Icre negre Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Icre negre

Icrele negre sau caviarul provin de la peștii din familia Acipenseride: morun, nisetru, pastruga, cega. Pe lângă faptul că este un deliciu costisitor, caviarul este cunoscut și pentru textura și gustul distinctiv.

Beneficii

Antioxidanți

Acest aliment este bogat în vitamina A, care ajută la corectarea țesutului pielii deteriorate și previne uzura celulelor. Conține și vitamina E care hidratează pielea în profunzime. Vitamina E este, de asemenea, valoroasă pentru sistemul circulator și poate ajuta la prevenirea bolii Parkinson. (1)

Protecție împotriva virușilor

Vitamina D este o altă componentă a icrelor negre care protejează sistemul imunitar și asigură funcționarea corectă a celulelor imune. (2)

Regenerarea hemoglobinei

Hemoglobina este o componentă a sângelui care ajută la circulația oxigenului în tot corpul. Icrele negre ajută la creșterea nivelului acestei substanțe în fluxul sanguin și este recomandat consumul în cazul pacienților care sunt supuși chimioterapiei sau care au fost supuși unei intervenții chirurgicale. (3)

Scăderea tensiunii arteriale

Caviarul este bogat în potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale. (4)

Prevenirea atacurilor de inimă

Datorită conținutului ridicat de uleiuri omega-3, până la 1.000 mg, icrele negre ajută la reducerea riscului de boli de inimă. (5) Se crede, de asemenea, că ajută la evitarea bolii Alzheimer.
Creșterea masei musculare

Având în vedere concentrația mare de proteine, icrele negre sunt recomandate pentru dezvoltarea mușchilor. Consumul de alimentele bogate în proteine este indicat, în special în copilărie, adolescență și în sarcină.

Efect antidepresiv

Datorită concentrației ridicate de uleiuri omega-3, icrele negre sunt, de asemenea, recomandate pentru reducerea depresiei și pentru tulburarea bipolară și sunt benefice pentru îmbunătățirea stării de dispoziție și pentru funcția cognitivă. (6)

Sănătatea oaselor

Deoarece are o cantitate mare de calciu, caviarul este un aliment indicat pentru sănătatea oaselor, iar consumul este recomandat în timpul sarcinii, deoarece în această etapă organismul consumă cel mai mult.

Aliat al sportivilor

Conținutul ridicat de fier face din caviar un aliment excelent pentru a preveni anemia. Datorită cantității de fier furnizată de icre, este recomandat persoanelor care practică sport intens.

Eficient împotriva stresului și a migrenelor

Alimentele bogate în vitamina B2 sau riboflavină sunt utile pentru a îmbunătăți problemele nervoase, cum ar fi insomnia, anxietatea sau stresul. (7) Vitaminele B2 și B5 se găsesc din abundență în caviar și ajută la ameliorarea migrenelor.

Riscuri

În ciuda nivelului ridicat de vitamine, minerale și grăsimi esențiale, caviarul are un conținut ridicat de calorii. De asemenea, acesta are un conținut ridicat de sare – 30 g de icre conțin 425 de miligrame de sodiu, așadar acesta nu este un aliment pe care să îl consumi în fiecare zi.



AVANTAJE:
Bogat în vitaminele A, E și D, precum și B2, B5.

DEZAVANTAJE:
Conținut ridicat de sare.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 16668
Bibliografie
1. Antioxidants: Beyond the Hype. Url: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
2. Vitamin D and the anti-viral state. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3308600/
3. The importance of haemoglobin to physical function. Url: http://discovery.ucl.ac.uk/1541067/1/Otto_James_PhD_ThesisFINAL.pdf
4. The UK CAVIAR Study. Url: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02637102
5. Essential Fatty Acids. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/other-nutrients/essential-fatty-acids
6. Are omega-3 fatty acids anti-depressants or just mood-improving agents? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504139/
7. Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24650639
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Icre negre:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: