Lapte semi-degresat Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Lapte semi-degresat

Există mai multe tipuri de lapte disponibile, care diferă ca urmare a conținutului de grăsime. În ceea ce privește laptele integral, cantitatea de grăsime din acesta nu a fost modificată. Laptele degresat și cel cu 1% grăsime este produs prin eliminarea grăsimii din laptele integral.

Deoarece grăsimea are mai multe calorii decât orice alt nutrient, laptele cu un conținut mai mare de grăsimi are mai multe calorii.

Vitamina D este un alt nutrient care poate varia în funcție de conținutul de grăsime. Este o vitamină solubilă în grăsimi, care este prezentă în mod natural, în laptele integral. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor de lapte adaugă vitamina D, astfel încât fiecare tip are un conținut similar de vitamina D.

Deseori, la laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat se adaugă arome precum ciocolată, căpșuni și zaharuri pentru a compensa pierderea gustului atunci când se elimină grăsimea. În aceste cazuri, conținutul de zahăr poate crește cu până la 14 g la 250 ml de lapte. Studiile indică din ce în ce mai mult că zahărul poate duce la boli de inimă și alte probleme de sănătate, chiar și la persoanele care nu au exces de greutate.

Compoziție nutrițională

Laptele semi-degresat conține numeroase substanțe nutritive precum calciu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc și potasiu. (1) În ceea ce privește conținutul de vitamine, este bogat în vitaminele A, B2, B3, B6, B12 și D, precum și tiamina și folatul. De asemenea, este sărac în calorii și are un nivel scăzut de colesterol și grăsimi.

Beneficii

Scăzut în colesterol

Deoarece laptele semi-degresat conține mai puțin de 1 g de grăsime este o opțiune pentru cei care au colesterolul mărit. Acesta este un factor de risc pentru boala coronariană, care poate provoca accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială. (2)

Conținut de nutrienți

Deși laptele semi-degresat conține mai puține grăsimi decât laptele integral, asta nu înseamnă că este sărac în nutrienți. De fapt, laptele semi-degresat conține puțin mai mult calciu decât laptele integral. (3) Acest lucru se datorează faptului că acest nutrient din lapte se găsește în partea apoasă a acestuia, mai degrabă decât în conținutul său de grăsimi. Prin urmare, prin eliminarea unei părți din grăsime, proporția totală de calciu din lapte este crescută.

Pierderea în greutate

Laptele semi-degresat are mult mai puține calorii decât cel integral. Cu toate acestea, tot mai multe dovezi științifice indică că laptele integral are un efect mai pronunțat atunci când vine vorba de pierderea kilogramelor în plus. De fapt, într-un studiu separat publicat în American Journal of Nutrition, un alt grup a analizat efectele lactatelor cu un conținut complet sau scăzut de grăsimi asupra obezității și a constatat că dintre cele 18. 438 de femei care au luat parte la Women’s Health Study, cele care au consumat cea mai mare cantitate de lactate cu grăsimi și-au redus riscul de obezitate cu 8%. (4)

Nivelul de zahăr din sânge

Proteinele precum zerul și cazeina, prezente în laptele degresat, sunt responsabile pentru efectul relativ scăzut asupra glicemiei, în comparație cu opțiunile alternative, cum ar fi laptele de orez.

Riscuri

Absorbție scăzută de nutrienți

Deși laptele cu conținut scăzut de grăsimi este adesea fortificat cu vitamina A și vitamina D, vitaminele sintetice nu sunt întotdeauna la fel de ușor absorbite de organismul nostru, ceea ce înseamnă că este posibil să nu beneficiezi pe deplin de aceste vitamine atunci când alegi să utilizezi lapte semi-degresat. (5)

Senzație redusă de sațietate

Unul dintre minusurile laptelui semi-degresat este că nu poate satisface senzația de foame, făcându-te predispus la gustări dese sau la consumul de alimente nesănătoase. (6)

Cercetările au arătat că, deoarece grăsimea este mai sățioasă, consumul de alimente cu un conținut mai mare de grăsimi poate duce la un aport mai mic de calorii în general.

Consumatorii pot decide ce tip de lapte este cel mai bun pentru ei pe baza echilibrului lor de calorii, de proteine, de carbohidrați, specific istoricului de sănătate și geneticii.AVANTAJE:
Este sărac în calorii și are un nivel scăzut de colesterol și grăsimi.

DEZAVANTAJE:
Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza simptomele de la laptele de vaca.

Data actualizare: 29-10-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 11641
Bibliografie
1. Milk, lowfat, fluid, 1% milkfat, with added vitamin A Nutrition Facts & Calories. Url: https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/74/2
2. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/
3. Is low-fat or full-fat the better choice for dairy products? Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/is-low-fat-or-full-fat-the-better-choice-for-dairy-products
4. Dairy consumption in association with weight change and risk of becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/103/4/979/4662886
5. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/
6. Optimising foods for satiety. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Lapte semi-degresat:

Continut pentru:
100g 1 cană = 245g 1 lingură = 15g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: