Mango Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mango

Mango-ul este un fruct tropical care a fost cultivat pentru prima dată în nord-estul Indiei, Bangladesh și Myanmar cu aproximativ 25-30 milioane de ani în urmă.

Dincolo de gustul dulce și gustos al mango-ului, aceste fructe sunt recunoascute, de asemenea și pentru conținutul de vitamine, minerale și antioxidanți.

Denumit ca fiind „regele fructelor”, popularitatea mango-ului s-a răspândit în timp, motiv pentru care mulți producători de alimente au introdus jeleuri, gemuri, alimente marinate și condimente care includ aromă de mango.

Compoziție nutrițională

Mango-ul are un conținut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Aceste fructe sunt, de asemenea, o excelentă sursă de fibre dietetice și vitamina B6, precum și o sursă de vitamina A și vitamina C. Potrivit USDA National Nutrient Database, acestea sunt bogate în minerale precum potasiu, magneziu și cupru și sunt una dintre cele mai bune surse de quercetin, beta-caroten și astragalin. (1)

Beneficii

Prevenirea cancerului

Mango-ul are cantități mari de pectină, o fibră digerabilă solubilă care contribuie în mod eficient la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Pectina poate, de asemenea, ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului de prostată.

Recent, studiile efectuate de The Institute for Food Research au descoperit că un compus din pectină se combină cu galectina 3 (o proteină care joacă un rol semnificativ în toate stadiile de cancer). Cercetarea sugerează, de asemenea, o asociere puternică între consumul de mango și scăderea riscului de cancer al tractului gastro-intestinal.

O altă cercetare cuprinzătoare efectuată de Texas A&M University (2) sugerează că polifenolii din mango au un potențial chemoterapeutic împotriva cancerului de sân.

Îmbunătățește digestia

În urma unui studiu din 2018 publicat în revista Food and Function, cercetătorii au descoperit că mango-ul conține pectine dietetice care ajuta la reglarea digestiei. (3)

Mango-ul joacă un rol important în eliminarea problemelor precum indigestia și aciditatea în exces. Enzimele digestive pe care le conține ajută la digestia naturală și eficientă. Ingredientele bioactive din mango contribuie la creșterea poftei de mâncare și, de asemenea, îmbunătățesc funcția sistemului digestiv.

Menține sănătatea generală

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, mango-ul are un conținut impresionant de vitamine care asigură sănătatea generală. (4) Sunt bogate în potasiu și magneziu și sunt un remediu excelent pentru hipertensiunea arterială.
Acestea conțin, de asemenea riboflavină, vitamina B6, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, niacin, acid folic, tiamină și acid pantotenic. Aceste componente te ajută să eviți o serie de boli care pot proveni din deficiențele acestor vitamine și minerale. Antioxidanții din mango pot neutraliza radicalii liberi din organism și pot preveni bolile cardiace, îmbătrânirea prematură, cancerul și multe alte boli degenerative.

Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului

Mango-ul conține niveluri ridicate de vitamina A și C.

Vitamina C este implicată în formarea colagenului - proteina care asigură elasticitatea pielii. Vitamina C este un antioxidant care are un rol protector împotriva radicalilor liberi. (5) Părul nostru necesită, de asemenea, vitamina C atât pentru producția de colagen cât și pentru a ajuta la absorbția fierului - un mineral necesar pentru creșterea părului.

Toate celulele necesită un aport de vitamina A, inclusiv pielea și părul - și unele studii sugerează că aceasta poate oferi efecte protectoare potențiale împotriva semnelor de îmbătrânire. (6) Unul dintre rolurile cheie ale vitaminei A în sănătatea pielii este faptul că ajută în producerea de sebum, o substanță uleioasă care hidratează pielea și scalpul. (7)

Îmbunătățește sănătatea inimii

Un studiu realizat pe animale în 2016 a sugerat că unul dintre fitonutrienții din mango, mangiferinul, a oferit beneficii pentru protecția inimii, inclusiv reducerea inflamației. (8)

Consumarea unei diete echilibrate și variate, care include cinci porții de legume și fructe, cum ar fi mango, te poate ajuta să îți menții sănătatea inimii.

Îmbunătățește imunitatea

Mango-ul este bogat în beta-caroten, un puternic carotenoid. Acesta ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și protejează împotriva bacteriilor și toxinelor. Excesul de beta-caroten este, de asemenea, transformat în vitamina A în organism. Vitamina A este un alt antioxidant care oferă protecție suplimentară împotriva radicalilor liberi care dăunează sistemelor interne. (9)

Diabetul

Cercetările sunt încă în desfășurare, dar unele studii au arătat deja că mango-ul reprezintă un remediu natural pentru diabet. În ciuda mitul deja cunoscut că gustul dulce al acestui fruct nu-l recomandă pentru a fi consumat de persoanele care suferă de diabet, potrivit noilor direcții de cercetare, mango-ul poate fi util în tratarea diabetului zaharat. (10)

Recomandat în timpul sarcinii

Mango-ul este benefic pentru femeile gravide, deoarece îndeplinește cerințele de fier din timpul sarcinii. Medicii prescriu deseori suplimente de fier în timpul sarcinii, dar consumul de mango poate fi o alternativă sănătoasă, bogată în fier. (11)

Promovează sănătatea creierului

Mango-ul are cantități abundente de vitamina B6, care este vitală pentru menținerea și îmbunătățirea funcției creierului. Aceste vitamine ajută la unificarea neurotransmițătorilor majori care contribuie la determinarea stării de spirit și la modificarea tiparelor de dormit. Conținutul de acid glutaminic în mango îmbunătățește, de asemenea concentrația și memoria. (12)

Riscuri

Alergii

Unii oameni pot fi sensibili la mango, deoarece aparține familiei Anacardiaceae și este, prin urmare, o rudă îndepărtată a iederei otrăvitoare.

Mango-ul conține o cantitate mică de substanță numită urushiol, care este toxică și poate cauza dermatită. Severitatea acestei alergii cutanate variază în rândul persoanelor. Cu toate acestea, coaja și sucul de mango sunt cel mai des responsabile pentru această alergie, în timp ce pulpa fructului are șanse relativ scăzute de a provoca această reacție alergică. (13)

Specialiștii recomandă ca adulții să mănânce 1 până la 2 căni de fructe pe zi. Pentru restul consumului zilnic de fructe, ia în considerare alimentele cu un conținut mai mare de fibre și cu mai puțin zahăr precum citricele, merele sau fructele de pădure.

Dacă suferi de diabet sau de altă afecțiune care te face sensibil la fructe sau la zahăr, discută cu medicul despre ceea ce este potrivit pentru tine.



AVANTAJE:
Mango este o sursă excelentă de vitamina A și vitamina C (un singur fruct conține mult peste necesarul zilnic recomandat de vitamina C), conținând fibre alimentare și vitamina B6. În plus, mango are un conținut redus de grăsimi saturate, sodiu și nu conține colesterol.
Fructele sunt bune pentru convalescență și sistemul imunitar.

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de mango provine din zaharuri.
Mango aparține aceleiași familii din care face parte iedera otrăvitoare, iar coaja sa, mai ales atunci când este copt, poate fi foarte iritantă, provocând reacții alergice severe.

Data actualizare: 26-11-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 44003
Bibliografie
1. Mangos, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09176
2. Mango polyphenolics suppressed tumor growth in breast cancer xenografts in mice: role of the PI3K/AKT pathway and associated microRNAs. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26194618
3. Dietary pectin and mango pulp effects on small intestinal enzyme activity levels and macronutrient digestion in grower pigs.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29340436
4. Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452255/
5. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
6. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
7. Endogenous retinoids in the hair follicle and sebaceous gland. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21914489
8. Mangiferin protect myocardial insults through modulation of MAPK/TGF-β pathways. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26921754
9. Boosting Your Immune System. Url: https://pearlpoint.org/immune_system/
10. It Safe For Diabetics To Eat Mangoes? Experts Reveal. Url: https://food.ndtv.com/food-drinks/is-it-safe-for-diabetics-to-eat-mangoes-experts-reveal-1707208
11. Eating during pregnancy. Url: http://www.open.edu/openlearncreate/mod/oucontent/view.php?id=316§ion=8.4.2
12. Study shows positive vascular effects of mango intake in postmenopausal women. Url: https://www.news-medical.net/news/20180611/Study-shows-positive-vascular-effects-of-mango-intake-in-postmenopausal-women.aspx
13. Mango Contact Allergy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907543/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mango:

Continut pentru:
100g 1 fruct = 207g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: