Fulgi de porumb Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Fulgi de porumb

Dezvoltați la sfârșitul anilor 1800, fulgii de porumb au devenit primele preparate din comerț care să fie servite la micul dejun. Mărcile populare de fulgi de porumb sunt, de obicei, fabricate din porumb măcinat, aromă de malț și zahăr și conțin vitamine și minerale adăugate.

Deși sunt folosiți cu precădere la micul dejun, fulgii de porumb pot fi, de asemenea, folosiți ca un substitut pentru pesmet sau pot fi presărați peste paste.

Compoziție nutrițională

Beneficiile fulgilor de porumb se regăsesc în aportul ridicat de vitamine (A, B, C, D și E) și în cel de tiamină. Tiamina este bună pentru metabolism, pentru producerea de energie și pentru funcțiile cognitive. Deși fulgii de porumb nu sunt bogați în fibre, acest lucru poate fi corectat prin adăugarea de fructe proaspete și nuci atunci când sunt consumați la micul dejun.

Deși porumbul are o cantitate bună de nutrienți, conține și amidon. Fulgi de porumb conțin, de asemenea, fier, vitamina B12 și alți nutrienți.

Beneficii

Bogați în vitamine și minerale

Fulgi de porumb conțin vitamine și minerale esențiale, cum ar fi folatul și tiamina. Folatul stimulează creșterea celulelor și a țesuturilor și joacă un rol în sinteza ADN. Tiamina ajută la accelerarea metabolismului carbohidraților și a funcției cerebrale. (1)

Bogați în proteine

Consumul de fulgi de porumb cu lapte la micul dejun crește conținutul de proteine. Proteina este esențială pentru repararea țesuturilor corpului, creșterea imunității și reglarea enzimelor și hormonilor. Adăugarea de miere, nuci și semințe va stimula aportul de proteine. (2)

Beneficii pentru sistemul cardiovascular

Un studiu care a analizat consumul de cereale la 13.368 bărbați a constatat că cei care au consumat cereale timp de șapte sau de mai multe ori pe săptămână au avut șanse reduse cu 20% de a avea hipertensiune arterială, în comparație cu cei care au spus că nu au mâncat niciun fel de cereale. (3)

Cu toate acestea, alte studii susțin că fulgi de porumb sunt clasificați ca alimente bogate în zaharuri naturale și adăugate, lucru ce demonstrează că există o legătură clară între zahăr și bolile de inimă. (4)

De asemenea, fulgii de porumb au un aport mare de sare, ceea ce crește drastic conținutul lor de sodiu, accentuând riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă.

Mențin sănătatea plămânilor

Porumbul are un carotenoid cunoscut sub numele de beta-cryptoxantin, care ajută la promovarea sănătății plămânilor și previne, de asemenea, cancerul pulmonar. (5)

Îmbunătățesc vederea

Fulgi de porumb sunt de obicei bogați într-o substanță numită luteină. Luteina este un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor. (6)

Riscuri posibile

Fulgii de porumb conțin cantități ridicate de zahăr. Testele realizate de Consumer Education and Research Society asupra a trei branduri de cereale pentru micul dejun au constatat că fulgii de porumb conțineau cantități mari de zahăr.

American Heart Association este de părere că zaharurile adăugate nu ajută la creșterea valorii nutritive. Acestea sunt calorii goale, care duc doar la creșterea în greutate. Ca urmare, fulgi de porumb nu sunt indicați pentru pierderea în greutate.

Fulgi de porumb au un indice glicemic ridicat de 92 și o încărcătură glicemică de 23. Carbohidrații prezenți în fulgi de porumb pot duce la o creștere a nivelului zahărului din sânge. Deci, persoanele cu diabet ar trebui să evite să mănânce aceste cereale. (7)

Femeile insarcinate care mănâncă alimente bogate în zahar sau prelucrate, cum ar fi pâinea albă și fulgii de porumb, se confruntă cu un risc dublu de a avea copii cu malformații. Oamenii de știință au făcut descoperirea după ce au comparat dietele a 1.000 de mame ale căror copii aveau așa-numitele defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, cu cele ale mamelor cu copii sănătoși. (8)

Beneficiile consumului de fulgi de porumb în timpul sarcinii:

  • Un bol de fulgi de porumb conține 25 de grame de fibre. Fibrele dietetice ajută la reducerea tensiunii arteriale și la menținerea problemelor de constipație.
  • Reduc riscurile de preeclampsie cauzate de hipertensiunea arterială.
  • Fulgi de porumb ajută femeile să-și controleze greutatea în timpul sarcinii.


Efectele negative ale consumului de fulgi de porumb în timpul sarcinii:

  • Fulgii de porumb sunt bogați în zahăr, sare și grăsimi, ceea ce îi face nesănătoși atunci când sunt consumați în exces.
  • Pot duce la disconfort, cum ar fi gazul intestinal, flatulența, senzația de umflare și durerea abdominală. Abilitatea organismului de a absorbi mineralele, zincul și fierul se reduc atunci când fulgii de porumb sunt consumați în cantități imense.
  • Dacă suferiți de sindromul intestinului iritabil, afecțiunea se poate agrava odată cu consumul de fulgi de porumb. (9)


Alternative sănătoase pentru fulgii de porumb

Dacă vă bucurați cu adevărat de cerealele pentru micul dejun, atunci o variantă mai indicată decât fulgii de porumb sunt fulgii de grâu sau fulgii de ovăz. Puteți îmbunătăți calitatea nutrienților din cerealele pentru micul dejun cu unele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, adăugați o doză de vitamine, fibre și antioxidanți cu ajutorul fructelor cum ar fi fructele de padure, merele sau bananele. (10)



AVANTAJE:
Cerealele integrale sunt carbohidrați complecși, care furnizeaza energie ce se eliberează încet, timp de câteva ore.

DEZAVANTAJE:
Multe mărci cunoscute conțin cantități mari de zahăr și sare.

Data actualizare: 11-09-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 70034
Bibliografie
1. The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188247/
2. Cereals proteins. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081007228000097
3. Breakfast Cereals Play Role in Lower Heart Risk. Url: https://www.webmd.com/heart-disease/news/20110322/breakfast-cereals-play-role-in-lower-heart-risk#1
4. Corn Flakes & Heart Health: Are Corn Flakes A Good Breakfast For Heart Patients? | TheHealthOrange Answers. Url: https://thehealthorange.com/stay-happy/holistic-living/corn-flakes-heart-health-are-corn-flakes-a-good-breakfast-for-heart-patients-thehealthorange-answers/
5. Manufacture of Food & Beverages (2nd Edn.). Url: https://books.google.ro/books?id=qNlEAgAAQBAJ&pg=PA59&lpg=PA59&dq=corn+flakes+promote+the+health+of+lungs+and+also+prevents+lung+cancer.&source=bl&ots=ev0DruQUvn&sig=pgr0qxefpbaIvosOKPugCLfXhs4&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjcsbKZ7bLdAhVJh6YKHVffBPcQ6AEwCXoECAgQAQ#v=onepage&q=corn%20flakes%20promote%20the%20health%20of%20lungs%20and%20also%20prevents%20lung%20cancer.&f=false
6. Dietary Sources of Lutein and Zeaxanthin Carotenoids and Their Role in Eye Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/
7. Are Corn Flakes Healthy for You? Know the Nutrition Facts, Benefits, and Side Effects. Url: https://www.foodsforbetterhealth.com/are-corn-flakes-healthy-34164
8. Spina bifida in babies is linked with cornflakes and white bread.Url: https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/3315486/Spina-bifida-in-babies-is-linked-with-cornflakes-and-white-bread.html
9. Maternal cereal consumption and adequacy of micronutrient intake in the periconceptional period. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2705475/
10. Are Corn Flakes Healthy or Fattening?. Url: https://www.practo.com/healthfeed/are-corn-flakes-healthy-or-fattening-3421/post
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Fulgi de porumb:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: