Icre Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Icre

Icrele pot fi găsite într-o varietate de dimensiuni, forme și culori. Caviarul provine din sturion, un tip de pește găsit în întreaga lume, dar mai ales în Marea Caspică și Râul Ural.

Icrele mari de culoare portocalie servite în restaurantele japoneze, numite ikura, sunt, de asemenea, icre, dar sunt adesea cunoscute sub denumirea de icre de somon.

Icrele de morun, niestru, păstrugă, etc. se numesc icre negre. Icrele de chetă, lostriță și cele ale altor specii care provin, mai ales din Oceanul Pacific, se numesc icre roșii.

Compoziție nutrițională

O lingură de icre conține 19 până la 40 de calorii. Caloriile sunt utile pentru a crește nivelul de energie pentru organism în efectuarea activităților zilnice.

Conținut ridicat de grăsimi antiinflamatoare Omega-3.

Icrele sunt una dintre puținele surse de alimente care conțin vitamina D (altele includ ouăle de pui și peștii de apă rece).

Ca în cazul acizilor grași Omega-3, vitamina D oferă mai multe beneficii atunci când nu este luată pe post de suplimente, deoarece atunci când nu se regăsește în compoziția suplimentelor întreaga versiune alimentară conține alte vitamine și minerale într-o formă neprelucrată, fără aditivi.

De fapt, grăsimile Omega-3 și vitamina D din icre lucrează împreună, deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, astfel încât grăsimile sănătoase ajută corpul să o absoarbă și să o folosească.

Icrele sunt, de asemenea, bogate în vitamina B12, unul dintre cele mai importanți micronutrienți pentru sănătatea mintală și dezvoltarea creierului. Icrele conțin și magneziu, seleniu, fier și o cantitate mică de calciu.

Beneficii

Tratează impotența

Icrele sunt folosite pentru a trata disfuncția erectilă.

Într-un studiu s-a constatat că icrele de pește au un puternic efect afrodisiac asupra bărbaților, cât și asupra femeilor.

Se crede că icrele au un efect asupra glandelor care controlează secreția de hormoni sexuali. Fără niveluri adecvate de hormoni sexuali, o persoană tinde să-și piardă interesul pentru activitatea sexuală. (1)

Îmbunătățesc vederea

Icrele conțin vitamina A care este benefică pentru sănătatea ochilor. Cercetările sugerează că anumiți factori dietetici precum consumul de fructe și legume, consumul de antioxidanți, de grăsimi, de Omega-3 și un aport adecvat de vitamine și minerale joacă un rol important în dezvoltarea anumitor afecțiuni cum ar fi cataracta. (2)

Ajută la vindecarea anemiei

Anemia este una dintre problemele din organism din cauza capacității reduse a hemoglobinei de a lega oxigenul în celulele roșii din sânge. Anemia face ca pacientul să se simtă adesea amețit, palid și ușor obosit. (3)

Pentru a vindeca anemia încearcă să consumi icre deoarece beneficiile acestora te pot ajuta să tratezi anemia. (4)

Ajută la o tensiune arterială constantă

Există multe beneficii pentru sănătate ale icrelor de pește. Tensiunea arterială crescută este cunoscută sub numele de hipertensiune arterială.

Pe de o parte, hipertensiunea poate duce la complicaţii ce pot pune viaţa în pericol cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, insuficienţa renală şi atacul de cord. Pe de altă parte, tensiunea arterială scăzută (hipotensiune) afectează circulația sângelui din întregul organism și creează amețeli și instabilitate în corp.

Crescând consumul de icre, poți menține tensiunea arterială în limite normale în organism.

Icrele sunt bogate în potasiu, motiv pentru care au diverse beneficii în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale, acestea fiind adesea recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Ajută la prevenirea atacurilor de inimă.

Datorită conținutului său ridicat de uleiuri omega-3, până la 100 g caviar ajută la reducerea riscului de boli cardiace. Se crede, de asemenea, că ajută la evitarea bolii Alzheimer.

Protejează împotriva virușilor.

Vitamina D este un alt element care se găsește în cantități mari în compoziția icrelor. Acestă vitamină protejează sistemul imunitar și asigură funcționarea corectă a celulelor imune. (5)

Dezvoltarea masei musculare

Având în vedere concentrația ridicată de proteine, icrele sunt recomandate în special pentru dezvoltarea masei musculare.

Alimentele bogate în proteine sunt recomandate în timpul copilăriei, adolescenței și sarcinii, deoarece în aceste etape este necesară o contribuție mai mare a acestui nutrient.

Au un efect antidepresiv

Datorită concentrației ridicate de uleiuri omega-3, se recomandă, de asemenea, icrele pentru reducerea simptomelor depresiei și a tulburării bipolare și sunt benefice pentru starea de spirit și funcția cognitivă. (6) (7)

Oferă beneficii pentru oase

Deoarece au o cantitate mare de calciu, icrele furnizează diverse beneficii pentru sănătatea osoasă, iar consumul acestora este recomandat în timpul sarcinii, deoarece în acest stadiu organismul consumă cea mai mare parte din acesta. (8)

Antistres și anti-migrene

Alimentele bogate în vitamina B2 sau riboflavină cum sunt icrele sunt utile pentru îmbunătățirea problemele nervoase cum ar fi insomnia, anxietatea sau stresul. Vitamina B2 și B5 se găsesc în cantități bogate în icre, care sunt, de asemenea, util pentru a trata simptomele migrenelor. (9)

Riscuri

Icrele conțin o cantitate mare de sare și colesterol. Persoanele cu colesterol ridicat ar trebui să-și limiteze strict aportul de icre, deoarece 100 g de icre conține 588 mg de colesterol. Acesta reprezintă 196% din doza zilnică recomandată de colesterol.

Ca un ghid de bază, 100 g (sau o porție) din orice aliment care are:

  • 0,5 g de sodiu sau mai mult depășește recomadările zilnice
  • 0,1 g de sodiu sau mai puțin se află sub recomandările zilnice.


Având în vedere că ar trebui să consumi mai puțin de 6 grame de sare pe zi (și în mod ideal nu mai mult de 3 grame), dacă ai tensiune arterială ridicată, icrele trebuie consumate cu moderație.

Fructele de mare și icrele sunt două dintre cele mai nutritive părți ale unei diete Paleo. Icrele oferă beneficii, atât în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară sau oasoasă, având un efect benefic și în tratarea stresului sau a migrenelor.

Cu toate acestea, este important să monitorizezi cu atenție cantitatea de icre pe care o consumi, deoarece acestea conțin un aport ridicat de sodiu și de colesterol.AVANTAJE:
Icrele sunt o sursă bună de proteine, riboflavină, vitamina B12, fosfor, vitamina C și acid folic.

DEZAVANTAJE:
Icrele conțin mult colesterol.

Data actualizare: 10-12-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 50189
Bibliografie
1. Composition for treating impotence in men containing dried roe and yohimbine. Url: https://patents.google.com/patent/US6086884A/en
2. The evidence for efficacy of omega-3 fatty acids in preventing or slowing the progression of retinitis pigmentosa: a systematic review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16883366
3. Prevalence of daily breakfast intake, iron deficiency anaemia and awareness of being anaemic among Saudi school students. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12590747
4. Prevalence of Iron-deficiency Anaemia among University Students in Noakhali Region, Bangladesh. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4089078/
5. Disparate developmental patterns of immune responses to bacterial and viral infections in fish. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614352/
6. The medical management of depression.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16251538
7. Omega-3 fatty acids and the treatment of depression: a review of scientific evidence. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481805/
8. Nutrition and osteoporosis prevention for the orthopaedic surgeon. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508855/
9. Perceived stress in patients with migraine: a case-control study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5520838/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Icre:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: