Mandarine Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mandarine

Mandarinele provin din China și aparțin familiei Rutaceae. Sunt cultivate în principal în pădurile tropicale din provinciile din Asia de Sud-Est și au o culoare roșiatică-portocalie și un gust răcoritor

Cele mai multe mandarine sunt fără semințe, dar unii hibrizi conțin semințe. În comparație cu portocalele, mandarinele sunt mai mici, conțin mai multă apă și mai puțin acid.

Compoziție nutrițională

O mandarină mică conține 40 de calorii și 9 grame de carbohidrați. Mandarinele conțin, de asemenea, 1,3 grame de fibre, contribuind la necesarul zilnic de cinci procente.

Dacă încerci să-ți echilibrezi aportul de carbohidrați, atunci este indicat să consumi maximum două mandarine pe zi.

Beneficii

Îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Câteva componente ale mandarinelor, cum ar fi potasiul, acidul folic și diferiții antioxidanți oferă beneficii neurologice. Folatul are rolul de a reduce apariția bolii Alzheimer și declinul cognitiv. Potasiul a fost asociat cu creșterea fluxului de sânge către creier și îmbunătățirea cunoașterii, a concentrării și a activității neuronale.

De asemenea, mandarinele sunt încărcate cu vitamina B6. O deficiență de vitamina B6 rezultă în aparița simptomelor de depresie și de greață. Recomandările de vitamina B6 sunt de 100 miligrame pentru adulții cu vârsta peste 18 ani.

Recomandate pentru femeile însărcinate

Mandarinele sunt o sursa bună de vitamina B, cum ar fi acidul folic. Acesta ajută la formarea tuburilor neuronale și la formarea de globule roșii. O deficiență a acidului folic la femeile însărcinate poate duce la nașterea sugarilor subponderali sau la apariția de defecte ale tubului neural la nou-născuți. (1)

Menținerea tensiunii arteriale

Mandarinele conțin potasiu și au un conținut scăzut de sodiu. O mandarină mare conține 199 miligrame de potasiu, comparativ cu 2,4 miligrame de sodiu. Acest lucru ajută la relaxarea vaselor de sânge și la menținerea adecvată a tensiunii arteriale. (2)

Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii

Fibrele, vitamina C, vitamina B6 și potasiul au rolul de a îmbunătăți sănătatea inimii. Un studiu a sugerat că persoanele care au consumat 4,069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai scăzut de deces din cauza bolii cardiace ischemice comparativ cu cei care au consumat mai puțin potasiu, aproximativ 1000 mg pe zi. (3)

Prevenirea infecțiilor

O mandarină mare conține 53% din necesarul zilnic de vitamina C. Vitamina C este un puternic antioxidant natural, solubil în apă, care ajută organismul să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și elimină radicalii liberi care cauzează cancer în organism.

Îmbunătățește digestia și previne bolile cronice

Fibrele dietetice din acest fruct îmbunătățesc digestia. De asemenea, un număr de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiace, pot fi prevenite cu un consum adecvat de mandarine și alte soiuri de portocale. (4)

Sănătatea părului și a pielii

Un aport de vitamina C, nu numai că ajută la combaterea infecției, ci poate și să creeze și să mențină colagenul, o proteină esențială găsită în păr și pe piele. De asemenea, mandarinele conțin vitamina A, care are rolul de a menține părul hidratat prin creșterea producției de sebum. (5) (6)

Sănătatea dinților

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York la Buffalo au arătat că persoanele care nu primesc doza zilnică de vitamina C au cu 25% mai multe șanse de a avea gingivită. O mandarină consumată în fiecare zi este o opțiune la îndemână pentru a menține sănătatea dinților. (7)

Îmbunătățirea vederii

Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD) este principala cauză a pierderii vederii pentru persoanele care au peste 60 de ani. Datorită vitaminei C și A din mandarine, poți întârzia sau chiar împiedica pierderea vederii. (8)

Ajută la o mai bună absorbție a fierului

Atunci când vitamina C din mandarine se sincronizează cu fierul din anumite alimente precum spanacul, acest lucru rezultă într-o mai bună absorbție a fierului în organism. (9)

Prevenirea diabetului

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Western Ontario, ingredientul secret din mandarine este flavonoidul numit nobiletin. Este un jucător important care ajută la protecția împotriva diabetului de tip 2 și s-a dovedit a reduce acumularea de grăsime (în special în ficat) încurajând organismul să ardă grăsimile și să diminueze depozitarea grăsimilor. (10)

Dezavantaje

Atâta timp cât sunt consumate în catități moderate, mandarinele nu au efecte notabile asupra sănătății generale.

Nu este recomandat consumul de mandarine în cazul persoanelor care suferă de:

  • boala inflamatorie intestinală;
  • ulcer gastric;
  • gastrită cronică;
  • hiperaciditate gastrică;
  • colecistită;
  • hepatită de toate felurile.

De asemenea, mandarinele trebuie excluse din dieta persoanelor care sunt predispuse la reacții alergice.

Coaja de mandarine poate fi periculoasă pentru organism, deoarce mulți producători folosesc produse de pulverizare cu un număr mare de substanțe chimice. Prin urmare, înainte de a fi consumate, este indicat ca mandarinele să fie clătite bine cu apă, de preferință caldă.

Sfaturi pentru depozitare

Atunci când cumperi mandarine, încearcă să le alegi pe cele mai grele. O greutate mai mare este egală cu mai multă suc. Păstrează-le în frigider pentru a-și păstra prospețimea. Dacă se întâmplă să cumperi prea multe mandarine, clătește-le cu apă rece și usucă-le bine, apoi păstrează-le în frigider.

Deoarece mandarinele sunt ușor de decojit, ele pot fi folosite ca o gustare rapidă și ușoară, mai ales atunci când ești în mișcare.



AVANTAJE:
Mandarinele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina A și vitamina C.
Bune la prevenirea și tratarea tusei, răcelilor și gripei.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de mandarine provine din zaharuri.

Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 21332
Bibliografie
1. Food consumption patterns during pregnancy: a longitudinal study in a region of the North East of Brazil. Url: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v32n1/20originalpediatria03.pdf
2. Houston, M. C. (2011). The importance of potassium in managing hypertension. Current hypertension reports, 13(4), 309-317.
3. Potassium intake and risk of stroke in hypertensive and non-hypertensive women in the Women’s Health Initiative. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175295/
4. Palatability, digestibility and emotional pattern in 60 healthy volunteers after ingestion of an iced dessert presented in four different flavours: a subjective evaluation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22824751
5. Suppressive effects of citrus fruits on free radical generation and nobiletin, an anti-inflammatory polymethoxyflavonoid.Url:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11216485
6. Natural oriental medicinal composition for the promotion of hair growth and method of preparing the same. Url: https://patents.google.com/patent/US7771759
7. THE INFLUENCE OF FOOD IN DENTAL HEALTH. Url: http://protmed.uoradea.ro/facultate/anale/ecotox_zooteh_ind_alim/2012B/ipa/07.%20Ciavoi%20Gabriela.pdf
8. An orange a day keeps macular degeneration away: 15-year study. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180712100504.htm
9. Iron. Url: http://www.cdhd.idaho.gov/pdfs/wic/iron.pdf
10. Substance in tangerines fights obesity and protects against heart disease, research suggests. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110406161030.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mandarine:

Continut pentru:
100g 1 fruct = 88g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: