Hrișcă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Ursuleasa Andrei
Hrişca (Fagopyrum esculentum) este o pseudo-cereală ce produce seminţe de culoarea verde. De asemenea, hrişca furnizează nutrienţi esenţiali, vitamine, fibre, energie şi conţine cantităţi însemnate de zinc, cupru, magneziu şi potasiu. (1)
Lizina - este un amino acid esenţial care este utilizat în biosinteza proteinelor.
100 g de hrişcă conţine 9,75 g de apă, aducând un aport de 343 kcal. organismului şi conţine în principal:
Sunt 3 metode prin care putem prepara seminţele de hrişcă. Prima metodă este fierberea, a doua este înmuierea şi a treia este încolţirea. De asemenea, puteţi face făină din seminţe de hrişcă şi să o adăugaţi în diferite aluaturi sau mâncăruri.
Rutinul este un flavonoid cu o putere antioxidantă mare care se gaseşte în mai multe plante, dar numai în seminţele de hrişcă şi alte câteva specii este în cantităţi mari. Rutinul are o influenţă favorabilă asupra creşteri elasticităţi vaselor de sânge, tratamentului tulburărilor circulatorii şi aterosclerozei.
Rezultatul arată faptul că, în comparaţie cu orezul, hrişca scade glicemia şi răspunsul insulinic. (2)
Într-un alt studiu realizat pe pacienţi cu diabet s-a observat un nivel scăzut al zahărului din sânge după ce participanții au consumat zilnic timp de o lună între 100-150 de grame seminţe de hrişcă tartară. (5), (Lin et al., 1998)
Hrişcă tartară - soi de hrişcă cultivat în China, Japonia şi Korea.
Într-un alt studiu realizat în China pe un eşantion de 850 de persoane s-a arătat faptul că un consum de 100g/zi de seminţe de hrişcă, respectiv ovăz, ajută la prevenirea şi tratarea hipertensiunii şi hipercolesterolemiei. (6)
Hrişca ajută la scăderea nivelului de glucoza din sânge.
Hrişca ajută la scăderea colesterolului şi tensiuni arteriale.
2) The Effect of Buckwheat on Postprandial Blood Glucose and Insulin Levels in Normal Subjects, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.628.8655&rep=rep1&type=pdf
3) Buckwheat https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/20008?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=Buckwheat&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
4) Buckwheat, as a Food Component of a High Nutritional Value, Used in the Prophylaxis of Gastrointestinal Diseases https://www.researchgate.net/publication/274254656_Buckwheat_as_a_Food_Component_of_a_High_Nutritional_Value_Used_in_the_Prophylaxis_of_Gastrointestinal_Diseases
5) Buckwheat Consumption and Its Medical and Pharmacological Effects -A Review of the Literature, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.531.3577&rep=rep1&type=pdf
6) Oats and buckwheat intakes and cardiovascular disease risk factors in an ethnic minority of China, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7840076
7) Buckwheat, https://www.bioversityinternational.org/fileadmin/_migrated/uploads/tx_news/Buckwheat__Fagopyrum_esculentus_Moench_343.pdf
Hrişca – compoziţie nutritională
Hrişca furnizează o cantitate satisfăcătoare de proteine (7-21%, în funcţie de factorii de mediu) şi este bogată în lizină. Are unul dintre cele mai mari scoruri de aminoacizi (100) din categoria plantelor şi conţine amidon în proporţie de 59-70%. De asemenea, hrişca nu conţine gluten fiind recomandată persoanelor cu intoleranţă la gluten. (7)Lizina - este un amino acid esenţial care este utilizat în biosinteza proteinelor.
100 g de hrişcă conţine 9,75 g de apă, aducând un aport de 343 kcal. organismului şi conţine în principal:
- 13,25 g proteine;
- 3,4 g lipide;
- 72 g carbohidraţi;
- 10 g fibre;
- 0 g zahăr;
- 18 mg calciu;
- 231 mg magneziu;
- 460 mg potasiu;
- 347 mg fosfor;
- 2,4 mg zinc.
- 0,1 mg vitamina B1;
- 0,43 mg vitamina B2;
- 7,02 mg vitamina B3;
- 1,23 mg vitamina B5;
- 0,21 mg vitamina B6. (3)
Consum
Seminţele de hrişcă se pot consuma crude sau coapte.Sunt 3 metode prin care putem prepara seminţele de hrişcă. Prima metodă este fierberea, a doua este înmuierea şi a treia este încolţirea. De asemenea, puteţi face făină din seminţe de hrişcă şi să o adăugaţi în diferite aluaturi sau mâncăruri.
- Pentru procesul de fierbere avem nevoie de o cană cu seminţe de hrişcă şi două căni de apă. Timpul de fierbere este între 15-30 de minute.
- Pentru procesul de înmuiere avem nevoie de o cană de seminţe de hrişcă (coaptă sau crudă) pe care o punem într-o oală, peste care turnăm suficientă apă astfel încât să cuprindă toată hrişca. O lăsăm timp de 12-24 de ore la înmuiat, după care o clătim bine şi o punem la fiert.
- Pentru procesul de încolţire se parcurg aceleaşi etape ca la înmuiere, doar că seminţele folosite trebuie să fie crude, urmând să puneţi seminţele într-un borcan, iar în loc de capac, puneţi o bucată de tifon fixată cu un elastic sau o aţă. Borcanul se pune aplecat la circa 45°, într-un loc cald şi întunecat. Se clătesc seminţele de 2 ori pe zi, iar după ce au încolţit se pun la scurs într-o sită. Germenii de hrişcă furnizează o mare cantitate de proteine, amino acizi, minerale (Fe, Zn, Mn, Mg, Cu, Ca) şi fibre. De asemenea, în seminţele de hrişcă se gaseşte un flavonoid sub denumirea de rutin.
Rutinul este un flavonoid cu o putere antioxidantă mare care se gaseşte în mai multe plante, dar numai în seminţele de hrişcă şi alte câteva specii este în cantităţi mari. Rutinul are o influenţă favorabilă asupra creşteri elasticităţi vaselor de sânge, tratamentului tulburărilor circulatorii şi aterosclerozei.
Cantitatea de rutin din germenii de hrişcă este de aproximativ 27 de ori mai mare decât în seminţele de hrişcă simple.
Beneficiile consumului de hrişcă
Hrişca ajută la scăderea nivelului de glucoza din sânge
Într-un studiu au participat 11 persoane, dintre care o parte au consumat 50 g de orez alb şi o parte au consumat 50 g de seminţe de hrişcă. Au fost prelevate mostre de sânge înainte de test şi dupa 15, 30, 45, 60, 90, 120, 180 de minute.Rezultatul arată faptul că, în comparaţie cu orezul, hrişca scade glicemia şi răspunsul insulinic. (2)
Într-un alt studiu realizat pe pacienţi cu diabet s-a observat un nivel scăzut al zahărului din sânge după ce participanții au consumat zilnic timp de o lună între 100-150 de grame seminţe de hrişcă tartară. (5), (Lin et al., 1998)
Hrişcă tartară - soi de hrişcă cultivat în China, Japonia şi Korea.
Hrişca ajută la scăderea colesterolului şi tensiuni arteriale
În alt studiu realizat pe 60 de persoane care aveau hiperglicemie, voluntarii au primit 40 de grame de seminţe de hrişcă tartară timp de 8 săptămâni și s-a observat o scădere a trigliceridelor, colesterolului, tensiuni arteriale sistolice, diastolice şi a greutăţii. (5), (Xiping and Xiangiong, 1995)Într-un alt studiu realizat în China pe un eşantion de 850 de persoane s-a arătat faptul că un consum de 100g/zi de seminţe de hrişcă, respectiv ovăz, ajută la prevenirea şi tratarea hipertensiunii şi hipercolesterolemiei. (6)
Efecte adverse
Seminţele de hrişcă produc rareori reacţii alergice, în special atunci când sunt consmate în cantităţi mari. Principala reacţie alergică este anafilaxia.Simptomele anafilaxiei şi şocului anafilactic
Simptomele si semnele de anafilaxie caracteristice fiecarui organ în parte sunt:- piele: înroşirea bruscă a pielii, prurit (mâncărime), urticarie;
- respiraţie: prurit şi congestie nazală; respiraţie scurtă şi rapidă; stop respirator; cianoză;
- gastrointestinal: dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree.
- cardiovascular: dureri în piept; tahicardie, bradicardie, palpitaţii; hipotensiune, senzaţie de leşin; stop cardiac;
- sistem nervos central: senzaţia de rău iminent, ameţeală.
AVANTAJE:
Hrișca este o sursă bună de fibre alimentare și magneziu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este scăzut.
Hrişca ajută la scăderea nivelului de glucoza din sânge.
Hrişca ajută la scăderea colesterolului şi tensiuni arteriale.
DEZAVANTAJE:
Seminţele de hrişcă produc rareori reacţii alergice, în special atunci cand sunt consmate în cantităţi mari.
Data actualizare: 22-02-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 64783
Bibliografie
1) SO WHAT IS BUCKWHEAT, https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/grain-month-calendar/buckwheat-december-grain-month2) The Effect of Buckwheat on Postprandial Blood Glucose and Insulin Levels in Normal Subjects, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.628.8655&rep=rep1&type=pdf
3) Buckwheat https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/20008?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=Buckwheat&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
4) Buckwheat, as a Food Component of a High Nutritional Value, Used in the Prophylaxis of Gastrointestinal Diseases https://www.researchgate.net/publication/274254656_Buckwheat_as_a_Food_Component_of_a_High_Nutritional_Value_Used_in_the_Prophylaxis_of_Gastrointestinal_Diseases
5) Buckwheat Consumption and Its Medical and Pharmacological Effects -A Review of the Literature, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.531.3577&rep=rep1&type=pdf
6) Oats and buckwheat intakes and cardiovascular disease risk factors in an ethnic minority of China, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7840076
7) Buckwheat, https://www.bioversityinternational.org/fileadmin/_migrated/uploads/tx_news/Buckwheat__Fagopyrum_esculentus_Moench_343.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Hrișcă:
Continut pentru:
100g
1 cană = 170g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: