Gutuie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Gutuie

Gutuile sunt fructe aromate aparținând familiei Rosaceae, care include mere și pere. Este originar din regiunile cu temperaturi calde din Asia de Sud-Vest.

Gutuile sunt fructe de sezon și sunt disponibil din toamnă până în iarnă. De obicei, sunt consumate coapte sau congelate, însă pot fi folosite și în gemuri, jeleuri și budinci.

Compoziție nutrițională

Conform USDA, gutuile sunt o sursă bogată de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare. (1) Este, de asemenea, bogat în anumiți compuși organici precum catechină, epicatechină, limonen și alți alți fitonutrienți, care contribuie la o stare mai bună de sănătate.

Beneficii

Prevenirea cancerul

Se pare că cancerul este una dintre cele mai frecvent discutate boli din istoria recentă. Radicalii liberi sunt produse secundare periculoase pentrul metabolismul celular și pot determina mutarea sau moartea celulelor sănătoase. Conform unui raport publicat în Nutrients Journal, compușii fenolici și fitonutrienții, care se găsesc în gutui, sunt eficienți în neutralizarea sau eliminarea radicalilor liberi din organism. (2)

Reducerea riscul bolilor gastrointestinale

Dincolo de funcționarea generală a tractului digestiv, gutuile pot ajuta și la prevenirea anumitor afecțiuni gastrointestinale precum boala inflamatorie a intestinului sau diverticulita. (3)

Gutuile, atunci când sunt amestecate cu miere, pot ajuta la tratarea colitei, diareei, constipației și a infecțiilor intestinale. Siropul de gutui este utilizat pentru tratarea hemoroizilor.

Pierderea în greutate

Gutuile au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în fibre alimentare. O gutuie proaspătă de 100 de grame conține doar 57 de calorii. În același timp, raportul dintre grăsimi saturate și sodiu este scăzut. (4)

Îngrijirea pielii

Nivelul ridicat de antioxidanți și vitamine găsite în gutui sunt benefice pentru menținerea unui aspect sănătos și tânăr al pielii. Antioxidanții elimină daunele pe care radicalii liberi le provoacă celulelor pielii, reducând astfel aspectul ridurilor, eliminând petele și contribuind la apărarea pielii împotriva efectelor radiațiilor UV. (5)

Reducerea stresului

Este un fruct eficient împotriva stresului. Ajută organismul să combată stresul și protejează indirect sănătatea mentală.

Reglarea tensiunii arteriale

Potasiul este una dintre cele mai importante minerale din corpul uman, deoarece este esențial pentru menținerea tensiunii arteriale și facilitează transferul de lichide în celulele corpului. (6)

În ceea ce privește tensiunea arterială, potasiul determină relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, reducând astfel tensiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru poate reduce șansele de a dezvolta afecțiuni precum ateroscleroza, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.

Reducerea alergiilor

Gutuile au fost lăudate mult timp pentru capacitatea de a controla reacțiile alergice. (7) Nivelurile ridicate de vitamina C ajută, de asemenea, la controlul inflamației și la îmbunătățirea sănătății și a aspectului pielii tale.

Creșterea imunității

Guituiele conțin antioxidanți și vitamine, cum ar fi vitamina C și E, care ajută la stimularea sistemul imunitar. (8) De exemplu, vitamina C ajută la creșterea celulelor albe din sânge, care reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, virușilor și a bacteriilor.

Circulația sângelui și sănătatea părului

Conținutul bogat de minerale din gutui include fier, cupru și zinc. Aceste trei minerale, împreună cu alte alte oligoelemente, sunt necesare pentru producerea de celule roșii din sânge.

Atunci când producția de globule roșii este ridicată, circulația în jurul corpului crește pe măsură ce mai mult oxigen este transportat în tot corpul. (9) Acest lucru determină creșterea fluxului de sânge către piele și scalp, ceea ce îmbunătățește sănătatea foliculilor de păr și stimulează creșterea.

Dezavantaje

Nu există dovezi definitive ale efectelor secundare sau ale riscurilor gutuilor. Cu toate acestea, semințele de gutui conțin cantități de cianură. Fructele crude pot provoca iritații la nivelul gâtului și pot provoca dificultăți de respirație.

Studii științifice suplimentare care cercetează avantajele și contraindicațiile acestui fruct sunt încă în desfășurare.

Interacțiune cu medicamentele

Conține un tip de fibre moi numit mucilagiu. Mucilagiul poate reduce cantitatea de medicamente pe care organismul o absoarbe. Dacă consumi gutui în același timp când iei medicamente pe cale orală, acest lucru poate scădea eficacitatea medicamentului. Pentru a preveni această interacțiune, este indicat să consumi gutui la cel puțin o oră după administrarea medicamentelor pe cale orală.AVANTAJE:
Gutuia este o sursă excelentă de vitamina C, zinc, potasiu, cupru, fier și fibre alimentare.

DEZAVANTAJE:
Fructele crude pot provoca iritații la nivelul gâtului și pot provoca dificultăți de respirație.

Data actualizare: 06-08-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 26326
Bibliografie
1. Basic Report: 09296, Quinces, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09296
2. Anticancer Efficacy of Polyphenols and Their Combinations. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037537/
3. A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501898/
4. Effect of Cydonia oblonga Mill. leaf extract on serum lipids and liver function in a rat model of hyperlipidaemia. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874113008738
5. Phenolic Profile of Cydonia oblonga Miller Leaves. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0711237
6. Nutritional composition and processed products of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Url: http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/12741
7. Anti-allergic effect of a hot-water extract of quince (Cydonia oblonga).Url: https://europepmc.org/abstract/MED/19661701
8. Organic acids composition of Cydonia oblonga Miller leaf. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608004214
9. Relationship between calcium and agar on vitrification and shoot-tip necrosis of quince (Cydonia oblonga Mill.) shoots in vitro. UrL: https://link.springer.com/article/10.1007/BF00035834
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Gutuie:

Continut pentru:
100g 1 fruct = 92g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: