NapCalorii, avantaje, dezavantaje, principii nutritive, vitamine, minerale

Autor:

Nap

Napul este o legumă cruciferă, de culoare albă, cu vârf purpuriu.

Un aliment popular în dieta europeană încă din timpurile preistorice, napul este adesea asociat cu legume rădăcinoase precum cartofii și sfecla, dar este de fapt din aceeași familie cu broccoli, varză de Bruxelles, rucola și varza kale.

Compoziție nutrițională

Napii sunt bogați în calciu, fosfor, potasiu, sodiu și magneziu. (1) Printre vitamine, conțin vitamina C, folat și niacină. Aceste legume sunt bogate în fibre și sărace în calorii.

Beneficii

Prevenirea cancerului

Aceste legume crucifere conțin niveluri ridicate de antioxidanți și fitochimici, care reduc riscul de cancer.

Prezența glucozinolaților previne riscul de cancer. Acestea sunt substanțe chimice naturale care se descompun în doi compuși, în timp ce sunt digerate - indoli și izotiocianat. Ele ajută la procesarea toxinelor, combate efectele cancerigene și pot inhiba creșterea celulelor tumorale.

Includerea acestei legume în dieta zilnică poate reduce riscul de cancer la sân, precum și a tumorilor de colon și a celor rectale (2).

Îmbunătățirea sănătatea inimii

Napii au o serie de nutrienți esențiali de care organismul are nevoie pentru o funcționare corectă, inclusiv niveluri ridicate de potasiu și fibre.

Potasiul funcționează ca un vasodilatator, contribuind la reducerea tensiunii asupra vaselor de sânge. Acest lucru poate preveni dezvoltarea aterosclerozei, precum și riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale.

Fibrele, pe de altă parte, sunt excelente pentru eliminarea excesului de colesterol. (3)

Ajută la digestie

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că fibrele sunt importante în procesul digestiv. (4) Pot ajuta la tratarea simptomelor de constipație, diaree, crampe și balonare, precum și problemele gastrice care pot apărea ocazional.

Îmbunătățesc sistemul imunitar

Vitamina C și acidul ascorbic, prezente în cantități mari în napi sunt impulsuri importante pentru sistemul imunitar. (5) Vitamina C poate stimula producerea de celule albe din sânge și anticorpi, pe lângă faptul că acționează ca un antioxidant și reduce preocupările cronice pentru sănătate, precum cancerul și bolile de inimă.

Îmbunătățesc rezistența osoasă

Calciul care este prezent în napi poate ajuta la creșterea și repararea materiei osoase în întregul corp. Este esențial pentru creșterea densității minerale osoase, mai ales pe măsură ce îmbătrânim și începem să suferim de artrită și osteoporoză. (6)

Sănătate pulmonară

Carcinogenii prezenți în fumul de țigară provoacă deficiență de vitamina A, ducând la inflamații pulmonare, emfizem și alte probleme pulmonare. Vitamina A conținută de napi ajută la menținerea sănătății pulmonare, prin contracararea acestui efect al fumului de țigară.

Combat inflamația

Napul este ambalat cu acizi grași omega-3 benefici și vitamina K, care sunt importante dacă suferi de orice afecțiune inflamatorie. (7) Aceste grăsimi „bune” pot reduce inflamația, pot echilibra nivelul de colesterol și pot promova starea generală de bine generală.

Îmbunătățirea metabolismului

Familia de vitamine B este adesea trecută cu vederea, dar fără ele, procesele noastre hormonale și enzimatice ar fi foarte greu de controlat. Napii furnizează vitamina B, asigurând o funcționare corectă a organismului și ajutând la echilibrarea nivelului de hormoni. (8)

Pierdere în greutate

Napul este extrem de scăzut de calorii: la 100 g de nap, ne putem aștepta la aproximativ 20 de calorii. Nu numai că napul este scăzut de calorii, dar este un aliment rcare va oferi sațietate și va reduce senzația de foame, ceea ce înseamnă că cei care încearcă să slăbească își pot reduce aportul de calorii. (9)

Previn mirosul corpului

Mirosul corporal este o problemă frecventă, în special în lunile de vară. Sucul de napi este destul de benefic în a scăpa de mirosul corpului. Consumul de suc de nap este, în general, bun pentru sănătate și, de asemenea, ajută la evitarea mirosului corporal (10).

Îmbunătățirea vederii

Napul este o sursă bogată de luteină, un carotenoid care promovează sănătatea ochilor și previne bolile oculare, cum ar fi degenerarea maculară și cataracta.

Sănătatea pielii

Napii sunt o sursă excelentă de vitamina C. Această vitamină combate și elimină radicalii liberi care sunt responsabili de îmbătrânirea pielii. Astfel, napii ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire precum petele, ridurile și liniile fine (11).

Dezavantaje

Unii dintre compușii găsiți în napi pot afecta glanda tiroidă și producerea acestui hormon. Dacă ești supus unui risc de tulburări tiroidiene, ar putea fi de preferat să excluzi napii din dieta ta.

Cum să alegi și să depozitezi napii?

Napii sunt disponibili pe tot parcursul anului. Atunci când alegi napi este indicat să-i cauți pe cei de dimensiuni mici, cu coaja groasă, fără pete maro și și care au un parfum ușor dulceag. Napul se păstrează în pungi de plastic, la frigider pentru câteva săptămâni, însă este recomandat să-l consumi cât mai devreme deoarece, cu timpul, își pierde proprietățile nutritive.

Cum să gătești napi?

În alimentație se poate folosi atât rădăcina, cât și frunzele de nap. Aceste legume pot fi savurate într-o varietate de moduri, atât crude, cât și gătite. Poți alegi să îi faci pe grătar, să îi fierbi sau să îi prăjești.

Înainte de a-i găti, trebuie să îi speli sub un jet de apă și să îi freci bine cu o perie pentru a îndepărta resturile de pământ. Decojirea napilor este opțională.



AVANTAJE:
Napul conține fibre alimentare, vitamina C, potasiu, calciu, acid folic și vitamina B6. De altfel, napul nu conține grăsimi saturate și colesterol.
Napii sunt buni in caz de guta, artrita si infectii ale pieptului.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de nap provine din zaharuri.
Napii conțin goitrogeni și prin urmare trebuie consumați cu moderație de către persoanele cu afecțiuni ale glandei tiroide.
Napii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește la 85.

Data actualizare: 09-08-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 4557
Bibliografie
1. Basic Report: 11564, Turnips, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3239
2. Cruciferous Vegetables. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/cruciferous-vegetables
3. Effects of dietary cold-pressed turnip rapeseed oil and butter on serum lipids, oxidized LDL and arterial elasticity in men with metabolic syndrome. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017527/
4. Fiber in the gastrointestinal tract. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/31/10/S30/4656118
5. The effects of chloroform, ethyl acetate and methanolic extracts of Brassica rapa L. on cell-mediated immune response in mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764667/
6. Learning more about the food we eat & how it aff ects the way we live. Url: http://horticulturecenter.illinoisstate.edu/gardens/documents/NutraceuticalGuidefull_000.pdf
7. The Anti-Inflammatory Effects of Chinese Herbs, Plants, and Spices/ Url: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-59259-709-3_35#page-1
8. Dietary intake of folate, other B vitamins, and ω-3 polyunsaturated fatty acids in relation to depressive symptoms in Japanese adults. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S089990070700319X
9. Weight Loss Made a Bit Easier. Url: https://books.google.co.in/books
10. The Green Pharmacy: New Discoveries in Herbal Remedies for Common Diseases. Url: https://books.google.co.in/books
11. UF/IFAS to Unveil Latest Citrus Production Guide Aug. 14-15 at Citrus Expo. Url: https://blogs.ifas.ufl.edu/news/

Compoziția nutritivă pentru Nap:

Continut pentru:
100g 1 nap = 122g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.