Mei Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mei

Meiul cunoscut sub denumirea științifică de Panicum miliaceum este folosit în alimentație încă din cele mai vechi timpuri. În prezent, meiul este cultivat în principal în țări precum India, China, Rusia, Statele Unite, Pakistan, Afganistan, unele țări din Orientul Mijlociu și în țările europene.

Cu progresele recente din agricultură, meiul, un aliment de bază pentru mulți dintre noi, începe să fie tot mai des înlocuit cu orezul sau grâul.

Compoziție nutrițională

Semințele de mei conțin substanțe nutritive importante și au un aport de 350 de calorii pe 100 de grame.


Conținutul de proteine (11,6%) este similar cu cel al grâului. Cu toate acestea, meiul are un procent mai mare de aminoacizii esențiali, leucină, izoleucină și metionină, ceea ce le face o sursă de proteine de înaltă calitate (1).

Este o sursă bogată de vitamine cum ar fi tiamina, riboflavina, niacinul, piridoxina și vitamina E, împreună cu minerale precum fosforul, manganul, fierul și potasiul.

Conținutul de minerale din mei este similar cu cel al altor cereale. De asemenea, conține mai mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenoli, care au beneficii nutriționale importante (2).

Beneficii

Proprietăți anticancer

O dietă sănătoasă, bazată pe un aport moderat de fructe, legume, fibre și carne poate ajuta la reducerea riscului de cancer.

Meiul este bogat în fibre și substanțe nutritive care pot ajuta la lupta împotriva cancerului. Cercetările recente au arătat că extractele de mei au împiedică dezvoltarea celulelor mamare umane MDA și a celulelor cancerigene de ficat hepG2 (3).

Recomandat în dieta pacienților cu diabet de tip 2

Mai multe studii au arătat că nivelurile scăzute de producție de adiponectină sunt asociate cu diabetul de tip 2. O alimentație sănătoasă și activitatea fizică moderată sunt importante în gestionarea diabetului de tip 2.

Studiile au constatat că meiul a reușit să crească nivelul plasmatic de adiponectină și colesterol HDL la șoarecii cu diabet de tip 2 și a fost, de asemenea, capabil să scadă în mod semnificativ nivelul de glucoză și insulină (4).

Poate proteja sănătatea ficatului

Meiul conține proteine dietetice care au capacitatea naturală de a proteja ficatul. Cercetările efectuate sugerează, de asemenea, că meiul poate avea efecte preventive în cazul leziunilor hepatice.

O dietă care conține un procent de 20% de proteină din mei a fost administrată timp de 14 zile șobolanilor cu leziuni hepatice. Dieta proteică a prezentat o sursă de protecție pentru sănătatea ficatului. (5).

Poate regla colesterolul

Consumul de alimente nutritive este important în controlul nivelurilor de colesterol din organism.

Cercetările au arătat că proteina din mei este asociată cu creșterea nivelului de colesterol HDL. Având în vedere activitatea HDL împotriva formării depozitelor de grăsime în artere, meiul este recomandat pentru capacitatea acestuia de a regla nivelul de colesterol din organism (6).

Poate controla obezitatea

Cerealele integrale precum meiul, pot fi benefice în gestionarea greutății și în alte condiții de sănătate.

Într-un studiu în care dieta zilnică a fost suplimentată cu 1% extract de mei, extractul a reușit să reducă greutatea corporală și nivelul total al colesterolului (7).

 

Contraindicații

În general, meiul poate fi consumat în siguranță, fără a prezenta riscuri asupra sănătății.

 

Trebuie avut în vedere că meiul conține anumite substanțe care pot determina încetinirea activității glandei tiroide, fiind contraindicat persoanelor cu tendință spre hipotiroidism, afecțiune care se manifesă prin dificultatea de a pierde în greutate, căderea părului, oboseală, mâini și picioare reci.


Cum să depozitezi meiul?

Când depozitezi aceste cereale, asigură-te că le vânturi înainte pentru a scăpa de pleava nedorită. Odată ce ai terminat acest proces, depozitează-le într-un recipient curat. Pentru a nu-și pierde gustul, dar nici calitățile nutritive, meiul trebuie să fie depozitat într-un recipient închis ermetic, ținut într-un loc întunecat și răcoros.



AVANTAJE:
Meiul are un conținut mic de grăsimi saturate și sodiu.
Este o cereală recomandată persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conține gluten.
Sursă de proteine de înaltă calitate.

DEZAVANTAJE:
Este contraindicat persoanelor cu tendință spre hipotiroidism.

Data actualizare: 15-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 19203
Bibliografie
1. Content and Quality of Protein in Proso Millet (Panicum miliaceum L.) Varieties. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-006-0013-9
2. Nutritionally Important Components of Proso Millet (Panicum miliaceum L.). Url: https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritionally-Important-Components-of-Proso-Millet-Kalinová/747caa9bd609fa1dfeab98cfeee610e6161de1e6
3. Phytochemical and Antiproliferative Activity of Proso Millet. Url: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0104058
4. Effects of Dietary Korean Proso-Millet Protein on Plasma Adiponectin, HDL Cholesterol, Insulin Levels, and Gene Expression in Obese Type 2 Diabetic Mice. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.80395
5. Effects of Dietary Protein of Proso Millet on Liver Injury Induced by D-galactosamine in Rats. Url: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/66/1/66_1_92/_article/-char/ja/
6. Proso millet protein elevates plasma level of high-density lipoprotein: a new food function of proso millet. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8886333
7. Hog millet (Panicum miliaceum L.)-supplemented diet ameliorates hyperlipidemia and hepatic lipid accumulation in C57BL/6J-ob/ob mice. Url: https://synapse.koreamed.org/search.php?where=aview&id=10.4162/nrp.2011.5.6.511&code=0161NRP&vmode=FULL
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mei:

Continut pentru:
100g 1 cană = 175g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: