Gulie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Gulia este o legumă din familia verzei și este cunoscută, mai ales, pentru proprietățile dietetice, fiind folosită în curele de slăbire.
Compoziție nutrițională
Potrivit USDA National Nutrient Base, gulia conține calciu, potasiu, magneziu, fier și calciu, precum și vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamine complexe B, vitamina A și vitamina K. (1)
De asemenea, are un conținut ridicat în fibre dietetice și compuși antioxidanți, cum ar fi fitochimice și diferite carotene.
Beneneficii
Pierdere în greutate
Într-un raport publicat în Integrative Medicine, guliile au fost prezentate drept legumele perfecte pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, deoarece au un conținut redus de calorii, sunt bogate în fibre și conțin substanțe nutritive benefice. (2)
Îmbunătățește digestia
La fel ca majoritatea legumelor crucifere, gulia este o sursă excelentă de fibre dietetice care poate îmbunătăți sănătatea digestivă. (3)
Fibrele protejează împotriva constipației, reducând crampele și balonarea și îmbunătățind calitatea sistemului gastrointestinal.
Îmbunătățește nivelul de energie
Gulia este bogată în potasiu, unul dintre factorii care influențează sistemul muscular și nervos din organism. (4)
Reglează tensiunea arterială
Într-un studiu realizat de Harvard University, cercetătorii au arătat că potasiul (5) care se află în compoziția guliei funcționează ca un vasodilatator, reducând presiunea sistemului cardiovascular prin relaxarea tensiunii vaselor de sânge și a arterelor.
Acest lucru poate crește circulația în întregul corp, oxigenând zonele cheie și scăzând riscul evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.
Previne anemia
În afară de potasiu, gulia conține, de asemenea, fier. Nivelele semnificative de fier contribuie la creșterea numărului de celule roșii în organism, care sunt esențiale pentru prevenirea anemiei. (6)
Calciul găsit în gulie îmbunătățește, de asemenea, absorbția de fier în organism.
Îmbunătățește metabolismul
Pentru cei care doresc să-și reglementeze metabolismul gulia poate fi o opțiune bună, deoarece este o sursă bogată de vitamina B, care joacă un rol cheie în procesele enzimatice din organism.
Proprietăți anticancer
Potrivit unui studiu realizat de Hyun Ah Jung, consumul de gulie contribuie la reducerea riscului de apariție a cancerului, deoarece conține substanțe fitochimice puternice, inclusiv izotiocianați, sulforaphani și indol-3-carbinol. (7, 8, 9).
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Pe măsură ce îmbătrânim, oasele noastre, în mod inevitabil, devin mai fragile, dar una dintre cele mai bune metode de a evita sau de a încetini acest proces este consumul de alimente bogate în minerale, care include legume cum ar fi gulia, cu conținut ridicat de mangan, fier și calciu. (10)
Îmbunătățirea vederii
Un raport publicat în revista Clinical Interventions in Aging a arătat că gulia este o sursă bogată de caroten, inclusiv betacaroten, care acționează ca un compus antioxidant în organism. (11)
Vitamina A poate ajuta la prevenirea degenerării maculare și încetinește sau elimină apariția cataractei. Gulia poate neutraliza radicalili liberi și previne stresului oxidativ.
În general, gulia nu prezintă riscuri pentru sănătate atunci când este consumată în cantități moderate.
Conținutul fitochimic al guliei ajută la prevenirea cancerului și a astmului. De asemenea, gulia nu conține niciun alergen cunoscut și poate fi consumată fără probleme.
2. Symptom Relief and Weight Loss From Adherence to a Meal Replacement–enhanced, Low-calorie Detoxification Diet. Url: https://todayspractitioner.com/wp-content/uploads/2013/11/weight-loss-meal-replace-IMCJ_11-2_Morrison.pdf
3. Characterization of Dietary Fiber Lignins from Fruits and Vegetables Using the DFRC Method. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0520037
4. Potassium and Health1,2,3. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/
5. Effects of Oral Potassium on Blood Pressure Meta-analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Url: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/416446
6. Iron, Anemia, and Infection. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1753-4887.1997.tb06462.x
7. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287320/
8. Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17317210
9. Screening of Chinese brassica species for anti-cancer sulforaphane and erucin. Url: https://www.ajol.info/index.php/ajb/article/view/58342
10. The Effect of Maturity Stage on Nutritional Value of Leek, Zucchini and Kohlrabi. Url: https://content.sciendo.com/view/journals/vcrb/66/1/article-p39.xml
11. Nutrients for the aging eye. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Gulie:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: