Germeni de grâu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Germeni de grâu

Germenii de grâu sunt embrionii semințelor de grâu care ajută la reproducerea plantei. Fie că sunt folosiți pentru producerea de uleiuri naturale sau sunt consumați ca atare, beneficiile nutritive ale germenilor de grâu sunt considerabile pentru sănătatea noastră.

Sunt adesea adăugați într-o varietate de rețete, fiind un ingredient nutrițional folosit la prepararea pâinii, clătitelor, plăcintelor, prăjiturilor sau pot fi adăugați în shake-uri sau consumați cu iaurt.

Compoziție nutrițională

Germenii de grâu sunt o sursă bogată de energie, fibre, proteine și carbohidrați complexi.

Vitaminele importante zilnice, cum ar fi folatul, vitamina E și vitamina B pot fi găsite în cantități ridicate în germenii de grâu.

În ceea ce privește mineralele, germenii de grâu conțin potasiu și fier, precum și zinc, calciu, fosfor și seleniu.

Beneficii

Previne cancerul

Adăugarea de germeni de grâu sau anumite tipuri de extracte de germeni de grâu în dietă te poate ajuta să reduci factorii de risc pentru mai multe tipuri de cancer. (1)

S-a demonstrat că aceștia întrerup metabolismul glucozei și inhibă exprimarea diferitelor kinaze, care stimulează activitatea canceroasă în celule.

Studiul arată că subiecții care au consumat extract de germeni de grâu au crescut secreția factorilor de necroză tumorală și au stimulat activitatea celulelor NK (protejează împotriva celulelor tumorale). Ambele beneficii au ca rezultat apoptoza (moartea celulară) a celulelor canceroase și tumorale.

Stimulează sistemul imunitar

Prin adăugarea de germeni de grâu în dietă, poți stimula pozitiv sistemul imunitar pentru a lupta împotriva unui număr de boli și afecțiuni cum ar fi boli de inimă și cancer. (2)

S-a demonstrat că hidrolizatele de proteine din germenii de grâu îmbunătățesc activitatea antioxidantă în sistemele organice. Antioxidanții caută și distrug radicalii liberi și alte microorganisme care cauzează daune în organism, reducând sau eliminând șansele unei boli grave.

S-a demonstrat că germenii de grâu conțin în mod natural niveluri ridicate ale acestor hidrolizați care stimulează antioxidanții din sistemul imunitar.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Studiile au arătat că aportul obișnuit de grâu integral și germeni de grâu poate reduce factorii de risc asociați cu bolile cardiace coronariene și poate crește starea de sănătate a întregului sistem cardiovascular. (3)
Colesterolul LDL este un factor de risc pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral. Includerea germenilor de grâu în dieta ta mărește cantitatea de fibre dietetice, care a fost, de asemenea, legată științific de o reducere a bolilor de inimă.

Prezența octacosanolului în germenii de grâu a fost, de asemenea, dovedită a reduce nivelul de colesterol, diminuând astfel șansele de accidente vasculare cerebrale și alte probleme nocive. (4)

Nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 din germenii de grâu anulează efectele negative ale acizilor grași omega-6, protejând în continuare sistemul cardiovascular.

Proprietăți anti-îmbătrânire

Germenii de grâu conțin substanțe nutritive și vitamine și pot avea efecte semnificative asupra procesului de îmbătrânire, cum ar fi calitatea pielii și pierderea părului.

Aceștia conțin vitamina E, și studiile au arătat o gamă largă de beneficii pentru persoanele care își îndeplinesc cerințele zilnice de această vitamină. (5)

Atunci când sunt consumați în mod regulat, proteinele și vitaminele din germenii de grâu pot afecta pozitiv persoanele cu afecțiuni cum ar fi psoriazisul, arsurile solare, eczemele, ridurile și liniile cutanate.

Previne diabetul

Prezența acidului folic în germenii de grâu are un efect secundar pentru persoanele cu risc de diabet. (6)

Acidul folic este corelat negativ cu un compus numit homocisteină, care este strâns legat de o serie de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi boala vasculară, diabetul și bolile cardiace.

Acidul folic este prezent în multe cereale integrale, dar se regăsește și în germenii de grâu. Prin urmare, dacă adaugi doze normale și sănătoase de germeni de grâu în dieta ta, vei reduce nivelul de homocisteină din organism.

Crește performanța sportivă

Studiile au arătat că germenii de grâu au niveluri ridicate de octacosanol natural care are anumite calități ergogene. Aceasta înseamnă că, atunci când este luat ca parte a unei alimentații regulate, poate crește rezistența și performanța prin reglarea căilor biochimice care produc energie, ceea ce asigură rezerve de energie în organism.

Trebuie remarcat faptul că, deși aceste efecte au fost dovedite științific, germenii de grâu asigură o îmbunătățire a performanței atletice de la slab la moderat.

Îmbunătățește metabolismul celular

O altă vitamină benefică găsită în germenii de grâu este vitamina B, iar cele mai des întâlnite tipuri de vitamina B care se regăsesc în germenii de grâu sunt niacina, tiamina și folații. (7)

Aceste vitamine sunt vitale pentru metabolismul celular, ajutând la transformarea nutrienților din carbohidrați, lipide și glucoză în energie consumabilă pentru celule. (8) Tiamina poate lupta, de asemenea, împotriva tulburărilor metabolice, cum ar fi obezitatea cronică.

Îmbunătățește sănătatea musculară

Una dintre cele mai bune surse de proteine dintr-o dietă poate proveni din germenii de grâu. (9) Proteina este un element integrant în menținerea musculaturii sănătoase, repararea țesuturilor deteriorate, reglarea nivelului de energie în organism și sprijinirea homeostaziei și a echilibrului general.

Sprijină sarcina

Germenii de grâu conțin acid folic, care este un factor important în asigurarea unui copil sănătos pentru femeile însărcinate. (10) Femeile care au un nivel sănătos de folați în sistemul lor au șanse reduse ca copilul lor să aibă defecte de tub neural sau alte complicații.

Riscuri

Un număr tot mai mare de persoane nu mai poate consuma gluten, care este o componentă primară în cereale, cum ar fi grâul.

Această intoleranță la gluten poate fi adesea cauzată de boli cum ar fi boala celiacă. (11) Consumul de gluten poate fi dăunător pentru tractul digestiv și chiar fatal în anumite condiții extreme. În ciuda altor beneficii nutriționale ale germenilor de grâu, dacă trebuie să menții o dietă fără gluten, nu consuma germeni de grâu sau extract de germeni de grâu.

Pe lângă faptul că sunt bogați în nutrienți, germenii de grâu sunt încărcați caloric. Beneficiile acestora pot fi anulate dacă sunt consumați îmreună cu alte alimente care au un aport caloric mare, ducând la creșterea în greutate și probleme de sănătate ulterioare.

Uleiul din germeni de grâu este bogat în trigliceride, un tip de grăsime. Persoanele cu boli de inimă, precum și persoanele cu un risc ridicat de boli de inimă, ar trebui sa monitorizeze aportul lor, deoarece nivelurile ridicate de trigliceride sunt legate de efecte negative asupra sănătății.

De asemenea, extractul de germeni de grâu poate provoca reacții adverse ușoare la unii oameni. Acestea includ diaree, greață, gaze și amețeli.AVANTAJE:
Germenii de grâu sunt o sursă ideală de tiamina, fosfor, zinc, fibre alimentare, proteine, vitamina B6, acid folic și magneziu.

DEZAVANTAJE:
Aliment nepotrivit pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 11212
Bibliografie
1. Avemar (Wheat Germ Extract) in Cancer Prevention and Treatment. Url:https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580903285114?&utm_medium=2003
2. Antioxidant properties of wheat germ protein hydrolysates evaluated in vitro. Url: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11771-006-0149-7?&utm_medium=2003
3. Intakes of whole grains, bran, and germ and the risk of coronary heart disease in men. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/80/6/1492/4690470?&utm_medium=2003
4. Octacosanol in human health. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900702008699
5. The role of vitamin E in normal and damaged skin. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7633944?&utm_medium=2003
6. Whole grains, bran, and germ in relation to homocysteine and markers of glycemic control, lipids, and inflammation. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/275/4649919
7. Niacin. Url: https://medlineplus.gov/druginfo/natural/924.html?&utm_medium=2003
8. Thiamine prevents obesity and obesity-associated metabolic disorders in OLETF rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21422702?&utm_medium=2003
9. Proteins Extracted from Defatted Wheat Germ: Nutritional and Structural Properties. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1094/CC-83-0069
10. Folic Acid Supplementation in Early Pregnancy Reduces the Prevalence of Neural Tube Defects. Url: http://www.sjsu.edu/faculty/gerstman/eks/Milunsky1989.pdf?&utm_medium=2003
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Germeni de grâu:

Continut pentru:
100g 1 cană = 115g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.