Ficat de pasăre (prăjit) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ficat de pasăre (prăjit)

Ficatul de pui are un conținut ridicat de proteine și de folat, care este important pentru fertilitate și ajută la prevenirea anumitor defecte la naștere. Ficatul este, de asemenea, încărcat cu fier pentru a-ți oferi energie și anumite vitamine B, în special vitamina B12. Acest profil nutritiv îl face o alegere bună pentru oricine este predispus la anemie. Ficățeii de pui sunt, de asemenea, una dintre sursele de top ale vitaminei A, care ajută la sănătatea ochilor.

Compoziție nutrițională

O farfurie cu ficăței de pui gătit conține 45 de calorii cu doar un gram de grăsime, 15 miligrame de sodiu și fără carbohidrați. Proteina este una dintre mineralele conținute de ficatul de pui, cu o cantitate de 7 grame la o porție. De asemenea, ficatul de pui conține o cantitate de 180 de miligrame de colesterol.

Beneficii

Previne anemia

Deoarece ficatul are un conținut de vitamina A și fier, îmbunătățește funcția celulară și previne anemia în mod natural. Acesta furnizează vitamina B12, care echilibrează și susține producția de globule roșii. (1) Este, de asemenea, ideal pentru consum, deoarece oferă folat, fier și vitamină. Fierul este o componentă esențială pentru producerea de globule roșii.

Îmbunătățește vederea

Ficatul de pui conține vitamina A și, prin urmare, ajută la o vedere sănătoasă. Este încărcat cu vitamina A sub formă de retinol și beta-caroten, inclusiv licopen. (2) Rapoartele științifice afirmă că vitamina A poate reduce riscul de cataractă și degenerare maculară la bătrânețe.

Minimizează stresul și sprijină fertilitatea

În prezent, stresul este o problemă comună, în special pentru viața urbană. În mod surprinzător, ficatul de pui poate ajuta la un control mai bun al stresului. Mai exact, acesta echilibrează hormonii cortizolului - care verifică nivelul stresului. În al doilea rând, dacă ești însărcinată, include ficatul de pui în dieta ta. Acesta conține 560 mcg de folat, care ajută la promovarea fertilității, precum și la prevenirea defectelor tubului neural, asigurând astfel dezvoltarea corectă a copilului. (3) Alături de folat, ficatul conține și acid pantotenic, care asigură funcționarea corectă a sistemului suprarenal.

Sporește energia

Asa cum am menționat deja, ficatul de pui conține fiert și ajută la prevenirea anemiei. În plus, menține sănătatea sistemul imunitar și este, de asemenea, o sursă excelentă de zinc, fosfor și magneziu. Toate aceste minerale stimulează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea holistică a organismului. (4)

Păr și unghii sănătoase

Ficatul de pasăre are un conținut de 52% de proteine care ajuta la menținerea unui aspect sănătos al părului și a unghiilor.

Tratează Pellagra

Ficățeii de pui sunt unele dintre cele mai mari surse de niacină, care pot ajuta la tratarea bolii Pelagra. Apare în urma unui deficit de niacină sau de vitamina B3. Simptomele includ pielea inflamată, diareea, demența și răni ale gurii. (5)

Previne Alzheimer

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care, de obicei, începe lent și se agravează în timp. Deși studiile sunt limitate, cercetătorii sunt de părere că vitamina B12 din ficatul de pui ajută la ameliorarea simptomelor la pacienții cu Alzheimer.

Riscuri

Un efect potențial dăunător al consumului de ficat este toxicitatea cu vitamina A. Consumul de prea mult ficat poate interfera cu densitatea oaselor și poate contribui la fracturi din cauza conținutului ridicat de vitamina A. Alte efecte ale toxicității cu vitamina A includ vedere încețoșată, probleme de coordonare musculară și defecte de naștere. (6)

Intoxicația cu metale grele

Anumite metale grele, cum ar fi cadmiul, arsenul și plumbul tind să se acumuleze în ficat iar aceste toxine acumulate sunt transmise, prin consum, oamenilor. De asemenea, ficatul de pasăre poate conține pesticide și medicamente veterinare. (7)

Grăsime și colesterol

Un ficat de pui conține 2,86 grame de grăsime totală, 0,9 grame fiind saturate. Același ficat de pui are 248 miligrame de colesterol. Adulții cu valori normale de colesterol LDL ar trebui să consume mai puțin de 300 miligrame de colesterol în fiecare zi, potrivit American Heart Association. (8) Conținutul de colesterol face ca ficatul de pui să fie doar o parte ocazională din dieta ta.



AVANTAJE:
Ficatul de pasăre este bogat în proteine, vitamina A, riboflavina, niacină, vitamina B6, acid folic, vitamina B12, fier, fosfor, tiamină și zinc. În plus, ficatul de pasăre nu conține mult sodiu.

DEZAVANTAJE:
Ficatul de pasare conține mult colesterol.

Data actualizare: 10-10-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 52251
Bibliografie
1. Micro- and macroelement contents in the liver of farm and wild animals and the health risks involved in liver consumption. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6373291/
2. Level of selected nutrients in meat, liver, tallow and bone marrow from semi-domesticated reindeer (Rangifer t. tarandus L.). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417664/
3. The relationship between stress and infertility. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/
4. Multi-tissue transcriptomic study reveals the main role of liver in the chicken adaptive response to a switch in dietary energy source through the transcriptional regulation of lipogenesis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842524/
5. Pellagra: A Deficiency Disease. Url: https://www.jstor.org/stable/3143160?seq=1#page_scan_tab_contents
6. BBC News: Health: Vitamin Warning for Liver Lovers
7. U.S. Environmental Protection Agency: Effects on Cattle From Exposure to Sewage Sludge
8. Understanding the Impact of Dietary Cholesterol on Chronic Metabolic Diseases through Studies in Rodent Models. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073247/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ficat de pasăre (prăjit):

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: