Lapte de capră Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Lapte de capră

Laptele de capră este bogat în multe substanțe nutritive esențiale și este o sursă de vitamine și de minerale, cum ar fi calciu, fosfor, riboflavină și multe altele. Este, de asemenea, bogat în acizi grași cu lanț mediu. Acizii grași cu lanț mediu sunt un tip de grăsime sănătoasă pentru inimă și sunt asociați cu o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Laptele de capră este considerat o alternativă excelentă la laptele de vacă, deoarece este mai ușor de digerat, mai puțin inflamator și cu un conținut scăzut de alergeni care se găsesc frecvent în laptele de vacă.

Beneficii

Mai ușor de digerat

În timp ce conținutul de grăsimi din laptele de capră și de vacă este similar, globulele de grăsime din laptele de capră sunt mai mici. Acest lucru ușurează procesul de digestie. (1) Odată ce ajunge în stomac, proteina din laptele de capră formează un cheag mai ușor de digerat decât laptele de vacă. Doar 2% din laptele de capră este caș, comparativ cu 10% din laptele de vacă. Acest lucru ajută organismul să digere mai ușor laptele de capră provocând mai puțină iritație decât în cazul laptelui de vacă.

Laptele de capră este, de asemenea, mai scăzut în lactoză decât laptele de vacă. Deoarece mulți oameni sunt intoleranți la lactoză sau au dificultăți în digerarea lactozei, laptele de capră poate fi o opțiune viabilă. (2)

Mai puțini alergeni

Majoritatea persoanelor care au intoleranță la laptele de vacă sunt de fapt sensibili la una dintre proteinele găsite în acesta, cazeina A1, și nu au capacitatea de a o digera corect. În plus, laptele de vacă conține mai mult de 20 de alergeni diferiți (inclusiv cazeina A1) care pot provoca reacții alergice.

Cazeina A1 poate contribui la probleme gastrointestinale cum ar fi sindromul intestinului iritabil, Crohn, intestinul netratat și colita. De asemenea, poate juca un rol în mai multe probleme mai puțin evidente, cum ar fi acneea, bolile autoimune și problemele legate de piele, cum ar fi eczemele. (3)

Laptele de capră conține doar cazeină A2. Din acest punct de vedere, laptele de capră poate fi considerat cel mai apropiat de laptele matern uman. De fapt, un studiu sugerează că laptele de capră, atunci când este utilizat ca prima proteină după alăptare, este mai puțin alergenic pentru copii decât laptele de vacă. (4)

Bogat în calciu

În timp ce laptele de vacă este adesea prezentat ca fiind unul dintre principalele alimente bogate în calciu, la rândului lui, laptele decapră oferă cantități suficiente de calciu, la care se adaugă și conținutul de minerale.

Laptele de capră conține aproximativ 33% din valoarea zilnică recomandată de calciu în comparație cu laptele de vacă care oferă un procent de 28%.

Calciul este esențial pentru multe aspecte ale sănătății. Este important atunci când vine vorba de sănătatea oaselor. De fapt, peste 99% din calciul din corpul nostru se găsește în oase și dinți. Calciul ajută la stimularea masei osoase și îmbunătățește rezistența osoasă. (5)

Îmbunătățește absorbția nutrienților

În timp ce laptele de capră și lapte de vacă au un conținut asemănător de minerale, laptele de capră continuă să primeze din punct de vedere nutritiv.

Mai exact, studiile au descoperit că substanțele nutritive precum fierul, calciul, magneziul și fosforul au fost mai ușor digerate și utilizate de către organism atunci când voluntarii au consumat laptele de capră decât cei care au consumat lapte de vacă.

De asemenea, rezultatele au arătat că laptele de capră poate fi folosit pentru tratamentul deficiențelor nutriționale cum ar fi anemia și demineralizarea oaselor. (6) În plus, poate contribui la îmbunătățirea deficitului de fier și a deficitului de magneziu.

De fapt, unii cercetători sugerează că laptele de capră trebuie consumat în mod regulat de persoanele cu probleme de malabsorbție, anemie, osteoporoză sau tratamente prelungite cu suplimente de fier.

Ajută la reducerea nivelului de colesterol

Unul dintre pricipalele beneficii ale laptelui de capră este acela că îmbunătățește sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că laptele de capră are un nivel ridicat de acizi grași cu lanț mediu. De fapt, conține 30% până la 35%, spre deosebire de 15% până la 20% din acizii grași cu lanț mediu din laptele de vacă. În loc să fie depozitate ca grăsimi corporale, acești acizi grași oferă o stimulare a energiei pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Aceștia pot chiar ajuta la tratarea afecțiunilor cum ar fi boala coronariană și tulburările intestinale. (7)

Sănătatea pielii

Acizii grași și trigliceridele găsite în laptele de capră mențin sănătatea pielii. Laptele de capra are niveluri ridicate de vitamina A. Vitamina A poate îmbunătăți tenul, luptă împotriva acneei și îmbunatățește sănătatea pielii. (8) În același timp, acidul lactic găsit în laptele de capră te ajută să scăpi de celule moarte ale pielii. (9)

Măsuri de precauție

Deși laptele de capră poate fi foarte sănătos și nutritiv, există câteva dezavantaje ale laptelui de capră care ar trebui să fie luate în considerare.

De fapt, unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale laptelui de capră includ probleme digestive cum ar fi flatulența sau balonarea. Acest lucru se datorează faptului că laptele de capră conține o cantitate mică de lactoză. Deși are un conținut mai redus de lactoză decât laptele de vacă sau alte produse lactate, aceasta poate provoca probleme pentru cei cu intoleranță severă la lactoză.

Dacă ai reacții adverse negative după consumarea laptelui de capră, încearcă să reduci aportul de lapte consumat.

Reține că laptele de capră nu este, de asemenea, potrivit pentru cei care urmează diete specifice, cum ar fi dieta fără lactate sau dieta vegană. Pentru persoanele care urmează aceste diete, este mai bine să opteze pentru alternative de lapte, cum ar fi laptele de migdale sau laptele de ovăz.

De asemenea, nu este recomandat să oferi imediat lapte de capră copiilor după oprirea alăptării. Pe măsură ce înaintează în vârstă, compoziția nutritivă a laptelui de capră devine adecvată, dar pentru o dezvoltare sănătoasă, este înțelept să începi cu laptele de vacă.

Așadar, atunci când planifici o dietă sănătoasă, echilibrată, ia în considerare beneficiile laptelui de capră. Datorită diferențelor de lactoză, grăsimi și proteine, persoanele cu intoleranțe și alergii la laptele de vacă adesea tolerează laptele de capră fără probleme. Cu toate acestea, sugarii nu ar trebui să fie hrăniți cu lapte de capră datorită riscurilor grave de sănătate.



AVANTAJE:
Laptele de capră conține proteine, vitamina B2, calciu și fosfor.
Față de laptele de vacă, laptele de capră se digeră mai ușor și are un conținut mai scăzut de alergeni.

DEZAVANTAJE:
Laptele de capră are un conținut ridicat de grăsimi saturate.
Nu este potrivit pentru sugari.

Data actualizare: 23-11-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 22773
Bibliografie
1. Comparison between Holstein cow's milk and Japanese-Saanen goat's milk in fatty acid composition, lipid digestibility and protein profile. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090948
2. Allaying fears and fallacies about lactose intolerance. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9627625
3. Comparative evaluation of cow β-casein variants (A1/A2) consumption on Th2-mediated inflammatory response in mouse gut. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24166511
4. Goat milk is less immunogenic than cow milk in a murine model of atopy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15448424
5. Overview of Calcium. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/
6. Calcium-enriched goats' milk aids recovery of iron status better than calcium-enriched cows' milk, in rats with nutritional ferropenic anaemia. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18474131
7. Medium-chain fatty acids decrease serum cholesterol via reduction of intestinal bile acid reabsorption in C57BL/6J mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29991957
8. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol).Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17515510
9. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8784274
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Lapte de capră:

Continut pentru:
100g 1 cană = 245g 1 lingură = 15g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: