Mandarine Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Mandarinele provin din China și aparțin familiei Rutaceae. Sunt cultivate în principal în pădurile tropicale din provinciile din Asia de Sud-Est și au o culoare roșiatică-portocalie și un gust răcoritor
Cele mai multe mandarine sunt fără semințe, dar unii hibrizi conțin semințe. În comparație cu portocalele, mandarinele sunt mai mici, conțin mai multă apă și mai puțin acid.
Compoziție nutrițională
O mandarină mică conține 40 de calorii și 9 grame de carbohidrați. Mandarinele conțin, de asemenea, 1,3 grame de fibre, contribuind la necesarul zilnic de cinci procente.
Dacă încerci să-ți echilibrezi aportul de carbohidrați, atunci este indicat să consumi maximum două mandarine pe zi.
Beneficii
Îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Câteva componente ale mandarinelor, cum ar fi potasiul, acidul folic și diferiții antioxidanți oferă beneficii neurologice. Folatul are rolul de a reduce apariția bolii Alzheimer și declinul cognitiv. Potasiul a fost asociat cu creșterea fluxului de sânge către creier și îmbunătățirea cunoașterii, a concentrării și a activității neuronale.
De asemenea, mandarinele sunt încărcate cu vitamina B6. O deficiență de vitamina B6 rezultă în aparița simptomelor de depresie și de greață. Recomandările de vitamina B6 sunt de 100 miligrame pentru adulții cu vârsta peste 18 ani.
Recomandate pentru femeile însărcinate
Mandarinele sunt o sursa bună de vitamina B, cum ar fi acidul folic. Acesta ajută la formarea tuburilor neuronale și la formarea de globule roșii. O deficiență a acidului folic la femeile însărcinate poate duce la nașterea sugarilor subponderali sau la apariția de defecte ale tubului neural la nou-născuți. (1)
Menținerea tensiunii arteriale
Mandarinele conțin potasiu și au un conținut scăzut de sodiu. O mandarină mare conține 199 miligrame de potasiu, comparativ cu 2,4 miligrame de sodiu. Acest lucru ajută la relaxarea vaselor de sânge și la menținerea adecvată a tensiunii arteriale. (2)
Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii
Fibrele, vitamina C, vitamina B6 și potasiul au rolul de a îmbunătăți sănătatea inimii. Un studiu a sugerat că persoanele care au consumat 4,069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai scăzut de deces din cauza bolii cardiace ischemice comparativ cu cei care au consumat mai puțin potasiu, aproximativ 1000 mg pe zi. (3)
Prevenirea infecțiilor
O mandarină mare conține 53% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant natural, solubil în apă, care ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi care cauzează cancer în organism.
Îmbunătățește digestia și previne bolile cronice
Fibrele dietetice din acest fruct îmbunătățesc digestia. De asemenea, un număr de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiace, pot fi prevenite cu un consum adecvat de mandarine și alte soiuri de portocale. (4)
Sănătatea părului și a pielii
Un aport de vitamina C, nu numai că ajută la combaterea infecției, ci poate și să creeze și să mențină colagenul, o proteină esențială găsită în păr și pe piele. De asemenea, mandarinele conțin vitamina A, care are rolul de a menține părul hidratat prin creșterea producției de sebum. (5) (6)
Sănătatea dinților
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York la Buffalo au arătat că persoanele care nu primesc doza zilnică de vitamina C au cu 25% mai multe șanse de a avea gingivită. O mandarină consumată în fiecare zi este o opțiune la îndemână pentru a menține sănătatea dinților. (7)Îmbunătățirea vederii
Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD) este principala cauză a pierderii vederii pentru persoanele care au peste 60 de ani. Datorită vitaminei C și A din mandarine, poți întârzia sau chiar împiedica pierderea vederii. (8)
Ajută la o mai bună absorbție a fierului
Atunci când vitamina C din mandarine se sincronizează cu fierul din anumite alimente precum spanacul, acest lucru rezultă într-o mai bună absorbție a fierului în organism. (9)
Prevenirea diabetului
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Western Ontario, ingredientul secret din mandarine este flavonoidul numit nobiletin. Este un jucător important care ajută la protecția împotriva diabetului de tip 2 și s-a dovedit a reduce acumularea de grăsime (în special în ficat) încurajând organismul să ardă grăsimile și să diminueze depozitarea grăsimilor. (10)
Dezavantaje
Atâta timp cât sunt consumate în catități moderate, mandarinele nu au efecte notabile asupra sănătății generale.
Nu este recomandat consumul de mandarine în cazul persoanelor care suferă de:
- boala inflamatorie intestinală;
- ulcer gastric;
- gastrită cronică;
- hiperaciditate gastrică;
- colecistită;
- hepatită de toate felurile.
De asemenea, mandarinele trebuie excluse din dieta persoanelor care sunt predispuse la reacții alergice.
Coaja de mandarine poate fi periculoasă pentru organism, deoarce mulți producători folosesc produse de pulverizare cu un număr mare de substanțe chimice. Prin urmare, înainte de a fi consumate, este indicat ca mandarinele să fie clătite bine cu apă, de preferință caldă.
Sfaturi pentru depozitare
Atunci când cumperi mandarine, încearcă să le alegi pe cele mai grele. O greutate mai mare este egală cu mai multă suc. Păstrează-le în frigider pentru a-și păstra prospețimea. Dacă se întâmplă să cumperi prea multe mandarine, clătește-le cu apă rece și usucă-le bine, apoi păstrează-le în frigider.
Deoarece mandarinele sunt ușor de decojit, ele pot fi folosite ca o gustare rapidă și ușoară, mai ales atunci când ești în mișcare.
Bune la prevenirea și tratarea tusei, răcelilor și gripei.
2. Houston, M. C. (2011). The importance of potassium in managing hypertension. Current hypertension reports, 13(4), 309-317.
3. Potassium intake and risk of stroke in hypertensive and non-hypertensive women in the Women’s Health Initiative. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175295/
4. Palatability, digestibility and emotional pattern in 60 healthy volunteers after ingestion of an iced dessert presented in four different flavours: a subjective evaluation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22824751
5. Suppressive effects of citrus fruits on free radical generation and nobiletin, an anti-inflammatory polymethoxyflavonoid.Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11216485
6. Natural oriental medicinal composition for the promotion of hair growth and method of preparing the same. Url: https://patents.google.com/patent/US7771759
7. THE INFLUENCE OF FOOD IN DENTAL HEALTH. Url: http://protmed.uoradea.ro/facultate/anale/ecotox_zooteh_ind_alim/2012B/ipa/07.%20Ciavoi%20Gabriela.pdf
8. An orange a day keeps macular degeneration away: 15-year study. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180712100504.htm
9. Iron. Url: http://www.cdhd.idaho.gov/pdfs/wic/iron.pdf
10. Substance in tangerines fights obesity and protects against heart disease, research suggests. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110406161030.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Mandarine:
Continut pentru:
100g
1 fruct = 88g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: