Mărar verde Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mărar verde

Mărarul denumit științific Anethum graveolens a fost folosit în scopuri culinare și medicinale de sute de ani. (1) În afară de faptul că oferă o aromă și un gust puternic, acesta are multe proprietăți medicinale, care provin în principal din anumiți compuși numiți monoterpeni, precum și din flavonoide, minerale și anumiți aminoacizi.

Compoziție nutrițională

Mărarul conține monoterpene precum limonenul, carvona și anetofuranul, precum și flavonoizii precum vicenina și kaempferolul. În ceea ce privește vitaminele și mineralele, conform USDA, acesta are o cantitate semnificativă de vitaminele A și C, precum și cantități de folat, fier și mangan. (2)

Beneficii

Îmbunătățește digestia

Mărarul a fost utilizat ca medicament pentru afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi flatulența, indigestia sau durerile de stomac. (3) Uleiurile esențiale prezente în acesta activează secreția de sucuri digestive. Aceste uleiuri stimulează, de asemenea, mișcarea peristaltică a intestinului, ameliorând constipația.

Previne insomnia

Uleiurile esențiale găsite în mărar au proprietăți stimulante, sedative și hipnotice. (4) Flavonoidele și complexul de vitamine B, prezente în compoziția mărarului, activează secreția anumitor enzime și hormoni care au efecte calmante și hipnotice, ajutând astfel oamenii să aibă un somn bun.

Gestionează diabetul

Mărarul a fot asociat de mult timp cu diabetul și gestionarea nivelului de insulină. În ciuda faptului că cercetarea este oarecum limitată în acest domeniu, în special la subiecți umani, studiile au indicat că mărarul poate contribui la reducerea fluctuațiilor lipidelor serice și a nivelului de insulină la persoanele cu diabet.

Un studiu publicat în jurnalul Phytotherapy Research a declarat că șobolanii care aveau diabet de tip 2 indus de corticosteroizi au prezentat o scădere a nivelului seric de glucoză și de insulină atunci când li s-a administrat extract de mărar timp de 22 de zile. (5)

Menține sănătatea oaselor

Conținutul de calciu al mărarului protejează împotriva pierderilor osoase și a pierderii densității mineralelor osoase. (6) Osteoporoza afectează milioane de oameni în fiecare an, iar calciul, împreună cu alte minerale esențiale, sunt o componentă cheie în creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a oaselor.

Reduce crampele menstruale

Un studiu realizat de Departamentul de Biostatistică și Demografie de la Universitatea Khon Kaen din Thailanda a analizat efectele mărarului în rândul studenților cu dismenoree primară, cunoscută și sub denumirea de menstruații dureroase sau crampe menstruale.

Intervențiile au inclus 12 medicamente pe bază de plante diferite, prin care s-a numărat și mărarul. Deși efectele nu au fost puternice, mărarul a reușit să reducă o parte din disconfort. (7)

Protejează împotriva radicalilor liberi

Mărarul conține efecte monoterpene, care în cele din urmă ajută molecule antioxidante să se atașeze de molecule oxidate care, în alte condiții ar dăuna organismului. Aceste efecte au fost confirmate într-un studiu multinațional și cercetările au arătat că activitatea antioxidantă a mărarului este comparabilă cu acidul ascorbic, alfa-tocoferolul și quercetina. (8)

Poate trata epilepsia

Epilepsia este o afecțiune neurologică, caracterizată prin crize imprevizibile și episodice. Deși există multe medicamente prescrise pentru a ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi convulsia, majoritatea acestor medicamente provoacă reacții adverse nefavorabile.

Țările din lumea a treia folosesc plante de secole pentru a ajuta la epilepsie. Cercetătorii au arătat că mărarul ajută împotriva activităților profunde anticonvulsivante, putând funcționa ca tratament alternativ natural pentru epilepsie. (9)

Are efecte antimicrobiene

Uleiul esențial de mărar este eficient împotriva mai multor tulpini de bacterii, inhibând complet creșterea de Fusarium graminearum, o boală cauzată de patogenul plantelor fungice.

Un alt studiu a descoperit că extractele de mărar au distrus mai multe tulpini fungice, cum ar fi mucegaiul Aspergillus niger și drojdiile Saccharomyces cerevisiae și Candida albicans. (10)

Contraindicații

Mărarul a prezentat foarte puține efecte adverse și este cel mai probabil sigur, atât ca aliment cât și ca medicament. Cu toate acestea, există câteva precauții de luat atunci când vine vorba de mărar.

Uneori poate provoca iritații ale pielii atunci când se aplică direct pe piele, iar sucul proaspăt de mărar poate provoca o sensibilitate a pielii la soare, ceea ce ar putea crește riscul de arsuri solare și de cancer de piele.

Mărarul poate provoca, de asemenea, reacții alergice la persoanele cu alergii la plantele din familia morcovilor. În plus, mărarul poate scădea zahărul din sânge, așa că ar trebui să fii atent și să consulți medicul dacă ai diabet sau o intervenție chirurgicală. Este recomandat să oprești consumul de mărar cu cel puțin două săptămâni înainte de operație.



AVANTAJE:
Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor și zinc.

DEZAVANTAJE:
Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare.

Data actualizare: 02-08-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 9901
Bibliografie
1. Anethum graveolens) a fost folosit în scopuri culinare și medicinale de sute de ani. [1] Se pot folosi atât semințele, cât și frunzele. În afară de a da o aromă și gust puternic, apetisant, apetisant, are multe proprietăți medicinale, care provin în principal din anumiți compuși numiți monoterpeni, precum și flavonoide, minerale și anumiți aminoacizi.Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2005.tb07190.x
2. Basic Report: 02016, Spices, dill seed. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/02016
3. The effect of 12 weeks Anethum graveolens (dill) on metabolic markers in patients with metabolic syndrome; a randomized double blind controlled trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3555834/
4. Chemical composition of essential oil from seeds of Anethum graveolens cultivated in China. Url: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10600-006-0190-7
5. The effect of Anethum graveolens L. (dill) on corticosteroid induced diabetes mellitus: involvement of thyroid hormones. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2553
6. Contents of macro and microelements in fresh and frozen dill (Anethum graveolens L.). Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814604005436
7. Dietary supplements for dysmenorrhoea.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000311
8. Antioxidant activity of the aqueous extracts of spicy food additives--evaluation and comparison with ascorbic acid in in-vitro systems. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15364640
9. Effects of the Aqueous Extract of Anethum graveolens Leaves on Seizure Induced by Pentylenetetrazole in Mice
10. Composition, quality control, and antimicrobial activity of the essential oil of long-time stored dill (Anethum graveolens L.) seeds from Bulgaria.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12797755
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mărar verde:

Continut pentru:
100g 5 fire = 1g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: