez alb Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Făină de orez alb

Dacă încerci să eviți făina de grâu sau glutenul, atunci făina de orez este o opțiune în acest sens. Acest tip de făină nu conține gluten și este cunoscută și sub denumirea de pudră de orez, fiind fabricată din orez fin măcinat. Aceasta poate fi obținută atât din orez alb, cât și din orez brun, fiind un aliment de bază în Asia de Sud-Est, Japonia și în sudul Indiei.

Valoare nutrițională

Orezul alb este foarte rafinat pentru a spori calitatea gătitului, termenul de valabilitate și gustul, dar dezavantajul constă într-o valoare nutrițională redusă (1).

Pe de altă parte, orezul brun conține atât tărâțe cât și germeni. Din acest motiv, orezul brun conține substanțial mai multe fibre decât orezul alb.

Beneficii

1. Bogată în fibre

Organele noastre au nevoie de fibre insolubile, iar dacă constipația este o problemă, făina de orez poate ajuta împreună cu consumul de nuci, fasole și legume, cum ar fi conopida și cartofii, pentru a spori aportul de fibre.

Alegerea unei diete bogate în fibre poate contribui la scăderea colesterolului și la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge. Poate chiar ajuta la reducerea riscului de boală diverticulară, boli de colon, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială. (2)

2. Nu conține gluten

Făina din orez este produsă din cereale fără gluten, ceea ce o poate face o alegere mai bună atunci când vine vorba de persoanele care suferă de intoleranță la gluten și de boală celiacă. Glutenul este o proteină găsită în produsele din cereale, cum ar fi grâul și secara.

Oricine are boală celiacă, suferă de o afecțiune digestivă care perturbă sistemul imunitar atunci când intră în contact cu glutenul. Pentru cei cu intoleranță, deși ușoară, făina de orez poate reprezenta o alternativă. (3)

3. Ajută la menținerea funcției hepatice sănătoase

Făina de orez conține colină, care ajută la transportul colesterolului și a trigliceridelor din ficat spre orice zonă din organism. Prin urmare, colina te poate ajuta să menții un ficat sănătos.

Colina este necesară pentru a menține componentele esențiale ale membranelor. Carcinomul hepatocelular este un cancer care provine din boala hepatică cronică, iar ratele cresc.

Un studiu publicat în International Journal of Experimental Pathology a arătat că o dietă care este deficitară în colină și bogată în grăsimi a condus la fibroză hepatică progresivă rapidă la șoareci. (4) Deoarece făina de orez conține colină, poate fi benefică pentru de a menține sănătatea ficatului.

4. Este bogată în antioxidanți

Are în componență antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi în organism și previn îmbătrânirea prematură și boli precum cancerul.

Dezavantaje

1. Conține mai puțin folat decât făina de grâu integral

În timp ce, atât făina de grâu integral, cât și făina de orez conțin valori nutriționale similare, făina de grâu integral conține mai mult acid folic decât făină de orez. Aceste cereale integrale au, în linii mari același conținut de tiamină, niacină și riboflavină, ambele conținând vitamina E, dar grâul oferă 14% din recomandarea zilnică de folat.

Folatul este important, deoarece ajută la eliminarea homocisteinei din sânge. Acest proces poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. În perioada sarcinii, acid folic este esențial pentru dezvoltarea și creșterea celulelor noi. (5)

2. Are mai puțini fitonutrienți decât grâul integral

Atât făina de orez, cât și făina de grâu furnizează fitonutrienți care oferă protecție împotriva cancerului, numiți lignani, dar făina de grâu integral are 30% mai mulți lignani. Aceștia pot ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen în organism. Alimentele care conțin lignani pot contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare, de cancer și la reducerea nivelului de colesterol. (6)

Măsuri de precauție

Orezul este de obicei ușor de digerat și poate fi inclus într-o dietă sănătoasă. Controverse recente au fost prezentate în ceea ce privește arsenul din orez. În general, dacă ai îngrijorări, ia în considerare utilizarea unui amestec de făină pentru a ajuta la reducerea excesului de făină de orez. Dacă bănuiești că ai probleme legate de arsen sau pari să ai probleme digestive, evită consumul de produse pe bază de orez și asigură-te că soliciți ajutor medical de la medic.

Simptomele toxicității arsenicului:

Expunerea acută la un nivel ridicat

Simptomele de expunere acută, la nivel înalt la arsenic includ greață, vărsături, diaree, șoc și deces.

Expunere pe termen lung, la un nivel scăzut (de exemplu, consumul alimentar al unei diete fără gluten)

Tractul gastrointestinal, pielea și sistemul nervos pot fi afectate de expunerea cronică la nivel scăzut la arsen. Simptomele potențiale includ greață, dureri de stomac, diaree și amorțeală a mâinilor și a picioarelor. Ratele crescute ale cancerului de piele, vezică și pulmonar sunt raportate odată cu expunerea cronică. Schimbările la nivelul pielii și decolorările pot apărea pe mâini și unghii.

Făina de orez poate fi o alternativă pentru dieta ta, mai ales dacă ești intolerant la gluten sau ai boală celiacă. Experimentează diferite rețete pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

În plus, făina de orez nu conține gluten, este bogată în fibre și te poate ajuta să își protejezi ficatul. Pe de altă parte, este mai scăzut în nutrienți și fitonutrienți decât alte tipuri de făină și, de asemenea, este relativ ridicată în carbohidrați și calorii. De asemenea, consumul ridicat de produse pe bază de orez alb a fost asociat cu risc crescut de intoxicație cu arsenic.



AVANTAJE:
Făina de orez alb are un conținut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu.
Nu on'ie gluten.

DEZAVANTAJE:
Conține mai puțin folat decât făina de grâu integral.
Are mai puțini fitonutrienți decât grâul integral.
Risc de intoxica'ie cu arsenic.

Data actualizare: 06-11-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 11224
Bibliografie
1.Processing conditions, rice properties, health and environment. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776212
2. Dietary fiber: Essential for a healthy diet. Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
3. IS RICE GLUTEN-FREE? Url: https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/is-it-gluten-free/rice/
4. Trends in wheat-flour fortification with folic acid and iron--worldwide, 2004 and 2007. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18185494
5. Hepatocellular carcinoma in a mouse model fed a choline-deficient, L-amino acid-defined, high-fat diet.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28895242
6. The Unintended Consequences of a Gluten-free Diet. Url: https://journals.lww.com/epidem/Fulltext/2017/05000/The_Unintended_Consequences_of_a_Gluten_free_Diet.27.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Făină de orez alb:

Continut pentru:
100g 1 cană = 158g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: