Ghimbir Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Mancaș Mălina
Compoziția nutrițională a ghimbirului
Rădăcina de ghimbir conține aproximtiv 80 kcal/100 g și este alcătuită în mare parte din 18 g carbohidrati, 2 g proteine și 1 g grăsimi. De asemenea, conține numeroase substanțe nutritive de care organismul are nevoie, cum ar fi vitamina C, potasiu, fier, calciu sau magneziu. Ghimbirul se găsește în stare proaspătă, dar și sub formă de pudră. Compușii activi din ghimbir sunt reprezentați de uleiurile volatile (bisabolen, zingiberenă și zingiberol) și compuși fenolici - gingerol și șogaol, dar și curcumină, geraniol, neral, acid gingesulfonic etc.Agenții care dau gustul specific sunt gingerolul, sogaolul și zingerona. Gingerolul este compusul activ din ghimbirul proaspăt și are efecte asemănătoare capsaicinei, compusul din chilli. Zingerona se întâlnește în special în ghimbirul gătit, iar șogaolul în ghimbirul uscat. Compușii benefici se diminuează în urma proceselor de deshidratare și extracție, fiind recomandată utilizarea ghimbirului crud, neprocesat. (1, 2)
Efecte benefice ale consumului de ghimbir
Efectul cardioprotector al ghimbirului
Ghimbirul este bogat în potasiu, mangan și fosfor, având importante proprietăți anti-inflamatorii. Astfel, consumul lui reduce nivelul colesterolului, reglează presiunea sangvină, îmbunătățește circulația sângelui și previne blocarea arterelor.Un studiu publicat în jurnalul Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids a arătat că administrarea de ghimbir pe cale orală reduce depunerile de pe vasele de sânge. Doza a fost de 4 g pudră de ghimbir zilnic, timp de 3 luni, observându-se modificări reduse. În schimb, o singură doză de 10 g de pudră a redus considerabil depunerile plachetare de la nivelul vaselor de sânge. Sunt necesare studii suplimentare în acest sens, pentru a stabili și gradul de siguranță al acestui posibil tratament cardioprotector. (3)
Ghimbirul are efect antiemetic
Ghimbirul are efect antiemetic, reducând stările de greață și vomă, având efect inclusiv asupra stărilor de greață din perioada sarcinii, grețurilor post-operatorii, efectelor vomitive provocare de chimioterapie sau a kinetozelor (răul de mișcare).
- Grețurile și vărsăturile din timpul sarcinii
Stările de vomă induse de sarcină sunt des întâlnite pe parcursul gravidității. Deși doar 0,3-2% dintre cazuri sunt severe, numite hyperemesis gravidarum, toate celelalte forme de greață și vomă afectează calitatea vieții. Antiemeticele convenționale administrate pe parcursul sarcinii pot avea efect teratogen în sapecial în perioada critică embriogenetică.
O meta-analiză publicată în jurnalul Obstetrics and Gynecology (2005) a arătat că ghimbirul poate reprezenta o alternativa eficientă în tratarea stărilor de vomă și greață din timpul sarcinii. Unele studii au aratat că 1 g de ghimbir pe zi poate reduce stările de vomă din timpul sarcinii, însă utilizat pe perioade scurte de timp (maximum 4 zile). S-a arătat că prezintă eficiență în stările de hyperemesis gravidum, chiar și stările grave. (4, 5)
- Grețurile post-operatorii
O meta-analiză publicată în American Journal of Obstetrics and Gynecology (2006) a arătat că administrarea unei cantități de 1 g de pudră de ghimbir reduce stările de greață și vomă post-operatorii. A fost observat un singur caz cu efecte secundare, dintr-un total de 363, caz manifestat prin disconfort abdominal. (6)
- Grețurile induse de chimioterapie
Greața și stările de vomă sunt efecte secundare des întâlnite ale medicamentelor chimioterapice. Un studiu publicat în jurnalul Supportive Care in Cancer (2012) a arătat că ghimbirul poate reduce stările de vomă cauzate de administrarea medicamentelor chimioterapice. La studiu a participat un grup de 744 pacienți bolnavi de cancer, cărora le-a fost administrat ghimbir în diferite cantități: 0,5 g, 1 g sau 1,5 g, dar și tratament placebo. Rezultatele au aratat că o doză zilnică de 0,5 - 1 g ghimbir a redus semnificativ stările de vomă și severitatea acestora, în decurs de 6 zile. (7)
- Răul de mașină/ mișcare
Ghimbirul poate fi eficient și în reducerea stărilor de greață și vomă produse de răul de mișcare sau de mașină. Explicația ar sta în faptul ca ghimbirul previne dezvoltarea distimiilor gastrice și a tahigastriei și reduce valoarea vasopresinei plasmatice asociate stărilor de vomă. (12)
O posibilă explicatie a efectului antiemetic ar avea la bază gingerolul, substanța care conferă ghimbirului gustul specific. Deși ghimbirul pare a fi un remediu eficient împotriva grețurilor, datele clinice sunt insuficiente pentru a putea confirma cu certitudine această ipoteză. Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina exact mecanismul de acțiune antiemetică a ghimbirului și gradul de eficiență al tratamentului. (8)
Ghimbirul favorizează imunitatea
Unele studii au arătat că ghimbirul poate preveni apariția răcelii sau o poate reduce. Are proprietăți benefice asupra sistemului respirator, dar și termogenice, încălzind corpul și favorizând transpirația. Aceasta din urmă are rol detoxifiant, luptând împotriva infecțiilor bacteriene și fungice. Conform unui studiu publicat în jurnalul Nature Immunology (2001), glandele sudoripare secretă o peptidă numită dermcidina cu activitate antimicrobiană. Aceasta previne răspândirea bacteriilor patogene, activează sistemul imunitar și reglează flora epitelială, ghimbirul fiind un aliment care favorizează secreția sa. (9)Ghimbirul poate reduce migrenele
Puține date asociază ghimbirul cu efectul de reducere a migrenelor. Un astfel de studiu este cel publicat în jurnalul Phytotherapy Research (2013), care prezintă aceste posibile efecte benefice ale ghimbirului, comparativ cu efectele medicamentului sumatripan destinat reducerii migrenelor. Studiul a inclus un grup de 100 pacienți care acuzau migrenă acută. Acestora le-a fost administrat aleator pudră de ghimbir sau sumatripan. Rezultatele au indicat efecte asemănătoare, însă în cazul ghimbirului, efectele adverse au fost mai reduse comparativ cu cele ale medicamentului. După două ore de la administrare severitatea durerilor de cap s-a redus considerabil. (10)Ghimbirul și sănătatea gastrointestinală
Ghimbirul are efect carminativ (facilitează eliminarea gazelor intestinale) și spasmolitic intestinal (relaxează tractul intestinal). Proprietățile sale carminative favorizează eliminarea gazelor intestinale prevenind astfel balonarea și flatulența, în timp ce proprietătile spasmolitice intestinale relaxează musculatura intestinului și calmează stomacul. Este recomandat pentru tratarea dispepsiei (indigestia cronică) si reducerea diareei induse de bacterii. Rădăcina de ghimbir este bogată în gingerol ce inhibă dezvoltarea lanțurilor de Helicobacter pylori, însă studiile au fost realizate in vitro. De aceea, sunt necesare și alte studii pentru a putea confirma acest posibil efect benefic al ghimbirului. (13)Efectul anti-inflamator al ghimbirului
Ghimbirul conține substanțe anti-inflamatoare, o astfel de substanță fiind gingerolul. Ghimbirul suprimă sinteza prostaglandinelor prin inhibarea COX (ciclooxigenazei) și reduce biosinteza leucotrienei prin inhibarea LOX (5-lipoxigenazei), diminuându-se astfel gradat inflamația și durerile locale. Aceste caracteristici au dus la obținerea extractului de ghimbir ce inhibă acțiunea unor gene responsabile de inflamații -citokinele și chemokinele. (11)Ghimbirul poate fi eficient în tratarea dismenoreei (durerea menstruală)
Dismenoreea primară este comună în rândul femeilor aflate la menstruație. Simptomele apar la începutul menstruatiei și sunt caracterizate prin dureri ce radiază din zona abdomenului inferior către zona internă. Ghimbirul poate înlătura durerile menstruale, relaxând musculatura, conform unui studiu publicat în Journal of Pakistan Medical Association (2013).Efectul benefic este pus pe seama acțiunii anti-inflamatorii, adică inhibarea biosintezei prostaglandinelor și a leukotrienelor. În urma studiului, 85% dintre femei (totalul de 70 de femei) au prezentat reduceri ale durerilor menstruale. Sunt necesare și alte studii pentru a verifica eficiența terapiei cu ghimbir pe grupuri extinse de pacienți. (14)
Ghimbirul poate fi eficient în tratarea durerilor asociate osteoartritei
Ghimbirul poate reduce inflamația și durerile provocate de osteoartrită. Eficiența extractului de ghimbir a fost testată asupra pacienților cu osteoartrită a genunchiului pe un grup de 261 de pacienți, studiul fiind publicat în jurnalul Arthritis and Rheumatism (2001). S-au observat efecte moderate de reducere a simptomelor osteoartritei, iar efectele adverse au fost reduse. Efecte benefice au fost observate și în cazul aplicării topice a soluției apoase de ghimbir, comparativ cu efectele diclofenacului 1%. (15)Ghimbirul poate fi eficient în curele de slăbire
Ghimbirul reduce metabolismul lipidic iar extractul apos de ghimbir poate inhiba absorbția intestinală a grăsimilor alimentare prin reducerea hidrolizei, crescând și beta-oxidarea grăsimilor și consumul energetic. Consumat dimineața, ghimbirul poate reduce senzatia de foame, reducându-se astfel aportul alimentar și ajutând la arderea mai eficientă a caloriilor. (16)Ghimbirul poate reduce durerile musculare
Ghimbirul, tot datorită efectului antiinflamator, poate reduce febra musculară și durerile cauzate de activitatea fizică prea intensă. Efectul hipoalgezic a fost observat în urma consumului de ghimbir crud sau gătit timp de 11 zile, însă efectele au apărut în primele 24 de ore de la consum. Efectul benefic nu a fost influențat de gătirea ghimbirului. (17)Posibilul efect anticancerigen al ghimbirului
Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, cu posibilă acțiune chemopreventivă. O meta-analiză publicată în jurnalul Gastroenterology Research and Practice (2015) sugerează că ghimbirul poate fi eficient în prevenirea și tratarea cancerului, în special datorită gingerolului și șogaolului. Principalele acțiuni ale ghimbirului sunt antioxidante, anti-inflamatoare și antimutagenice, prevenind dezvoltarea celulelor canceroase și favorizând apoptoza lor. O alta substanță din compoziția ghimbirului, zerumbona (sesquiterpenă) are posibilă acțiune antitumorală, inhibând proliferarea celulelor canceroase.Acțiunea antitumorală a ghimbirului a fost analizată asupra mai multor linii celulare tumorale, printre care ale cancerului gastric, cancerului hepatic, pancreatic, de sân sau colorectal. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost in vitro și pe animale, fiind necesare studii aprofundate pe celule tumorale umane și in vivo pentru a putea confirma acțiunea antitumorală a ghimbirului. (18)
Acțiunea antidiabetică a ghimbirului
Ghimbirul prezintă proprietăți benefice asupra glicemiei, reglând nivelul acesteia. Mecanismul este asociat cu inhibarea enzimei ce controlează metabolismul carbohidraților și cresc rezistența la insulină. Aceste enzime cheie sunt alfa-amilaza și alfa-glucozida. Acțiunea principală este datorată gingerolului, substanța care confera gustul specific ghimbirului. Reduce activitatea glicozidei intestinale și a amilazei, rezultând reducerea absorbției glucozei. (19)Ghimbirul are efecte benefice asupra fertilității la bărbați
Datorită proprietăților antioxidante și androgenice, ghimbirul a fost studiat și pentru acțiunea benefică asupra spermatogenezei și îmbunătățirea parametrilor săi, conform unui studiu realizat pe eșantioane de șoareci și publicat în Iranian Journal of Reproductive Medicine (2009). Administrarea ghimbirului în cantitate de 100 mg/kg/ zi a dus la creșterea volumului spermei, îmbunătățirea viabilității și motilității spermatozoizilor și a valorii testosteronului. (20)Contraindicații și recomandări privind consumul de ghimbir
În unele cazuri, ghimbirul poate cauza arsuri la nivelul stomacului, diaree sau iritații la nivelul cavității bucale. Poate cauza dermatite de contact sau iritații gastrice, însă in cazul unui consum ridicat.Ghimbirul poate fi consumat proaspăt sau uscat, în ceaiuri, băuturi sau pentru condimentarea preparatelor.
Produsele ce conțin ghimbir uscat sau sunt îndulcite îsi pierd din eficiență, deoarece procedeele de uscare și adaosurile de zahăr interacționează cu efectele benefice ale ghimbirului.
Interacțiuni cu medicamentele
Ghimbirul poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi:- Medicamentele anticoagulante - Ghimbirul poate crește riscul de hemoragii și poate reduce acțiunea unor medicamente cum ar fi warfarina, clopidogrelul sau aspirina;
- Medicamentele pentru diabet - Ghimbirul poate reduce nivelul glicemiei și poate duce la apariția hipoglicemiei;
- Medicamentele pentru hipertensiune - Ghimbirul poate reduce presiunea sângelui, crescând riscul de presiune sangvină scăzută sau ritm neregulat.
Doză și administrare
- Copii: Nu este recomandat copiilor sub 2 ani.
- Adulți: Doza maximă recomandată este de 2-4 g/zi, atât din surse alimentare cât și din suplimente, proaspăt sau uscat. Femeile însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 1 g.
- Pudra de ghimbir: 0,25-1 g, de 3 ori pe zi;
- Infuzie sau decoct: 0,25 – 1 g în 150 ml apă fierbinte, de 3 ori pe zi;
- Extract fluid: 0,25-1 ml, de 3 ori pe zi;
- Tinctură: 1,25-5 ml, de 3 ori pe zi;
- Ceai: 1 linguriță de ghimbir proaspăt infuzat în apă (200 ml) pentru 10-20 min;
Este benefic pentru tratarea tusei, răcelii și în stările de greață.
Are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Ghimbirul conține numeroase substanțe cu rol anti-inflamator și anti-oxidant.
(2) Ginger (Zingiber officinale), link: http://www.longwoodherbal.org/ginger/ginger.pdf
(3) Effect of ginger (Zingiber officinale Rosc.) and fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.) on blood lipids, blood sugar and platelet aggregation in patients with coronary artery disease, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9175175
(4) Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15802416
(5) Effects of ginger for nausea and vomiting in early pregnancy: a meta-analysis, link: http://www.jabfm.org/content/27/1/115.full
(6) The efficacy of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting: a meta-analysis, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016
(7) Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 pacients, link: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00520-011-1236-3
(8) Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials, link: http://bja.oxfordjournals.org/content/84/3/367.full.pdf
(9) Dermcidin: a novel human antibiotic peptide secreted by sweat glands, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694882
(10) Comparison between the efficacy of ginger and sumatripan in the ablative treatment of the common migraine, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.4996/abstract
(11) Ginger- an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117603
(12) Effects of ginger on motion sickness and gastric slow-wave dysrhythmias induced by circular vection, link: http://ajpgi.physiology.org/content/284/3/G481
(13) Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and the Gingerols inhibit the growth of Cag A+ strains of Helicobacter pylori, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761965/
(14) The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea, link: http://www.jpma.org.pk/full_article_text.php?article_id=3925
(15) Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
(16) Ginger may increase satiety, help control weight, link: http://www.ift.org/food-technology/daily-news/2012/june/21/ginger-may-increase-satiety-help-control-weight.aspx
(17) Ginfer (Zingiber officinale) reduces mescle pain caused by eccentric exercise, link: http://www.jpain.org/article/S1526-5900%2809%2900915-8/pdf
(18) Ginger and its constituents: role in prevention and treatment of gastrointestinal cancer, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369959/
(19) Preventive and protective properties of Zingiber officinale (ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications and associated lipid and other metabolic disorders: a brief review, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3519348/
(20) The effects of ginger on spermatogenesis and sperm parameters of rat, link: http://www.bioline.org.br/abstract?rm09002
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Ghimbir:
Continut pentru:
100g
1 lingură = 5g
1 linguriță = 2g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: