Halva de floarea soarelui Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina

Ca orice alt aliment, halvaua are atât beneficii, cât și contraindicații. Aceasta este consumată, cu precădere, în perioadele de post.
Termenul provine din limba arabă (Halwa - bomboană) și este utilizat pentru a descrie două forme sub care poate fi achiziționată halvaua: rețeta simplă sau cea cu adaos de fistic, cacao sau migdale.
Halvaua este obținută, în mod obișnuit cu un amestec de miere sau semințe de susan sau pastă de semințe de susan și zahăr.
Deși semințele de susan oferă unele minerale esențiale, halvaua face parte din categoria deserturilor, deci nu este deosebit de sănătoasă datorită conținutului înalt de zahăr.
Se recomandă a se consuma maximum 25-30 grame pe zi.
Compoziție nutrițională
O porție de halva are aproximativ 131 de calorii, 3,5 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați și 6 grame de grăsime, sau aproximativ 9 procente din valoarea zilnică a grăsimilor.
Doar 1,2 grame din această grăsime este de tip saturat nesănătoasă, restul provenind din grăsimi nesaturate sănătoase. Halvaua oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre, cu 1,3 grame.
În timp ce halva nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, aceasta oferă cantități semnificative de minerale.
O porție asigură un aport de 17% de cupru și fosfor, 15 % de magneziu și 12 % de mangan.
Cuprul este necesar pentru formarea celulelor roșii din sânge, fosforul și magneziul sunt indicate pentru a forma ADN, iar manganul este util pentru vindecarea rănilor. (1)
Specialiștii recomandă includerea de halva în dietă pentru a ameliora simptomele unor afecțiuni precum:
- migrenă;
- răceală;
- depresie.
Este recomandată pentru sportivi?
Mulți antrenori recunosc beneficiile consumului de halva pentru sportivi, deoarece compensează pierderile de energie. Este recomandată, mai ales, halvaua de arahide, datorită unui bogat set de vitamine și minerale. Dacă ești alergic la arahide, poți folosi halva de fistic. Printre avantajele acesteia se numără și:
- absorbția rapidă de calciu;
- întărirea oaselor și a ligamentelor;
- menținerea echilibrul acido-bazic normal;
- Suprimarea foamei în dieta sportivă;
- Păstrarea rezistenței în timpul unui antrenament intens.
Considerații
Zahărul este unul dintre cele două ingrediente principale care se regăsesc în halva. Zahărurile adăugate măresc numărul de calorii din dietă, fără a furniza substanțe nutritive esențiale.
Acesta este motivul pentru care aceste calorii sunt adesea numite calorii goale. Alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot elimina alte alimente mai nutritive și pot crește riscul pentru obezitate și afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă că nu poți consuma halva, doar că ar trebui să o faci ocazional și cu moderație. (2)
Intoxicație alimentară
Salmonella, o boală provocată de alimente și caracterizată prin simptome precum febră, crampe abdominale și diaree, afectează în fiecare an aproximativ 1,2 milioane de persoane, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. (3)
Deși infecțiile cu salmonella sunt cel mai adesea cauzate de păsările de curte contaminate, de ouă sau de produse proaspete, alte alimente, cum ar fi halva, pot fi, de asemenea, contaminate cu aceste bacterii.
Mediul cu umiditate scăzută furnizat de halva limitează creșterea salmonelei, dar dacă este păstrată la temperatura camerei, în loc să fie depozitată la frigider, poate crește riscul de infectare cu salmonelă, potrivit unui articol publicat în „Frontiers in Microbiology” în 2013. (4)
De asemenea, halvaua este contraindicată persoanelor cu boli cum ar fi:
- reacții alergice;
- pancreatită;
- diabet;
- obezitate.
Experții nu recomandă consumul de halva în cazul copiilor de până la 6 ani. Acest lucru se explică prin faptul că poate dăuna dinții copiilor imaturi și poate provoca leziuni mucoase.
2. Sugar. Url: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-101
3. International Food Safety Authorities Network (INFOSAN) . Url: https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/infosan_salm.pdf
4. Mechanisms of survival, responses and sources of Salmonella in low-moisture environments. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827549/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Halva de floarea soarelui:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: