Galbenuș de ou Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Galbenuș de ou

Reprezentand cam 30% din cantitatea unui ou, galbenusul contine grasimi, vitamine, minerale si mai putin de jumatate din totalul de proteine al unui ou.
Un galbenus al unui ou mare are cam 55 calorii.
Cu exceptia vitaminei B3 (niacina) si a vitaminei B2 (riboflavina), galbenusul de ou contine mai multe vitamine decat albusul: vitamina B6, vitamina B12, vitamina B9 (acid folic), vitamina B5 (acid pantotenic) si vitamina B1 (tiamina).

Toate ouale contin vitamina A, D, E si K si toate se afla in galbenus.
Galbenusul de ou este unul dintre putinele alimente naturale care contine si vitamina D.
In plus, galbenusul are mai mult calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, seleniu si zinc decat albusul.
Mai exact, acesta contine mai mult de 90% de: calciu, fier, fosfor, zinc, vitamina B1, vitamina B6 si vitamina B12 si 89% vitamina B5 (acid pantotenic). In timp ce albusul contine sub 90% din valoarea vitaminelor.
Din categoria mineralelor, galbenusul are intre 50 si 80 la suta cupru, magneziu si seleniu, iar albusul contine intre 50-80% potasiu, vitamina B2 (riboflavina) si proteine.

Toate grasimile sau lipidele alaturi de colesterol se gasesc in galbenus. Acizii grasi nesaturati sunt mai numerosi decat cei saturati; raportul fiind de 2 la 1.
Valoarea colesterolului din galbenus este aproximativ 210 mg.

Consumul zilnic a doua galbenusuri depaseste cantitatea recomandata de 300 mg pe zi de colesterol. Din aceasta cauza, galbenusurile nu trebuie administrate persoanelor cu un nivel crescut de colesterol.

Galbenusul de ou contine acizii grasi esentiali si acid arahidonic
Din setul valorilor nutritive ale unui galbenus fac parte si acizii grasi esentiali. Un galbenus contine acizi grasi Omega-3, un element important pentru creier si pentru ochi (retina) si acid arahidonic, care este benefic pentru sanatatea pielii, a parului, reproducerii, a libidoului si in cazul vindecarii ranilor.
Acesti acizii grasi sunt necesari in primul rand copiilor mici, femeilor in timpul sarcinii si alaptarii precum si persoanelor cu boli degenerative ce implica stresul si in special persoanelor cu afectiuni neurologice ca Alzheimer.
Daca pestele gras si uleiul din ficat de cod contin o cantitate mare de acizi grasi DHA; avantajul galbenusului de ou fata de aceste alimente este acidul arahidonic. In plus, nu contine EPA (acid eicosapentaenoic), care interfereaza cu acidul arahidonic.
Conform site-ului NutritionData.com (http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/113/2), un singur galbenus de ou contine 75 mg acid arahidronic, 20 mg acid DHA (acid docosahexaenoic) si niciun mg de EPA (acid eicosapentaenoic).

Nivelul ridicat de colesterol egal boli de inima. Adevar sau mit?
Cunoscut este faptul ca alimentele bogate in colesterol pot mari riscul aparitiei aterosclerozei si a atacului de cord. De aceea toata atentia este indreptata catre consumul de oua, deoarece galbenusul contine o cantintate mare de colesterol.
Studiile efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Conneticut, prezentate in ”Biologie Experimentala 2006”, au aratat urmatoarele: colesterolul se transfera dintr-o parte in alta in sange, la fel ca niste capsule, de fapt sunt structuri cunoscute ca fiind lipoproteine.
Din acesta cauza consumul zilnic de oua tinde sa creasca concentratia de colesterolul din sange, in special a lipoprotenei cu densitate joasa (LDL), numit si colesterolul ”rau”. Noile studii efectuate au demonstrat ca consumand oua poate creste si cantitatea de colesterol cu densitate ridicata (HDL) - colesteroulul ”bun”. In plus, persoanele care mananca trei sau mai multe oua pe zi, au in organism mai mult LDL si HDL compartiv cu cei care nu consuma deloc oua.
Aceasta ultima concluzie este foarte importanta deoarece alte studii recente au aratat ca colesterolul ”rau” (LDL) ridicat este putin probabil sa intre pe peretii arterelor si sa contribuie la infundarea lor. La fel si colesterolul ”bun” (HDL) marit este mai robust decat particolele mai mici in eliminarea colesterolului din timpul circulatiei sanguine si in cele din urma din organism.

Cercetatoarea Christine M. Greene prezinta toate acestea intr-un nou studiu. De asemenea, ea impreuma cu echipa sa au aratat ca tot mai multe persoane sunt preocupate de colesterolul din oua, dar intr-un mod mai putin in care afecteaza inima. In plus, atentionarile asupra colesterolului au speriat persoanele invarsta. Un fapt nejustificat deoarece ouale sunt surse bogate in proteine.
Noile rezultate au aratat ca ouale contribuie la dezvoltarea organismului si nu mai trebuie ca sa fie etichetate ca fiind ”alimenete rele”.

Colesterolul nu este deloc rau
Colesterolul este o substanta ceroasa si moale care se gaseste nu numai in sange ci in toate celulele si membranele care invelesc nervii. Rolul acestuia este de a produce steroizi anabolizati, precum estrogen si acizi biliari, care iau parte la digestia grasimilor in instestin.
Adesea, organismul poate sintetiza tot colesterolul de care are nevoie. Asociatia Americana de Cardiologie a aratat ca orice contributie de colesterol in plus in dieta nu este binevenita. De fapt, excesul de colesterol din sange favorizeaza aparitia unor plagi de grasime, care ulterior vor bloca arterele si vor provoca atacul de cord.
In acest sens, Institutul American pentru Sanatatea Inimii, Plamanului si Sangelui (National Heart, Lung, and Blood Institute) recomanda mentinerea sub control a colesterolului ”rau” LDL si riscul aparitiei unei afectiuni cardiace va fi mic. De asemenea, este indicat includerea in dieta mai putin de 300 mg de colesterol pe zi, din toate sursele alimentare. Deoarece un singur galbenus de ou contine mai mult de 200 mg colesterol, este indicat ca pentru o dieta sanatoasa sa nu se consume mai mult de patru galbenusuri pe saptamana. 
Asociatia Americana de Cardiologie confirma introducerea unui ou pe zi in dieta cu conditia de a limita colesterolul din alte alimente.
O atentie deosebita este indreptata catre persoanele cu boli coronariane, cu diabet, cu colesterol LDL marit sau cu alte boli cardiovasculare, carora limita zilnica a colesterolului este mai putin decat 200 mg.

Galbenusul de ou gatit sau nu?
Multe persoane considera ca galbenusul de ou consumat crud are cele mai multe beneficii pentru sanatate.
Temperatura marita distruge enzimile, reduce cantitatea de nutrienti si face ca aminoacizii sa dispara, fiind in cele din urma o sintetizare a antioxidantilor, glutationul (un tripeptid format din acid glutamic, glicina si cisteina).
Cei care au consumat galbenus de ou crud au observat o digestie mai usoara si o rezistenta crescuta la boli.

Toate aceste afirmatii reprezinta fapte nedemonstrate oficial.



AVANTAJE:
Galbenușul de ou este o sursă bună de proteine, acid folic și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Galbenușul de ou conține mult colesterol și grăsimi saturate.

Data actualizare: 25-07-2013 | creare: 25-07-2013 | Vizite: 76085
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Galbenuș de ou:

Continut pentru:
100g 1 gălbenuș = 17g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: