Gutuie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Gutuile sunt fructe aromate aparținând familiei Rosaceae, care include mere și pere. Este originar din regiunile cu temperaturi calde din Asia de Sud-Vest.
Gutuile sunt fructe de sezon și sunt disponibil din toamnă până în iarnă. De obicei, sunt consumate coapte sau congelate, însă pot fi folosite și în gemuri, jeleuri și budinci.
Compoziție nutrițională
Conform USDA, gutuile sunt o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. (1) Este, de asemenea, bogat în anumiți compuși organici precum catechină, epicatechină, limonen și alți alți fitonutrienți, care contribuie la o stare mai bună de sănătate.
Beneficii
Prevenirea cancerul
Se pare că cancerul este una dintre cele mai frecvent discutate boli din istoria recentă. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase pentrul metabolismul celular și pot determina mutarea sau moartea celulelor sănătoase. Conform unui raport publicat în Nutrients Journal, compușii fenolici și fitonutrienții, care se găsesc în gutui, sunt eficienți în neutralizarea sau eliminarea radicalilor liberi din organism. (2)
Reducerea riscul bolilor gastrointestinale
Dincolo de funcționarea generală a tractului digestiv, gutuile pot ajuta și la prevenirea anumitor afecțiuni gastrointestinale precum boala inflamatorie a intestinului sau diverticulita. (3)
Gutuile, atunci când sunt amestecate cu miere, pot ajuta la tratarea colitei, diareei, constipației și a infecțiilor intestinale. Siropul de gutui este utilizat pentru tratarea hemoroizilor.
Pierderea în greutate
Gutuile au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în fibre alimentare. O gutuie proaspătă de 100 de grame conține doar 57 de calorii. În același timp, raportul dintre grăsimi saturate și sodiu este scăzut. (4)
Îngrijirea pielii
Nivelul ridicat de antioxidanți și vitamine găsite în gutui sunt benefice pentru menținerea unui aspect sănătos și tânăr al pielii. Antioxidanții elimină daunele pe care radicalii liberi le provoacă celulelor pielii, reducând astfel aspectul ridurilor, eliminând petele și contribuind la apărarea pielii împotriva efectelor radiațiilor UV. (5)
Reducerea stresului
Este un fruct eficient împotriva stresului. Ajută organismul să combată stresul și protejează indirect sănătatea mentală.
Reglarea tensiunii arteriale
Potasiul este una dintre cele mai importante minerale din corpul uman, deoarece este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și facilitează transferul de lichide în celulele corpului. (6)
În ceea ce privește tensiunea arterială, potasiul determină relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, reducând astfel tensiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru poate reduce șansele de a dezvolta afecțiuni precum ateroscleroza, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.
Reducerea alergiilor
Gutuile au fost lăudate mult timp pentru capacitatea de a controla reacțiile alergice. (7) Nivelurile ridicate de vitamina C ajută, de asemenea, la controlul inflamației și la îmbunătățirea sănătății și a aspectului pielii tale.
Creșterea imunității
Guituiele conțin antioxidanți și vitamine, cum ar fi vitamina C și E, care ajută la stimularea sistemul imunitar. (8) De exemplu, vitamina C ajută la creșterea celulelor albe din sânge, care reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, virușilor și a bacteriilor.
Circulația sângelui și sănătatea părului
Conținutul bogat de minerale din gutui include fier, cupru și zinc. Aceste trei minerale, împreună cu alte alte oligoelemente, sunt necesare pentru producerea de celule roșii din sânge.
Atunci când producția de globule roșii este ridicată, circulația în jurul corpului crește pe măsură ce mai mult oxigen este transportat în tot corpul. (9) Acest lucru determină creșterea fluxului de sânge către piele și scalp, ceea ce îmbunătățește sănătatea foliculilor de păr și stimulează creșterea.
Dezavantaje
Nu există dovezi definitive ale efectelor secundare sau ale riscurilor gutuilor. Cu toate acestea, semințele de gutui conțin cantități de cianură. Fructele crude pot provoca iritații la nivelul gâtului și pot provoca dificultăți de respirație.
Studii științifice suplimentare care cercetează avantajele și contraindicațiile acestui fruct sunt încă în desfășurare.
Interacțiune cu medicamentele
Conține un tip de fibre moi numit mucilagiu. Mucilagiul poate reduce cantitatea de medicamente pe care organismul o absoarbe. Dacă consumi gutui în același timp când iei medicamente pe cale orală, acest lucru poate scădea eficacitatea medicamentului. Pentru a preveni această interacțiune, este indicat să consumi gutui la cel puțin o oră după administrarea medicamentelor pe cale orală.
2. Anticancer Efficacy of Polyphenols and Their Combinations. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037537/
3. A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501898/
4. Effect of Cydonia oblonga Mill. leaf extract on serum lipids and liver function in a rat model of hyperlipidaemia. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874113008738
5. Phenolic Profile of Cydonia oblonga Miller Leaves. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0711237
6. Nutritional composition and processed products of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Url: http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/12741
7. Anti-allergic effect of a hot-water extract of quince (Cydonia oblonga).Url: https://europepmc.org/abstract/MED/19661701
8. Organic acids composition of Cydonia oblonga Miller leaf. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608004214
9. Relationship between calcium and agar on vitrification and shoot-tip necrosis of quince (Cydonia oblonga Mill.) shoots in vitro. UrL: https://link.springer.com/article/10.1007/BF00035834
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Gutuie:
Continut pentru:
100g
1 fruct = 92g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: