Muștar Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina

Muștarul este o legumă cruciferă versatilă care aparține familiei Brassica la fel ca broccoli și varza, fiind originară din zonele temperate ale Europei.
Muștarul a devenit popular datorită aromei unice, puternice și picante și este un condiment folosit cu precădere în hot dog-uri, salate, sandwich-uri și burgeri.
Compoziție nutrițională
Semințele plantei de muștar sunt o sursă bogată de minerale precum calciu, magneziu, fosfor și potasiu. Pe lângă aceasta, este și o bună sursă de folat dietetic și vitamina A.
Muștarul este, de asemenea, o sursă de magneziu și fibre alimentare.
Momentan se cunosc trei specii de muştar: alb, negru și brun.
- Muștarul alb - este alcătuit din seminţe rotunde, de culoare galbenă, din care sunt rezultă pasta de muştar. Este cel mai frecvent întâlnit tip de muștar folosit în alimentație, deoarece își păstrează gustul chiar și după amestecarea cu apă.
- Muștarul negru - are florile mai mici și produce mai multe semințe. O caracteristică specifică a acestui tip de muștar este gustul puternic picant.
- Muștarul brun - îl recunoaştem după frunzele rotunjite la bază și subțiri la vârf.
Beneficii
Previne cancerul
Fiind un membru al familiei Brassica, semințele plantei de muștar conțin cantități generoase de fitonutrienți sănătoși numiți glucozinați care se pot dovedi eficienți împotriva diferitelor tipuri de cancer. Glucozinații se descompun pentru a forma izotiocianate cu ajutorul enzimelor mirosinazelor prezente în muștar.
Un studiu a descoperit că semințele de muștar pot ajuta la prevenirea cancerului, cum ar fi cancerul de colon, datorită prezenței antioxidanților. (1) Conform unui alt studiu, semințele de muștar au potențial chemopreventiv și protejează împotriva efectelor toxice ale cancerigenelor. (2) Mai mult, un grup de cercetători americani a descoperit că pulberea de semințe bogată în alil izotiocianat poate ajuta la scăderea riscului de cancer de vezică. (3)
Ameliorează spasmele musculare
Muștarul este cunoscut pentru proprietățile sale care pot ajuta la ameliorarea oricărui tip de spasm muscular. Consumul unei lingurițe de pudră galbenă de muștar poate ajuta la menținerea oaselor, articulațiilor și a mușchilor puternici, deoarece este o sursă bună de potasiu și calciu.
Ameliorează tulburările respiratorii
Este un decongestionant care ajută la curățarea mucusului din căile respiratorii. Inhalarea aburului de semințe de muștar încălzite sau gargara cu ceai de muștar, ajută la expulzarea mucusului din gât și plămâni.
Vindecă durerile corpului
Uleiul de muștar obținut din semințe galbene de muștar ajută la o ușurare rapidă a durerii de orice tip, inclusiv dureri de artrită. Masează zona dureroasă cu ulei de muștar timp de 10-15 minute. Fă acest lucru de 2 sau 3 ori pe zi pentru rezultate imediate.
Promovează sănătatea inimii
Muștar este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate care ajută la echilibrarea nivelului de colesterol. Acesta reduce nivelul de colesterol LDL sau „rău” și crește nivelul de colesterol HDL sau „bun” din organism, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. (4)
Combate respirația urât mirositoare
Muștarul este un remediu eficient pentru a scăpa de respirația rea. Ia o gură de ulei de muștar și ține-l în gură timp de un minut, apoi clătește bine gura cu apă.
Ajută metabolismul
Muștarul este o sursă excelentă de magneziu, care joacă un rol important în procesele metabolice și este responsabil de sinteza proteinelor. Conținutul de fosfor din muștar contribuie la metabolismul carbohidraților, proteinelor și al grăsimilor din organism. (5)
Promovează creșterea părului
Muștarul are un conținut bogat de beta-caroten, proteine, fier și calciu, care ajută la promovarea creșterii părului și la menținerea părului sănătos. Masarea scalpului, în mod regulat, cu ulei de muștar, ajută la promovarea creșterii părului prin îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului. (6)
Întărește oasele și dinții
Calciul, fosforul, manganul și magneziul din muștar sunt vitale pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților. Includerea muștarului în dieta zilnică te poate ajuta la menținerea sănătoasă a oaselor și a dinților.
Tratează răcelile și tusea
Uleiul de muștar ajută la tratarea răcelii și a tusei prin curățarea congestiei nazale, precum și a celei de la nivelul pieptului. Aplică pasta de muștar sau uleiul pe piept și acoperă cu o cârpă caldă.
Efecte secundare posibile
Muștarul este, în general, recunoscut ca fiind sigur de consumat.
Consumul de cantități mari de semințe de muștar negru. pe cale bucală. poate poate provoca reacții adverse, inclusiv insuficiență cardiacă, diaree, somnolență, dificultăți de respirație, comă și moarte.
Potrivit Anaphylaxis Campaign, alte alimente derivate din planta de muștar - inclusiv frunzele de muștar, semințele și florile, semințele de muștar încolțite, uleiul de muștar și alimentele care îl conțin - pot provoca reacții la persoanele cu alergie la muștar.
2. Chemopreventive effects of mustard (Brassica compestris) on chemically induced tumorigenesis in murine forestomach and uterine cervix. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16004197/
3. Allyl isothiocyanate-rich mustard seed powder inhibits bladder cancer growth and muscle invasion. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20889681
4. Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of fish oil and mustard oil in patients with suspected acute myocardial infarction: the Indian experiment of infarct survival--4. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9310278
5. Protective effect of the cruciferous vegetable mustard leaf (Brassica campestris) against in vivo chromosomal damage and oxidative stress induced by gamma-radiation and genotoxic chemicals.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18418865
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Muștar:
Continut pentru:
100g
1 cană = 249g
1 lingură = 5g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: