Macrou afumat (scrumbie afumată) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Macrou afumat (scrumbie afumată)

Un lucru cu care majoritatea doctorilor, dieteticienilor și profesioniștilor din domeniul sănătății sunt, în general, de acord este că adăugarea de pește în dieta ta are unele beneficii majore pentru sănătate. De fapt, American Heart Association recomandă includerea a cel puțin două porții de pește gras în dieta săptămânală pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii. (1)

Macroul face parte din familia de pești de apă sărată compusă din peste 30 de specii diferite, inclusiv soiuri populare cum ar fi macrou de Atlantic, macrou de Pacific, macroul spaniol sau macroul rege. Disponibil atât în stare proaspătă, cât și în conserve, macroul este un favorit printre iubitorii de pește datorită versatilității sale, a gustului și a profilului nutrițional. În plus, popularitatea acestui tip de pește este dată și de unele cercetări care indică faptul că consumul regulat ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, la minimizarea taliei, la protejarea împotriva depresiei și la menținerea oaselor sănătoase și puternice.

Compoziție nutrițională

Macroul face parte din aceeași categorie cu somonul, tonul și heringul, fiind un tip de pește nutritiv care are un conținut bogat de proteine.

Macroul este un aliment nutritiv și are un conținut crescut de proteine, acizi grași omega-3 și micronutrienți. De asemenea, macroul conține vitamina B12, seleniu, niacină și fosfor.

Beneficii

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Când tensiunea arterială este prea mare, inima crește ritmul cardiac în încercarea de a pompa sânge, lucru ce duce la dezvoltarea riscului de boli de inimă. Macroul este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula sănătatea inimii și de a reduce tensiunea arterială.

Cercetările au arătat că acizii grași omega-3 reduc riscul de aritmie (bătăi neregulate ale inimii), care pot duce la moarte subită.

Un studiu publicat în Atherosclerosis a cercetat efectele consumului de macrou asupra organismului prin faptul că 12 bărbați cu tensiune arterială crescută au trebuit să consume trei porții de macrou zilnic timp de opt luni. Acest lucru a dus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. (2)

O altă cercetare a analizat rezultatele mai multor studii și a concluzionat că adăugarea a câteva porții de macrou în dieta pe zi poate duce la reducerea pe termen lung a tensiunii arteriale. (3)

Poate ajuta la reducerea colesterolului

Colesterolul este un tip de grăsime care se găsește în întregul corp. În timp ce ai nevoie de colesterol, atunci când este prezent în cantități prea mari în sânge poate provoca îngustarea și întărirea arterelor. Includerea de macrou în dieta zilnică poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin scăderea nivelului de colesterol.

Într-un studiu la care au participat 15 voluntari, s-a constatat că consumul de macrou timp de două săptămâni duce la scăderea nivelului trigliceridelor și a colesterolului total în sânge. (4) Între timp, un alt studiu efectuat în India a analizat dieta a 1.000 de adulți și a constatat că nivelurile medii ale colesterolului consumatorilor de pește erau mai mici decât la cei care nu consumau pește. (5)

Ajută la lupta împotriva depresiei

Macroul este bogat în acizi grași omega-3, un tip sănătos de grăsime care a fost asociat cu o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. De fapt, unele cercetări recente au constatat chiar că acizii grași omega-3 pot fi chiar capabili să protejeze împotriva depresiei.

O revizuire publicată în revista CNS Neuroscience & Therapeutics a analizat rezultatele a trei studii și a arătat că acizii grași omega-3 au fost în masură să reducă simptomele depresive cu până la 50 la sută la cei cu depresie majoră, tulburare bipolară și depresie majoră în copilărie. (6) Pe lângă acestea, alte studii au găsit o asociere între scăderea aportului de acizi grași omega-3 și simptomele depresive. (7, 8)

Întărește oasele

Așa cum se întâmplă și în cazul altor tipuri de pește, macroul este o sursă bună de vitamina D. Vitamina D este un nutrient important, dar poate fi o provocare pentru a vă satisface nevoile organismul în lipsa unor suplimente. De fapt, se estimează că aproximativ 50% din populația din întreaga lume are un deficit de vitamină D. (9)

Vitamina D este cheia multor aspecte ale sănătății, dar este deosebit de importantă atunci când vine vorba de sănătatea osoasă. Ajută la metabolizarea calciului și a fosforului și este esențială pentru sprijinirea creșterii oaselor mai puternice. (10) În plus, conform unui studiu efectuat în 2013, femeile aflate în postmenopauză cu un nivel scăzut al vitaminei D din sânge prezintă un risc mai mare fragilitate a oaselor și un risc de fractură mai mare comparativ cu cele cu un aport suficient de vitamina D. (11)

Promovează pierderea în greutate

Macroul este bogat în grăsimi și proteine sănătoase, care înlătură senzația de foame și te ajută să pierzi în greutate. Studiile au descoperit că atât proteinele, cât și grăsimile scad nivelul ghrelinului, hormonul care stimulează foamea, mai mult decât carbohidrații. (12) De asemenea, cercetările arată că dietele bogate în proteine pot crește saturația, precum și termogeneza sau cantitatea de calorii arse de organism după masă. (13)

Macroul poate minimiza durerea și inflamația din cauza artritei

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă greșit țesuturile, provocând umflarea dureroasă și, în cele din urmă, poate duce la eroziunea osoasă și la deformarea articulară. Foarte frecventă și considerată a fi rezultatul geneticii, aceasta afectează peste 1,3 milioane de americani, dintre care aproximativ 75% sunt femei (14).

Peștele uleios, cum ar fi macroul, a fost de asemenea cunoscut pentru a reduce durerea și rigiditatea cauzată de inflamație și poate fi considerat un bun supliment pentru medicamentele pentru durere.

Riscuri

S-a arătat că macroul are un nivel ridicat de mercur, care poate fi periculos în cantități mari și chiar poate provoca intoxicații cu mercur. Macroul spaniol poate avea niveluri ridicate de mercur și ar trebui să fie consumat în cantități limitate, în special de către femeile care alăptează sau sunt însărcinate. (15)

În plus, acestea trebuie să monitorizeze cu atenție aportul lor de mercur pentru a reduce riscul de întârzieri de dezvoltare ale fătului și de defecte congenitale. Cu toate acestea, anumite tipuri de macrou, cum ar fi macroul de Atlantic, au un conținut scăzut de mercur și sunt sigure pentru a fi incluse într-o dietă în timpul sarcinii, peștele ar trebui să fie limitat la una sau două porții pe săptămână, ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate. (16)

Deși macroul este asociat cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, nu toate tipurile de macrou sunt benefice pentru sănătatea ta. De fapt, macroul rege este bogat în mercur și se află, chiar pe lista cu pești pe care nu ar trebui să-i mănânci niciodată. (17)

Deși macroul se poate procura în stare proaspătă din piețele de pește, cumpărarea de conserve este o alegere convenabilă și populară. Dacă alegi să cumperi conserve, asigură-te că alegi o marcă care folosește cutii fără bisfenolul A (BPA), pentru a evita efectele toxice ale BPA. În plus, cele mai multe alimente conservate sunt adesea conservate în cantități mari de sare, deci asigură-te că scurgi și clătești bine peștele din conservă înainte de a-l consuma. Conservele sunt, de obicei, bogate in sodiu, care poate contribui la hipertensiunea arteriala si alte probleme de sănătate pentru unii indivizi.

Este important de știut că macroul de Pacific, scrumbia, stavridul, trei tipuri de pește care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a pregăti sushi, nu au nicio legătură cu macroul. De fapt, ele aparțin în totalitate altor familii de pești.

Unii oameni pot avea o reacție alergică la pește și ar trebui să evite consumul de macrou. Macroul este, de asemenea, un aliment care poate provoca toxicitate histamină, o formă de otrăvire alimentară care poate duce la simptome cum ar fi înroșirea feței și a corpului, greață, dureri de cap și umflături. (18) Dacă întâmpini orice reacție adversă sau simptome alergice alimentare după consumul de macrou, trebuie să întrerupi utilizarea și să discuți cu medicul pentru un diagnostic corect.AVANTAJE:
Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Poate ajuta la reducerea colesterolului
Ajută la lupta împotriva depresiei
Sursă bună de vitamina D.
Promovează pierderea în greutate
Macroul poate minimiza durerea și inflamația din cauza artritei

DEZAVANTAJE:
Macroul are un nivel ridicat de mercur
Poate provoca toxicitate histamină

Data actualizare: 25-09-2018 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 19914
Bibliografie
1. Fish and Omega-3 Fatty Acids. Url: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids#.Wk58X1Q-dZI
2. Long-term effect of mackerel diet on blood pressure, serum lipids and thromboxane formation in patients with mild essential hypertension.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3026412
3. Blood pressure-lowering effect of mackerel diet.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2189040
4. Lipid and blood pressure-lowering effect of mackerel diet in man.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6316995
5. Influence of fish consumption on the distribution of serum cholesterol in lipoprotein fractions: comparative study among fish-consuming and non-fish-consuming populations.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12074175
6. Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499625
7. Depressed mood and n-3 polyunsaturated fatty acid intake from fish: non-linear or confounded association?. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160592/
8. Dietary intake of omega-3 fatty acids and risk of depressive symptoms in adolescents.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538725/
9. Vitamin D: The “sunshine” vitamin. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
10. The control of calcium and phosphorus metabolism by the vitamin D endocrine system.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7015957
11. Vitamin D supplementation in elderly or postmenopausal women: a 2013 update of the 2008 recommendations from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO).. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320612
12. Effects of Meals High in Carbohydrate, Protein, and Fat on Ghrelin and Peptide YY Secretion in Prepubertal Children. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775646/
13. The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943/
14. Rheumatoid Arthritis. Url: https://www.rheumatology.org/i-am-a/patient-caregiver/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis
15. MACKEREL. Url: http://seafood.edf.org/mackerel
16.17. Foods to avoid in pregnancy. Url: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/
17. 17. Not All Fish Is Heart Healthy, Study Says. Url: https://www.scripps.org/news_items/2913-not-all-fish-is-heart-healthy-study-says
18. HISTAMINE TOXICITY. Url: https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/related-conditions/histamine-toxicity
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Macrou afumat (scrumbie afumată):

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.