Gelatină Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Gelatină

Gelatina este formată, în cea mai mare parte, din proteine. Gelatina este obținută prin fierberea oaselor animalelor, a cartilajului și a pielii pentru a extrage colagenul.


Atunci când colagenul este prelucrat, devine o substanță incoloră, fără aromă, numită gelatină. După ce gelatina se răcește, are o textură asemănătoare cu jeleul.

Beneficii

Deși unele studii atestă eficacitatea gelatinei pentru anumite probleme de sănătate, dovezile sunt, adesea, insuficiente. Câteva dintre posibilele beneficii pentru sănătate ale gelatinei, includ:

Furnizarea de proteine

Un beneficiu al gelatinei este faptul că furnizează aproape 2 grame de proteine la o jumătate de cană. Mai mult chiar, gelatina este o sursă de proteine care nu conține grăsimi.

Îmbunătățirea sănătății pielii

Colagenul este ceea ce conferă pielii aspectul sănătos și tineresc. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pierd în mod natural colagen, ceea ce face ca pielea să devină mai puțin fermă. Deoarece gelatina este o sursă de colagen, poate fi o modalitate naturală de a îmbunătăți aspectul pielii. (1)

Îmbunătățește funcția digestivă

Gelatina poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea intestinală și puterea digestivă prin îmbunătățirea secreției de acid gastric și restabilirea unei mucoase sănătoase a stomacului. De asemenea, gelatina absoarbe apa și ajută la păstrarea lichidului în tractul digestiv, promovând un bun tranzit intestinal și mișcări intestinale sănătoase. Supele și bulionele bogate în gelatină sunt, de asemenea, una dintre componentele cheie ale dietei GAPS, care a fost concepută pentru a promova o digestie sănătoasă.

Ameliorarea durerii articulare

Colagenul din gelatină poate diminua durerea articulară asociată inflamației. Conform U. S. National Library of Medicine, unele studii clinice indică că gelatina poate reduce durerea și poate îmbunătăți funcția articulară la persoanele cu osteoartrită. (2)
Studiile arată că suplimentele de colagen hidrolizat, precum gelatina, scad durerile articulare și cresc densitatea cartilajului, făcând articulațiile mai durabile.

Menținerea oaselor sănătoase

Lizina, care se găsește în gelatină, ajută la întărirea oaselor. (3) Ajută organismul să absoarbă calciul, care este de asemenea necesar pentru a menține oasele puternice și pentru a preveni pierderea oaselor. Deoarece organismul nu poate produce lizină, este esențial să obții cantități adecvate prin dietă. Consumul de gelatină este o modalitate de a îmbunătăți aportul de lizină.

Ajută la controlul glicemiei

Deși este nevoie de mai multe cercetări, un studiu indică că glicina, care este unul dintre aminoacizii din gelatină, poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. (4)

Ajută la pierderea în greutate

Gelatina poate ajuta la promovarea scăderea în greutate, datorită aportului de proteine și conținutului redus de calorii. Gelatina poate ajuta, de asemenea, la un control eficient al hormonilor asociați cu senzația de foame. Cu toate acestea, gelatina se găsește adesea în bomboanele și în bezele cu un conținut ridicat de zahăr. Este mai bine să consumi surse sănătoase de gelatină care au un conținut cât mai scăzut de zahăr.

Îmbunătățește calitatea somnului

S-a descoperit că glicina din gelatină ajută la un somn mai bun. Un studiu a descoperit că 3 grame de glicină administrate subiecților înainte de culcare au produs îmbunătățiri măsurabile ale calității somnului, fără efecte secundare, spre deosebire de medicamente. (5)

Glicina este de asemenea un neurotransmițător inhibitor, care poate scădea anxietatea și poate favoriza calmul mental. Aceasta antagonizează norepinefrina, un hormon de stres care provoacă sentimente de anxietate și panică.

Riscuri

Gelatina poate provoca un gust neplăcut, senzație de balonare sau arsuri la stomac. Gelatina poate provoca, de asemenea, reacții alergice.

Există o oarecare îngrijorare cu privire la siguranța gelatinei, deoarece provine din surse animale. Unii oameni sunt îngrijorați că practicile de fabricație nesigure pot duce la contaminarea gelatinei cu țesuturi animale bolnave.AVANTAJE:
Gelatina este o sursă de proteine care nu conține grăsimi.

DEZAVANTAJE:
Gelatina poate provoca un gust neplăcut, senzație de balonare sau arsuri la stomac.

Data actualizare: 24-09-2019 | creare: 04-04-2012 | Vizite: 15546
Bibliografie
1. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
2. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18416885
3. Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1486246
4. Impaired "Glycine"-mia in Type 2 Diabetes and Potential Mechanisms Contributing to Glucose Homeostasis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28323968
5. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Gelatină:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: