Fistic Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Fistic Ai poftă de o gustare săţioasă şi delicioasă deopotrivă? Ei bine, află că fisticul este o sursă ideală de vitamina B6 şi minerale ca mangan, potasiu, cupru, fosfor şi magneziu. Dacă încă nu te-am convins, atunci îţi mai spunem că o gustare cu fistic oferă 12% din doza zilnică recomandată de fibre, aproximativ aceeaşi valoare a unei porţii de fulgi de ovăz. Ba mai mult, dacă eşti vegetarian, o astfel de gustare îţi asigură o cantitate importantă de proteine şi fier.

Fisticul (Pistacia vera) este fructul unui copac originar din Siria, Grecia, Iran şi Asia de Vest, comercializat astăzi peste tot în lume atât datorită gustului special, cât şi avantajelor asupra sănătăţii. (1)

Beneficiile consumului de fistic

Citeşte mai jos câteva dintre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de fistic:

Fisticul are efecte pozitive asupra sindromului metabolic

Sindromul metabolic reprezintă o dereglare cauzată de o depunere periviscerală a țesului adipos, care creează rezistenţă la insulină. Sedentarismul, alimentaţia bogată în grăsimi saturate, sindromul ovarelor polichistice, apneea în somn sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei acestei disfuncţii.
În cadrul mai multor studii realizate în Asia, s-a demonstrat că consumul de fistic are efecte benefice pentru pacienţii cu sindrom metabolic. Pe lângă scăderea inflamaţiei, a stresului oxidativ şi a altor parametri, s-a constatat că fisticul scade şi riscul apariţiei acestei afecţiuni. (2), (3)

Fisticul îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară

Fisticul este bogat în fibre, potasiu, magneziu, vitamina K, luteină şi antocianine, substanţe deosebit de importante pentru funcţionarea întregului organism. Până acum, 5 studii publicate au relevat faptul că fisticul ajută la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Consumat cu moderaţie, fisticul poate contribui chiar şi la scăderea nivelului de trigliceride sau a indicelui de masă corporală, fiind eficient şi în cadrul dietelor de slăbit.
Bogat în acizi graşi mononesaturaţi şi fitosteroli, fisticul ar trebui integrat în dietele care îşi propun să reducă tensiunea arterială şi să prevină afecţiunile cardiace.
De asemenea, L-arginina, un amino-acid regăsit în componenţa fisticului, are un rol deosebit de important în procesele metabolice ale corpului, prevenind afecţiunile cardiace sau obturarea arterelor. (1), (4)

Contribuie la o piele sănătoasă şi la îmbunătăţirea vederii

Potrivit Journal of Nutrition, fisticul este o sursă bogată de luteină, beta-caroten şi gamma–tocoferol, o formă de vitamina E. Toate aceste substanţe sunt esenţiale şi importante pentru o piele sănătoasă, dar şi pentru îmbunătăţirea vederii, scăzând riscul apariţiei degenerării maculare, asociate înaintării în vârstă. (4)

Întăreşte sistemul imunitar

Toate componentele nutritive regăsite în fistic (cupru, magneziu, vitamina B6, fibre, proteine, fier, seleniu, acizi graşi Omega 3 şi 6) contribuie la creşterea imunităţii, ferindu-ne de boli şi infecţii. (4)

O sursă ideală de minerale

Dacă erai în căutarea unui aliment care să îţi ofere porţia zilnică de minerale, fisticul ar putea fi alegerea potrivită. Astfel, bogat în calciu, fier, magneziu şi cupru, fisticul este bogat şi în cele mai importante minerale. (4)

Fisticul scade rata de deces

Cel puţin două studii existente atestă faptul că fructele cu coaja tare, printre care şi fisticul, pot reduce riscul de deces. Astfel, în cadrul primului, au fost examinaţi 119 000 de femei şi bărbaţi care nu avuseseră niciodată cancer, afecţiuni cardiace sau infarct. În decurs de 30 de ani, aproximativ 27 429 au decedat. Specialiştii au ajuns la concluzia că cei care mâncaseră aproximativ 30 de grame de diverse tipuri de nuci, de cel puţin 7 ori pe săptămână, prezentau un risc de deces cu 20% mai mic. Detaliat, cei care consumaseră nuci de cel puţin 5 ori pe săptămână, prezentau un risc cu 29% mai mic în contextul bolilor cardiace, 24% în al celor respiratorii şi un risc cu 11% mai mic în situaţiile de cancer.
Studiul este susţinut de un altul iniţiat de American Association for Cancer Research. În cadrul acestuia, s-a ajuns la concluzia că o dietă care includea o porţie zilnică de fistic ar putea reduce riscul de cancer de plămâni. (5) (6)

Contraindicaţiile consumului de fistic

Fii atent la numărul de calorii!

Cum 100 g de fistic conţin aproximativ 560 de calorii, trebuie să fii foarte atent la aportul caloric, mai ales în contextul alimentaţiei totale. Chiar dacă fisticul conţine mai puţine calorii decât migdalele sau nucile, excesul de fistic, mai ales cel care conţine şi sare, poate duce la kilograme în plus sau creşterea tensiunii arteriale.

Fisticul poate provoca alergii

Diversele tipuri de nuci pot provoca alergii, iar fisticul nu face excepţie de la regulă. Simptomele alergiei sunt: mâncărimi, roşeaţă la nivelul pielii, vărsături, diaree, crampe abdominale, tuse, dificultăţi de respiraţie, urticarie etc. Un medic alergolog poate determina cu precizie dacă eşti alergic la acest aliment.
Intoleranţa la fructani provoacă probleme gastrointestinale.  

Fisticul conţine fructani, carbohidraţi la care unele persoane sunt intolerante. De aceea, în urma consumului exagerat de fistic pot apărea probleme gastrointestinale care, însă, nu sunt periculoase: dureri abdominale, balonare, diaree, constipaţie etc. Şi în acest caz, este indicat consultul specializat. (1)

AVANTAJE:
Fisticul este o sursă excelentă de calciu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina K și acid folic. Este delicios şi foarte sănătos: îmbunătăţeşte vederea, sistemul cardiovascular şi cel imunitar, scade rata de deces, contribuind totodată şi la o piele frumoasă şi sănătoasă.

DEZAVANTAJE:
Din cauza aportului crescut de calorii, fisticul poate duce la o creştere în greutate. De asemenea, are un potenţial alergen destul de mare, provocând probleme gastrointestinale la persoanele intolerante la fructani.

Data actualizare: 20-01-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 45773
Bibliografie
(1) Fistic: beneficii, reactii adverse, valoare nutritiva, link: http://www.seedguides.info/pistachios/
(2) Efectele fisticului asupra sindromului metabolic, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377454
(3) Efectele fisticului asupra greutatii corporale a pacientilor chinezi, cu sindrom metabolic, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22472037
(4) Fisticul ofera numeroase beneficii pentru sanatate, link: http://news.psu.edu/story/167129/2010/05/20/research/pistachios-offer-multiple-health-benefits
(5) Un nou studio demonstreaza ca consumul regulat de nuci creste speranta de viata, link: http://www.washingtonpost.com/national/health-science/nuts-to-you-new-study-finds-regularly-eating-nuts-seems-to-extend-life-span/2013/11/21/2776cd22-52b8-11e3-9e2c-e1d01116fd98_story.html
(6) Fisticul ar putea reduce riscul de cancer de plamani, link: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091208191956.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Fistic:

Continut pentru:
100g 1 cană = 123g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: