Făină integrală Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Făina integrală de grâu conține toate componentele boabelor - tărâțe, germeni și endosperm. În boabele rafinate, tărâțele și germenii sunt îndepărtați.
Compoziție nutrițională
Făina integrala aduce niște beneficii suplimentare prin comparație cu făina albă și datorită conținutului de vitamine. Făina integrală conține numeroase vitamine, inclusiv folați, riboflavină și vitaminele B1, B3 si B5.
Beneficii
Ajută la reducerea riscului de cancer la sân
Făina integrală de grâu conține grăsimi și proteine sănătoase și multe fibre. Studiile au dovedit că aportul de cereale integrale, la femei reduce la jumătate posibilitatea dezvoltării cancerului de sân. (1)
Consumul de 13 grame de cereale integrale pe zi reduce cu 41% riscul de de dezvolta acest cancer.
Previne astmul la copii
Studiile oferă dovezi care atestă că includerea de făină integrală în dietă, la vârsta copilăriei, scade probabilitatea de astm. (2)
Sănătatea inimii
Consumul de grâu la micul dejun sub formă de cereale sau pâine poate fi benefic, deoarece previne atacurile de cord. Cerealele integrale au nutrienți esențiali care reduc riscul de hipertensiune și de atac de cord. (3)
Nutrienți esențiali
Făina integrală de grâu conține grăsimi sănătoase, minerale, multe fibre și proteine. Dieta bogată în fibre este esențială pentru sănătatea generală și dacă vrei să slăbești. (4)
Te menține energic
Consumul de făină integrală de grâu te menține energizat pe parcursul zilei, deoarece are o cantitate mare de carbohidrați, amidon și zahăr. De asemenea, ajută la evitarea unor probleme precum constipația, greața și alte afecțiuni ale stomacului. (5)
Controlează nivelul zahărului din sânge
Făina integrală conține carbohidrați și acest lucru poate ajuta la menținerea nivelului scăzut al glicemiei. (6)
Alimentele care conțin carbohidrați sunt transformate de organismul uman în glucoză. Glucoza intră în sângele tău și furnizează celulelor zahăr. Alimentele care sunt formate din făină conțin un indice glicemic ridicat, astfel încât sângele capătă rapid zaharuri.
Îngrijirea pielii
Dacă dorești o strălucire naturală pentru pielea ta, masca de făină este una dintre cele mai bune opțiuni. Este bogată în vitamina E care promovează respirația celulară, curăță acneea și încetinește procesul de îmbătrânire. Astfel, produsele care conțin făină integrală de grâu sunt benefice pentru o piele sănătoasă. (7)
Reduce riscul de obezitate
Consumul de alimente bogate în fibre te poate ajuta să previi supraalimentarea. Acesta este un motiv pentru care dietele bogate în fibre sunt recomandate pentru pierderea în greutate. Cerealele integrale și produsele obținute din ele oferă o senzație mai mare de sațietate decât cerealele rafinate, iar cercetările sugerează că acestea pot reduce riscul de obezitate. De fapt, consumul a 3 porții de cereale integrale zilnic a fost legat de un indice de masă corporală mai scăzut. (8).
Susține digestia sănătoasă
Fibra din cerealele integrale poate sprijini digestia sănătoasă în diverse moduri.
În primul rând, fibrele reduc riscul de constipație.
În al doilea rând, unele tipuri de fibre acționează ca prebiotice. Aceasta înseamnă că te ajută să hrănești bacteriile intestinale benefice, care sunt importante pentru sănătatea digestivă.
Dezavantaje
Persoanele sensibile la reacții alergice sunt avertizate să evite făina integrală, deoarece poate înrăutăți reacțiile.
Boala celiacă și sensibilitatea la gluten
Grâul, orzul și secara conțin gluten, un tip de proteine la care unii oameni sunt intoleranți sau alergici.
În cazul în care ai alergie la gluten, boală celiacă sau sensibilitate la gluten, consumul de făină integrală poate provoca o serie de simptome, inclusiv oboseală, indigestie și dureri articulare.
Cerealele integrale fără gluten, inclusiv hrișcă, orez și ovăz sunt bune pentru majoritatea persoanelor cu aceste afecțiuni. Cu toate acestea, unii au dificultăți în a tolera orice tip de cereale.
Sindromul colonului iritabil
Grâul are au un conținut ridicat de carbohidrați cu lanț scurt numiți FODMAP. Aceștia pot cauza simptome la persoanele cu sindrom de colon iritabil.
2. Dietary pattern and asthma: a systematic review and meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137988/
3. The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188247/
4. High-Fiber Foods. Url: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/high-fiber-foods.htm
5. Train Smart, Eat Right. Url: https://www.tacfitness.org/2019/01/30/train-smart-eat-right/
6. Carbohydrates and Blood Sugar. Url: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
7. Vitamin E in dermatology. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
8. Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18005489
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Făină integrală:
Continut pentru:
100g
1 lingură = 8g
1 lingură cu vârf = 22g
1 cană 200ml = 125g
1 cană 250ml = 148g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: