Lapte bătut Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Lapte bătut

Laptele bătut este produsul natural obținut din lapte dulce, nefiert, lăsat la temperaturi de 20-22 de grade, timp de 24-48 de ore.

Această băutura este adesea consumată în gospodăriile indiene, ca digestiv sau în timpul lunilor de vară, pentru a menține corpul rece.

Adesea, unele condimente cum ar fi piper, ghimbir, ardei iute, frunze curry și frunze de coriandru sunt zdrobite și adăugate pentru a îmbunătăți gustul și adăuga beneficii terapeutice.

Compoziție nutrițională

Laptele bătut poate oferi beneficii nutritive importante, datorită conținutului de fier, potasiu, fosfor, sodiu și zinc, precum și vitaminele A, D, E și B.

Spre exemplu, o porție de lapte băut (245 g) îți oferă 282 mg de calciu. O bună utilizare a acestei băuturi ușoare poate crește aportul de calciu și poate ajuta la prevenirea unor probleme cum ar fi osteoporoza. (1)

De asemenea, membrana de globule de grăsime din lapte (MFGM) găsită în laptele bătut este bogată în proteine bioactive. (2) O ceașcă de lapă de lapte oferă 7,86 grame de proteine.

Proteina este folosită de corp pentru a face celule noi și pentru a repara celulele, pe lângă faptul că ajută și la creșterea și dezvoltarea masei musculare. (3)

Beneficii

Gestionarea greutății

Înlocuirea băuturilor nesănătoase, sărace din punct de vedere nutrițional cu laptele bătut cu conținut scăzut de grăsime te poate ajuta la o mai bună gestionare a greutății. O cană de lapte bătut conține 152 kcal și este o băutură densă din punct de vedere nutrițional, spre deosebire de sucuri sau de alte băuturi dulci.

O alternativă pentru persoanele cu intoleranța la lactoză

Conform cercetărilor, fermentația reduce conținutul de lactoză al produselor lactate, transformându-l în acid lactic.

Un studiu a constatat că persoanele cu intoleranță la lactoză care au prezentat semne de diaree și de disconfort abdominal la consumul a 500 ml de lapte au putut consuma fără probleme aceeași cantitate de lapte fermentat. (4)

Cu toate acestea, este important să începi să consumi cantități reduse pentru a observa dacă prezinți semne de intoleranță la lactoză atunci când consumi lapte bătut.

Reduce ridurile

Laptele conține acid lactic. Acest acid alfa-hidroxilic poate netezi pielea și îmbunătăți aspectul ridurilor și al liniilor fine.

La un studiu, participanții au trebuit să aplice fie 5% sau 12% acid lactic de două ori pe zi timp de 3 luni. Cercetătorii au determinat modificări ale netezimii și texturii pielii, adâncimea și numărul de linii și riduri, fermitatea și grosimea epidermică și dermică. (5)

Rezultatele au arătat că, în timp ce acidul lactic 5% modulează modificările de suprafață și epidermă, acidul lactic 12% influențează atât epiderma, cât și derma.

Întinerește pielea afectată de razele UV

Știm cu toții că razele soarelui pot deteriora pielea. Semnele cele mai imediate și vizibile ale acestui lucru sunt petele maronii provocate de soare.

Acidul lactic stimulează stratul exterior al pielii, cunoscut sub numele de epidermă, și îl ajută să se regenereze și astfel induce remodelarea pielii.

Studiile au descoperit că pielea tratată cu acid lactic are depozite mai mici de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. De asemenea, s-a constatat că nivelurile de colagenul și de procolagenul au crescut după tratamentul cu acid lactic. (6)

Controlează colesterolul

Nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de apariție a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Un studiu a constatat că consumul zilnic de 45 g lapte bătut timp de 4 săptămâni a fost asociat cu niveluri scăzute de colesterol LDL sau colesterol „rău” și de triacilgliceridă (TAG) în sânge. (7)

Se crede că laptele bătut funcționează în primul rând prin inhibarea absorbției colesterolului de către intestine. Așadarea includerea laptelui bătut în dieta ta poate ajuta la scăderea nivelul de colesterol care blochează arterele.

Reduce tensiunea arterială

Cercetările arată că laptele băut poate fi de ajutor dacă încerci să îți gestionezi eficient tensiunea arterială.

Un studiu a observat că persoanele ale căror diete au fost suplimentate cu 45 g de lapte bătut pe zi, timp de 4 săptămâni, au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale.

Acest lucru a fost atribuit membranei globulei de grăsime din lapte (MFGM) găsită în lapte și efectul acesteia asupra sistemului enzimatic de conversie a angiotensinei (ACE). ACE are un rol important în modularea tensiunii arteriale. (4)

Îmbunătățește digestia

Laptele bătut care este dulce mai degrabă decât acru, precum și fără grăsime și nu are o consistență foarte groasă, este benefic pentru cei care suferă de afecțiuni abdominale. De asemenea, este util în alte afecțiuni gastrointestinale, precum sindromul intestinului iritabil și boala Crohn, care pot îngreuna absorbția substanțele nutritive. (8)

De asemenea, cercetările arată că lactobacilii și bifidobacteriile prezente în laptele bătut au proprietăți antimicrobiene. Un studiu a constatat că 100% dintre pacienții cu diaree infecțioasă care au fost tratați cu lapte bătut alături de medicamente au prezentat o îmbunătățire a stării de sănătate, fără a observa semne de regresie a simptomlelor de boală. (9)

Previne infecțiile cu drojdie

Micozele vaginale sunt o problemă frecvent întâlnită la majoritatea femeilor la un moment dat. Dar probioticele găsite în laptele bătut pot fi benefice pentru menținerea sănătății vaginale.

Anumiți factori, cum ar fi administrarea de antibiotice sau utilizarea de pilule contraceptive, pot perturba echilibrul acestui mediu. Dar echilibrul poate fi restabilit prin consumarea de bacterii benefice prin intermediul laptelui bătut. (10)

Combate insomnia

Laptele bătut poate fi, de asemenea, util în tratarea insomniei.

Un studiu a constatat că atunci când a fost utilizat un amestec de lapte bătut împreună cu alte plante medicinale precum nirgundi și sashamoola kwatha, pacienții au prezentat o ușurare a simptomelor de insomnie.

În urma tratamentului, s-a constatat că 73% dintre pacienți au experimentat o îmbunătățire în ceea ce privește somnolență. (11)

Riscuri

Tensiunea arterială scăzută

Laptele fermentat ar putea reduce tensiunea arterială. Teoretic, consumul de lapte fermentat ar putea determina tensiunea arterială să fie prea scăzută atunci când este utilizat de persoanele care au deja tensiune arterială scăzută.

Sistemul imunitar slăbit

Unele produse lactate fermentate conțin bacterii vii. Spre exemplu, lactobacilul, o bacterie găsită în produsele lactate fermentate, cum este laptele bătut proacă, în cazuri rare, apariția de boli la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.

Datorită acidului lactic pe care îl are în compoziție, laptele bătut ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, așadar se poate dovedi eficient în prevenirea infecțiilor bacteriene.

Acesta ajută, de asemenea, la o mai bună digestie și la menținerea echilibrului hidric, pentru un tract gastro-intestinal sănătos.




Data actualizare: 27-11-2018 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 30767
Bibliografie
1. Calcium. Url: https://medlineplus.gov/calcium.html
2. Antioxidant Activities of Buttermilk Proteins, Whey Proteins, and Their Enzymatic Hydrolysates. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf304309g
3. Protein. Url: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein
4. Effect of Fermentation on Lactose, Glucose, and Galactose Content in Milk and Suitability of Fermented Milk Products for Lactose Intolerant Individuals. Url: https://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(82)82198-X/fulltext
5. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8784274
6. Effects of alpha-hydroxy acids on the human skin of Japanese subjects: the rationale for chemical peeling. Url: https://europepmc.org/abstract/med/16469079
7. Impact of buttermilk consumption on plasma lipids and surrogate markers of cholesterol homeostasis in men and women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23786821
8. Takra : an Alone Way to Treat Grahani-a Literary Review. Url: https://www.semanticscholar.org/paper/Takra-%3A-an-Alone-Way-to-Treat-Grahani-a-Literary-Raina-Sharma/a3089a17e7a890d4a7315085854919f95709c3bc
9. Determining the efficacy of probiotic buttermilk on patients suffering from infectious diarrhea. Url: http://rels.comxa.com/fullpapers/volume4paper20.pdf
10. Health benefits of taking probiotics. Url: https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics
11. TAKRADHARA THE DIVINE PROCEDURE FOR IMPROVING QUALITY OF THE SLEEP. Url: https://ijapr.in/index.php/ijapr/article/view/10
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Lapte bătut:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: