Macrou Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Macrou

Macroul este de fapt un termen general care cuprinde mai mult de 30 de specii de pești, dintre care majoritatea aparțin familiei de pești Scombridae. Acești pești se găsesc de obicei în apropierea zonelor de coastă, unde cresc și se hrănesc.

Macroul se găsește de obicei în bancuri mari, motiv pentru care devine o țintă ușoară pentru pescari. Acesta este unul dintre motivele pentru care macroul este unul dintre cei mai comuni pești din meniu, în special în America de Nord. De la 20 cm până la 200 cm, acești pești au caracteristici fizice diferite, dar oferă o aromă și un profil nutrițional similar.

Compoziție nutrițională

Speciile de macrou sunt bogate în acizi grași omega-3, și au niveluri ridicate de vitamina B12 (aproape 700% din necesarul zilnic). (1) Aceștia conțin minerale cum ar fi seleniu, cupru, fosfor, magneziu și fier. Conțin, de asemenea, cantități mai mici de vitamina A, potasiu, zinc și sodiu. O porție de 100 de grame de macrou conține 21 de grame de proteine, reprezentând aproximativ 40% din doza zilnică necesară.

Beneficii

Ingrijirea pielii

Cu cantități ample de acizi grași omega-3 și seleniu, peștele macrou poate satisface nevoile tale în ceea ce privește îngrijirea pielii. Aceste substanțe acționează ca antioxidanți în organism, contribuind la reducerea stresului oxidativ și a efectelor radicalilor liberi, care sunt produsele secundare naturale ale metabolismului celular. (2)

De asemenea, poate contribui la reducerea aspectului ridurilor și a petelor de vârstă și la ameliorarea anumitor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi psoriazisul și eczema.

Îngrijirea părului

Există multe substanțe nutritive care sunt esențiale pentru îngrijirea părului, cum ar fi proteinele, fierul, zincul și acizii grași omega-3, toate fiind găsite în peștele macrou.

O doză obișnuită de astfel de nutrienți în dietă va ajuta la îmbunătățirea aspectului părului, fortificând în același timp firele de păr și reducând afecțiunile scalpului, cum ar fi mătreața. (3)

Îmbunătățirea cogniției

Nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 găsiți, în special DHA, îmbunătățesc funcția cognitivă și reprezintă un risc mai mic de boală neurodegenerativă. (4)

Proprietățile antiinflamatorii ale acestor compuși vor reduce acumularea plăcii care precede adesea simptomele bolii Alzheimer și Parkinson.

Niveluri scăzute de colesterol

Cu un conținut bogat de acizi grași omega-3, peștele macrou este cunoscut pentru a îmbunătăți echilibrul colesterolului în organism prin scăderea colesterolului LDL și creșterea nivelului de colesterol HDL. Acest lucru va reduce cantitatea de colesterol care este oxidat și depus în artere sub formă de placă, astfel încât acest pește este cunoscut pentru a scădea riscul de ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli cardiace coronariene. (5)

Tratează boala cronică

Efectele antioxidante ale peștelui macrou sunt binecunoscute, în primul rând datorită nivelului ridicat de seleniu, care reprezintă mai mult de 80% din necesarul zilnic pe servire.

Seleniul funcționează ca un antioxidant în organism, ajutând la prevenirea mutațiilor celulare și a bolilor cronice prin neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să poată afecta țesuturile, celulele și organele. (6)

Îmbunătățește imunitatea

În ciuda faptului că are un nivel scăzut de vitamina C, macroul este apreciat pentru beneficiile pe care le are asupra sistemului imunitar.

Coenzima Q10 este unul dintre elementele aflate în compoziția peștelui macrou, care este asociată cu prevenirea infecțiilor și întărirea apărării organismului împotriva stresului oxidativ. (7)

Acizii grași omega-3 sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a reduce inflamația, care poate afecta sistemul imunitar.

Îmbunătățirea densității minerale osoase

Peștele macrou conține o gamă largă de minerale, inclusiv cupru, seleniu, magneziu, manganu, calciu și fier, toate asociate cu o mai bună densitate osoasă. (8)

Consumând în mod regulat acest pește, poți preveni apariția osteoporozei, inclusiv odată cu înaintarea în vârstă.

Pierdere în greutate

Deși peștele macrou are un nivel ridicat de calorii, acesta oferă, de asemenea, o cantitate bogată de proteine, care pot ajuta la stimularea metabolismului. (9)

Alimentele bogate în proteine pot ajuta la prevenirea supraalimentării, menținându-te în limitele calorice zilnice.

Diabet

Acizii grași mononesaturați, precum cei prezenți în macrou, au fost asociație cu un control asupra zahărului din sânge și a rezistenței la insulină în organism. Astfel, acest tip de pește poate menține nivelul de glucoză sub control. (10)

Risc redus de degenerare maculară

Cercetările sugerează că peștele bogat în omega-3 cum ar fi macroul este cel mai bun aliment pentru sănătatea ochilor. Acesta previne daunele ochilor cauzate de diabet, ceea ce duce adesea la retinopatie diabetică. (11)

Riscuri

În timp ce mulți pești grași pot fi folositori în dieta femeii însărcinate, nu se recomandă ca aceasta să aleagă macroul.

Deși este o alternativă mai sănătoasă față de alte tipuri de carne grasă, acesta prezintă un risc ridicat cauzat de nivelurile de mercur pe care le conține. Consumat în cantități mari, poate avea un efect advers asupra dezvoltării sistemului nervos al fătului (12).

Există îngrijorări cu privire la faptul că un consum mare de macrou ar putea îngreuna controlul asupra zahărului din sânge.

Macroul poate scădea tensiunea arterială la persoanele care deja urmează o prescripție medicală pentru reducerea tensiunii arteriale.

Unii oameni sunt alergici la fructele de mare și la pește. Nu există informații fiabile care să arate cât de probabil este ca persoanele cu astfel de alergie să aibă o reacție adversă la uleiul de pește.

Interacțiuni cu medicamente

Anticoncepționalele (contraceptive)

Macroul ajută la reducerea nivelelor de grăsime din sânge. Aceste grăsimi sunt numite trigliceride. Anticoncepționalele pot reduce eficacitatea uleiurilor de pește prin reducerea acestor niveluri de grăsimi din sânge.

Medicamentele pentru hipertensiunea arterială

Macroul pare să scadă tensiunea arterială. Utilizarea acestuia împreună cu medicamente pentru tensiune arterială crescută poate determina scăderea tensiunii arteriale sub limitele normale.

În general, acest pește uleios oferă o sursă substanțială de acizi grași omega-3, este bogat în proteine și conține o gamă largă de vitamine și minerale benefice.

Includerea acestui pește în dieta ta poate oferi multe beneficii pentru sănătate, în special cele legate de creșterea consumului de acizi grași Omega-3.AVANTAJE:
Macroul este o sursă ideală de proteine, vitamina B12, seleniu, niacină și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Bolnavii de gută și femeile însărcinate trebuie să evite macroul.

Data actualizare: 07-12-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 71603
Bibliografie
1. Benefits and risks of fish consumption: Part I. A quantitative analysis of the intake of omega-3 fatty acids and chemical contaminants. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X06006986
2. An antiaging and regenerative medicine approach to optimal skin health.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21246454
3. Nutritional factors and hair loss. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2230.2002.01076.x
4. Docosahexaenoic Acid and Cognition throughout the Lifespan. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772061/
5. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease. Url: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.atv.0000057393.97337.ae
6. Selenoneine, total selenium, and total mercury content in the muscle of fishes. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-011-0360-9
7. Polyunsaturated fatty acids, inflammation and immunity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12142955
8. Nutritional aspects of the prevention and treatment of osteoporosis. Url: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-27302010000200014&lng=en&tlng=en
9. A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
10. Fish intake and type 2 diabetes in Japanese men and women: the Japan Public Health Center–based Prospective Study. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/94/3/884/4411869
11. Omega-3 Fatty Acids Protect Eyes Against Retinopathy, Study Finds. Url: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/omega-3-fatty-acids-protect-eyes-against-retinopathy-study-finds
12. Foods to avoid in pregnancy. Url: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Macrou:

Continut pentru:
100g 1 file = 88g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: