Mentă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Mentă Menta (Mentha piperita) este printre ierburile care nu doar că oferă o aromă deosebită preparatelor, ci are și efecte benefice manifestate asupra sănătății. Sunt în jur de 15-20 specii de mentă, utilizate fie ca atare în sucuri, alimente, ceaiuri, pentru asezonarea preparatelor, fie sub forme medicinale și farmaceutice.

Compoziția nutrițională a mentei

100 g de mentă proaspătă conține 78% apă, aduce 70 kcal. organismului și conține în principal:
 • 3,75 g proteine;
 • 0,94 g lipide;
 • 14,89 g carbohidrați;
 • 8 g fibre;

 • 243 mg calciu;
 • 5,08 mg fier;
 • 80 mg magneziu;
 • 73 mg fosfor;
 • 569 mg potasiu;

 • 31,8 mg vitamina C;
 • 114 µg acid folic;
 • 4248 UI vitamina A.
Sursa: USDA, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (1)

Menta are o aromă specifică, fiind utilizată pentru aromatizarea diferitelor băuturi și preparate.

Uleiul esențial de mentă este utilizat în compoziția pastelor de dinți, a gumelor, dulciurilor și produselor cosmetice și farmaceutice, iar frunzele proaspete sau uscate sunt folosite pentru ceaiuri sau diverse preparate.

Frunzele de mentă conțin o cantitate crescută de mentol, dar și alte uleiuri volatile, cum ar fi menton, acetat de mentil, neomentol, izomenton, mentofuran, limonene, alfa și beta pinene etc., precum și monoterpene, acizi cafeici, flavonoizi și taninuri.

Mentolul este compusul volatil principal ce conferă aroma, gustul și proprietățile spasmolitice ale mentei. Stimulează secreția de bilă, favorizează digestia, are acțiune antibacteriană, anestezică locală și antitusivă. (2)

Alegere, depozitare și consum

Menta este utilizată pentru aromatizarea preparatelor, inclusiv a băuturilor. Se adaugă la finalul preparării termice, dacă este cazul, pentru a elibera o ușoară aromă care să se mențină.

Se recomandă consumul de mentă proaspătă, deoarece procesele de uscare și deshidratare duc la reducerea considerabilă a compușilor benefici.

Când cumpărați mentă proaspăt, optați pentru cea cu frunze de culoare verde intens sau verde crud, nevestejită și fără pete, care să emane un miros proaspăt. Se depozitează la frigider pentru 1-2 săptămâni chiar, în pungi de plastic sau hârtie.

Pentru tăiere folosiți un cuțit care taie bine și tăiați ușor, pentru a nu diminua aroma. Se folosește în special la băuturi, prăjituri, ciocolată, preparate cu carne de miel, pui, supe, sosuri, preparate cu legume, ceaiuri, salate etc.  (2)

Efectele benefice ale consumului de mentă

Menta are beneficii asupra sistemului gastric

Menta calmează musculatura stomacului și îmbunătățește eliberarea bilei, ceea ce favorizează digestia lipidelor. Acest lucru reduce simptomele indigestiei, în special în cazul persoanelor ce suferă de boală de reflux gastroesofagian.

Menta poate fi eficientă pentru tratarea simptomelor colonului iritabil, după cum arată și un studiu publicat în Digestive and Liver Disease: Official Journal of the Italian Society of Gastroenterology and the Italian Association for the Study of the Liver (2007). După administrarea extratului de mentă timp de 4 săptămâni s-a observat o reducere considerabilă a simptomelor acestei afecțiuni, printre care balonare, durere și disconfort abdominal, diaree, constipație, senzația de evacuare incompletă, dureri la defecare etc. Un procent de 75% dintre persoanele incluse în studiu au prezentat o diminuare cu 50% a simptomelor sindromului de colon iritabil după cele 4 săptămâni de tratament. (7)

Un studiu asemănător subliniază efectele benefice ale mentei asupra diareei prezente în special în cazul sindromului de colon iritabil. Studiul a fost publicat în Mymensingh Medical Journal (2013). Consumul de mentă a ajutat la reglarea microflorei intestinale și încetinirea peristaltismului intestinal, pentru a reduce în aceste cazuri diareea persistentă. (8)

Menta are efect antibacterian

Extractul de mentă are activitate antibacteriană și antivirală dovedită in vitro. Un studiu publicat în American-Eurasian Journal of Scientific Research (2009) arată că mentolul are activitate antibacteriană, putând să inhibe dezvoltarea unor lanțuri bacteriene, cum ar fi S. aureus, B. cereus sau B. subtilis. Flavonoizii din compoziția mentei inhibă dezvoltarea acestor bacterii și ajută la eliminarea lor din organism. (3)

Posibilul efect anticancerigen al mentei

Menta ar putea avea activitate citotoxică asupra celulelor canceroase, prin inhibarea dezvoltării lor. Efectele ar putea fi date de compușii volatili, mentol, limonene sau carvone. Un studiu publicat în Journal of Health Research arată că mentolul are capacitatea de a inhiba dezvoltarea liniilor celulare (cancer de vezică, leucemie, cancer mamar, cancer hepatic, cancer pulmonar). În cadrul studiului s-au utilizat extracte și ulei esnețial de mentă iar efectele au fost dependente de dozaj. (4)

De asemenea, cercetările arată că substanțele volatile din mentă au capacitatea de a reduce stările de greață și vomă cauzate de chimioterapie. În cadrul unui studiu realizat pe 50 de pacienții cu cancer și care beneficiau de tratament chimioterapic, s-a arătat că inhalarea uleiului esențial de mentă a avut efect antiemetic pentru aceștia. (5)

Efectele mentei asupra sistemului respirator

Menta conține mentol, un decongestionant aromat natural ce ajută la eliminarea flegmei și a mucusului, favorizând expectorația și respirația. Mentolul are și efect răcoritor, asfel că poate înlătura durerile de gât, în special în combinații calde, cum sunt ceaiurile. Reduce congestia nazală, ajută la eliminarea simptomelor de gripă și răceală, având inclusiv efect antitusiv. (2)

Nu doar că are rol expectorant și decongestionant, dar poate reduce și mirosul neplăcut al respirației, motiv pentru care este utilizat ca agent activ în pastele de dinți și apa de gură. Un studiu publicat în jurnalul Phytotherapy Research (2007) arată că spălarea gurii cu apă de gură cu o concentrație de ulei de mentă are capacitatea de diminuarea a halenei prin reducerea numărului de compuși volatili de sulf din aerul expirat, compuși ce cauzează de fapt mirosul neplăcut al respirației. După prima utilizare, nivelul acestor compuși s-a redus, rezultatele îmbunătățindu-se după fiecare utilizare. (6)

Efecte adverse ale consumului de mentă

Unele persoane pot prezenta alergie sau sensibilitate crescută la mentă, efecte manifestate prin iritații ale pielii, greață, vomă sau dureri de cap. De obicei, acestea apar în urma consumului crescut de ceai de mentă sau ulei, mai puțin în urma includerii frunzelor de mentă în unele preparate.

Un studiu publicat în jurnalul Toxicology and Industrial Health (2004) sugerează că anumiți compuși fenolici din compoziția mentei au o influență negativă asupra concentrației fierului din organism. Consumul de mentă poate reduce absorbția fierului și a capacitatea de legare a fierului. (9)

AVANTAJE:
Menta este o sursă ideală de vitamina A, vitamina C, riboflavina, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, menta conține niacina, fosfor și zinc.
Menta este bună pentru digestie și pentru alungarea stresului.
Menta are efect decongestionant asupra căilor respiratorii.

DEZAVANTAJE:
Unele persoane sunt alergice la uleiul de mentă.
Poate reduce absorbția fierului din alimente.

Data actualizare: 05-10-2016 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 7273
Bibliografie
(1) USDA, United States Department of Agriculture, Peppermint, fresh, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/306?fgcd=Spices+and+Herbs&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=mint
(2) Peppermint (Mentha piperita), link: http://www.longwoodherbal.org/peppermint/peppermint.pdf
(3) Antibacterial activity and acute toxicity effect of flavonoids extracted from Mentha longifolia, link: http://www.idosi.org/aejsr/4(2)09/9.pdf
(4) Cytotoxic activity of essential oils of Mentha Spp. on human carcinoma cells, link: http://www.jhealthres.org/upload/journal/688/28(1)_p9-12_wanlop.pdf
(5) Antiemetic activity of volatile oil from Mentha spicata and Mentha x piperita in chemotherapy-induced nausea and vomiting, link: http://ecancer.org/journal/7/full/290-antiemetic-activity-of-volatile-oil-from-mentha-spicata-and-mentha-piperita-in-chemotherapy-induced-nausea-and-vomiting.php
(6) Reduction of mouth malodour and volatile sulphur compounds in intensive care patients using an essential oil mouthwash, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17380550
(7) Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17420159#
(8) Efficacy of Peppermint oil in diarrhea predominant IBS – a double blind randomized placebo-controlled study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23416804
(9) Effect of Mentha piperita (Labiatae) and Mentha spicata (Labiatae) on iron absorbtion in rats, link: http://tih.sagepub.com/content/20/6-10/119
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Mentă:

Continut pentru:
100g 2 linguri = 3g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.