Ficat de pasăre (fiert) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ficat de pasăre (fiert)

În timp ce carnea de pui este una dintre cele mai frecvent consumate tipuri de carne, ficatul este deseori neglijat, în mare parte pentru că conține o cantitate mare de colesterol.

Cu toate acestea, ficatul de pasăre are și beneficii deoarece furnizează doze sănătoase de vitamine și minerale esențiale.

Compoziție nutrițională

O porție de ficat de pasăre gătit conține 45 de calorii, 15 miligrame de sodiu și este lipsit de carbohidrați.

Dezavantajele constau însă în cantitatea mare de colesterol pe care o conține. Spre exemplu, aceeași cantitate de ficat conține 180 miligrame de colesterol, mai mult de jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru o dietă tipică. În plus, dacă obișnuiești să gătești ficatul de pui în ulei, trebuie să iei în considerare caloriile adăugate și grăsimile din ulei.

Beneficii

Oferă protecție împotriva anemiei

Printre pricipalele beneficii ale ficatului de pui se numără protecția împotriva anemiei. Anemia este o boală care apare atunci când ai o deficiență de globule roșii și provoacă o stare de oboseală, care interferează cu activitățile zilnice.

Datorită conținutului de vitamina A și de fier, ficatul de pasăre oferă protecție împotriva acestei afecțiuni. (1) De asemenea, ficatul de pasăre furnizează vitamina B12, care echilibrează și sprijină producerea de globule roșii. De asemenea, oferă folat, fier și vitamine. Fierul în sine este o componentă esențială pentru producerea celulelor roșii din sânge.

Într-un studiu realizat de doctorul Benjamin K. Ershoff și publicat în Proceedings for Society for Biology and Medicine Experimental, ficatul de pasăre a redus starea de oboseală asociată anemiei.

Mai exact, trei grupuri de șoareci au urmat o dietă pe bază de 11 vitamine sau același complex de vitamine și un complex de vitamina B sau dieta originală, dar în loc de vitamina B au primit pulbere de ficat. Rezultatele au arătat că cei mai rezistenți din punct de vedere fizic s-au arătat șoarecii din ultimul grup. (2)

Îmbunătățește vederea

Ficatul de pui conține vitamina A sub formă de retinol, alfa și beta-caroten, inclusiv licopen și, prin urmare, susține vederea sănătoasă. Cercetările susțin faptul că vitamina A poate reduce considerabil riscul de cataractă și degenerescență maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă și poate trata persoanele care suferă de retinită pigmentosă. (3)

Benefic pentru țesuturile corpului

Corpul nostru are multe țesuturi, de la țesuturile din sânge până la țesuturile creierului. Trebuie să ne amintim că țesutul este o parte importantă a corpului nostru. Poți combate problemele cum ar fi buzele inflamate, limba, pielea crăpată și decojită cauzată de deficiența riboflavinei în organism, cu ajutorul ficatului de pasăre. Riboflavina, cunoscută și sub numele de vitamina B2, este esențială pentru repararea și dezvoltarea completă a țesuturilor corporale, inclusiv a pielii. (4) Includerea ficatului de pui în dietă poate fi un efort pentru a menține funcționarea corectă a țesuturilor.

Stimulează energia, mintea și îmbunătățește sistemul imunitar

Pe lângă faptul că conținutul de fier al ficatului de pasăre ajută la prevenirea anemiei, acesta are rolul de a susține sistemul imunitar sănătos și este, de asemenea, o excelentă sursă de zinc, fosfor și magneziu. (5) Toate aceste minerale împreună impulsionează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea holistică a corpului.

Menține sănătatea pielii, părului și unghiilor

Aportul de proteină de 52% din ficatul de pasăre ajută la menținerea pielii, părului și a unghiilor sănătoase.

Tratează Pellagra

Ficatul de pui, precum și tonul, sunt unele dintre cele mai bogate surse de niacină care pot vindeca pellagra. Pellagra este o boală cauzată de lipsa de niacin sau de vitamina B3. Simptomele includ inflamarea pielii, diareea, demența și răni în gură. Zonele de piele expuse la lumina soarelui sau la frecare sunt de obicei afectate în primul rând. De-a lungul timpului, pielea afectată poate deveni mai întunecată, rigidă, începe să se coajească sau să sângereze. (6)

Dezavantaje

Ficatul de pasăre care nu este gătit suficient timp.

Ficatul de pui care nu este gătit corespunzător poate provoca toxiinfecție alimentară provocată de bacteriile Campylobacter.

Într-un studiu realizat de universitățile din Bangor, Manchester și Liverpool, 140 de bucătari au trebuit să aleagă dintr-un set de fotografii de ficat de pui, care se deosebeau prin modul în care erau gătite. S-a manifestat o preferință crescută pentru ficatul de pui care nu era bine gătit. (7)

Sarcina.

Studiile recente recomandă evitarea consumului de ficat până în a 12-a săptămână de sarcină și limitarea consumului la 75 grame pe săptămână pentru trimestrele următoare. Un aport excesiv de vitamina A în timpul sarcinii crește substanțial riscul de defecte la naștere. (8)

Cu toate acestea, ficatul de pui sau ficatul de porc sunt preferate deoarece conținutul lor de retinol (vitamina A) este mai mic decât în alte cazuri.

Grăsime și colesterol.

Adulții sănătoși cu niveluri normale de colesterol LDL ar trebui sa consume mai puțin de 300 de miligrame de colesterol în fiecare zi, potrivit rapoartelor American Heart Association. Conținutul de colesterol face ca ficatul de pui să fie doar o parte ocazională a dietei.

Ficatul de pui este tipul de ficat utilizat în majoritatea rețelor servite în restaurante sau în preparatele realizate la domiciliu.AVANTAJE:
Furnizează doze sănătoase de vitamine și minerale esențiale.

DEZAVANTAJE:
Cantitatea mare de colesterol.

Data actualizare: 27-11-2018 | creare: 04-04-2012 | Vizite: 35920
Bibliografie
1. Contribution of meat to vitamin B-12, iron, and zinc intakes in five ethnic groups in the U.S.: Implications for developing food-based dietary guidelines. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5023012/
2. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/journal/15251373
3. Vitamin A and fish oils for retinitis pigmentosa. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259575/
4. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/77/6/1352/4689829
5. Comparison of the mineral and fatty acid profiles of ostrich, turkey and broiler chicken livers. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26963037
6. Pellagra. Url: https://www.dermnetnz.org/topics/pellagra/
7. Longitudinal study of infectious intestinal disease in the UK (IID2 study): incidence in the community and presenting to general practice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21708822
8. Vitamin A, liver consumption, and risk of birth defects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1664333/pdf/bmj00207-0012.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ficat de pasăre (fiert):

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: