Icre negre Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Icrele negre sau caviarul provin de la peștii din familia Acipenseride: morun, nisetru, pastruga, cega. Pe lângă faptul că este un deliciu costisitor, caviarul este cunoscut și pentru textura și gustul distinctiv.
Beneficii
Antioxidanți
Acest aliment este bogat în vitamina A, care ajută la corectarea țesutului pielii deteriorate și previne uzura celulelor. Conține și vitamina E care hidratează pielea în profunzime. Vitamina E este, de asemenea, valoroasă pentru sistemul circulator și poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson. (1)
Protecție împotriva virușilor
Vitamina D este o altă componentă a icrelor negre care protejează sistemul imunitar și asigură funcționarea corectă a celulelor imune. (2)
Regenerarea hemoglobinei
Hemoglobina este o componentă a sângelui care ajută la circulația oxigenului în tot corpul. Icrele negre ajută la creșterea nivelului acestei substanțe în fluxul sanguin și este recomandat consumul în cazul pacienților care sunt supuși chimioterapiei sau care au fost supuși unei intervenții chirurgicale. (3)
Scăderea tensiunii arteriale
Caviarul este bogat în potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale. (4)
Prevenirea atacurilor de inimă
Datorită conținutului ridicat de uleiuri omega-3, până la 1.000 mg, icrele negre ajută la reducerea riscului de boli de inimă. (5) Se crede, de asemenea, că ajută la evitarea bolii Alzheimer.
Creșterea masei musculare
Având în vedere concentrația mare de proteine, icrele negre sunt recomandate pentru dezvoltarea mușchilor. Consumul de alimentele bogate în proteine este indicat, în special în copilărie, adolescență și în sarcină.
Efect antidepresiv
Datorită concentrației ridicate de uleiuri omega-3, icrele negre sunt, de asemenea, recomandate pentru reducerea depresiei și pentru tulburarea bipolară și sunt benefice pentru îmbunătățirea stării de dispoziție și pentru funcția cognitivă. (6)
Sănătatea oaselor
Deoarece are o cantitate mare de calciu, caviarul este un aliment indicat pentru sănătatea oaselor, iar consumul este recomandat în timpul sarcinii, deoarece în această etapă organismul consumă cel mai mult.
Aliat al sportivilor
Conținutul ridicat de fier face din caviar un aliment excelent pentru a preveni anemia. Datorită cantității de fier furnizată de icre, este recomandat persoanelor care practică sport intens.
Eficient împotriva stresului și a migrenelor
Alimentele bogate în vitamina B2 sau riboflavină sunt utile pentru a îmbunătăți problemele nervoase, cum ar fi insomnia, anxietatea sau stresul. (7) Vitaminele B2 și B5 se găsesc din abundență în caviar și ajută la ameliorarea migrenelor.
Riscuri
În ciuda nivelului ridicat de vitamine, minerale și grăsimi esențiale, caviarul are un conținut ridicat de calorii. De asemenea, acesta are un conținut ridicat de sare – 30 g de icre conțin 425 de miligrame de sodiu, așadar acesta nu este un aliment pe care să îl consumi în fiecare zi.
2. Vitamin D and the anti-viral state. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3308600/
3. The importance of haemoglobin to physical function. Url: http://discovery.ucl.ac.uk/1541067/1/Otto_James_PhD_ThesisFINAL.pdf
4. The UK CAVIAR Study. Url: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02637102
5. Essential Fatty Acids. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids
6. Are omega-3 fatty acids anti-depressants or just mood-improving agents? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504139/
7. Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24650639
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Icre negre:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: