Maioneză Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Redacția ROmedic
Cremoasa si gustoasa, maioneza este utilizata in multe retete, de la pizza sau sandvisuri la salate.
Maioneaza se prepara cu galbenusuri de oua, ulei (de masline sau de rapita) si suc de lamaie sau mustar.
Otetul de vin poate fi o buna alternativa pentru sucul de lamaie.
In general, maioneza este considerata un ”adevarat dusman” pentru sanatate. Insa, cercetarile efectuate au aratat ca maioneaza are si parti bune.
In primul rand, maioneza contine o cantitate mare de vitamina E, vitamina ce are rol benefic pentru sistemul respirator si cel cardiovascular. Recent, maioneaza a fost recunoscuta ca un valoros agent impotriva atacului cerebral la femeile aflate la postmenopauza.
Maioneza contine un nivel moderat de vitamine si minerale precum: potasiu, fosfor, vitamina K si calciu.
In acelasi timp, maioneaza este bogata in acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Pentru maioneaza fara grasimi sau light, valoarea calorica este de 10 si respectiv 25.
Caloriile din maioneza difera in functie de ingredientele alese: ulei de masline sau de tofu. Daca alegeti maioneaza cu ulei de rapita, trebuie sa stiti ca aceasta contine un nivel foarte scazut de calorii.
De asemenea, maioneza poate fi preparata fara colesterol (maioneza dietetica). In acest caz, nivelul caloric al unei cani de maioneza dietetice poate fi de aproximativ 1644,3.
Mai exact, o canita de maioneza (231 g) contine: 769 calorii si 77 g grasimi, 11 g grasimi saturate, 18 g grasimi monosaturate si 45 g grasimi polisaturate.
Cantitatea totala de carbohidrati este 15 g, iar de zahar cam 10 g.
In plus, contine 4916 mg acizi grasi Omega-3 si 40131 Omega-6.
In continutul maionezei sunt prezente urmatoarele vitamine: 14,9 mg vitamina E, 57,1 mg vitamina K si 16,2 mg vitamina B8, iar minerale: seleniu (3,7 mcg), potasiu (155 mg) si sodiu (1693 mg).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Maioneză:
Continut pentru:
100g
1 lingură = 15g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: