Năut Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Năut

Năutul, cunoscut și sub numele de fasolea garbanzo, face parte din familia leguminoaselor. Deși năutul a devenit popular în vremurile recente, acesta este cultivat în țările din Orientul Mijlociu de mii de ani.

Compoziție nutrițională

Năutul conține nutrienți, proteine, fibre și carbohidrați. Conform USDA, năutul este o sursă bogată de antioxidanți și minerale, cum ar fi fierul, zincul, magneziul, folatul și fosforul. (1)

Beneficii

Previne diabetul

Năutul are o cantitate mare de fibre solubile care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin optimizarea digestiei. Acesta poate preveni dezvoltarea diabetului, ajutând la echilibrarea nivelurilor de insulină și zahăr din sânge.

Cercetătorii au efectuat un experiment pentru a compara efectele asupra sensibilității la insulină ale alimentelor pe bază de năut și pe bază de grâu. Rezultatele experimentului, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, arată că alimentele pe bază de năut sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet. (2)

Pierdere în greutate

Boabele de năut au o cantitate mare de nutrienți, care, în combinație cu cu fibrele ajută la pierderea în greutate. (3)

Amestecul de nutrienți și minerale menține organismul energizat și activ, prevenind oboseala și gustările dintre mase. Acest lucru face ca năutul să fie indicat pentru reducerea aportului caloric general. (4)

Sporirea sănătății inimii

Nivelurile ridicate de fibre solubile din năut ajută la echilibrarea nivelului de colesterol și ajută la prevenirea aterosclerozei, atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, năutul poate reduce și cantitățile de colesterol LDL (rău) din sânge. (5) Mai mult, singurele grăsimi care se găsesc în năut sunt acizii grași omega-3, grăsimi polinesaturate benefice, care ajută la protejarea inimii și la reducerea inflamației în întregul corp.

 

Un studiu apărut în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics arată că năutul ajută la îmbunătățirea nivelului de lipide serice. (6)

Sursa de proteine

Năutul este o sursă importantă de proteine, fiind o opțiune ideală pentru vegetarieni. Cu toate acestea, aceștia nu ar trebui să se bazeze pe năut ca unică sursă de proteine. (7) Se recomandă un aport echilibrat de proteine.

Îmbunătățește digestia

Nivelurile ridicate de fibre dietetice găsite în năut pot ajuta la îmbogățirea digestiei, potrivit unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio, SUA. Năutul elimină inflamația, crampele, balonarea și constipația. (8)

Sursă de antioxidanți

Compușii antioxidanți găsiți în năut includ polifenoli, fitonutrienți, beta-caroten și vitamine esențiale. (9) Acestea reduc stresul oxidativ din organism și previn bolile cronice. Antioxidanții previn deteriorarea provocată de radicalii liberi. Acești antioxidanți pot avea, de asemenea, potențialul de a proteja organismul împotriva bolilor cronice.

Prevenirea defectelor genetice

Folatul este o vitamină B importantă, în special pentru femei. (10) Nivelurile scăzute de folat sunt strâns asociate cu defectele tubului neural și alte complicații care apar odată cu nașterea copiilor.

Sănătatea oasele

Boabele de năut sunt bogate în fier, fosfor, magneziu, cupru și zinc și ajută la sănătatea oaselor. (11) Multe dintre aceste minerale sunt esențiale pentru a îmbunătăți densitatea osoasă și pentru a preveni afecțiunile legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.

Hormoni

Consumul de năut poate fi un mod natural și sigur de a combate simptomele menopauzei și ale postmenopauzei, cum ar fi transpirațiile pe timpul nopții, schimbările de dispoziție și bufeurile. Năutul conține hormoni vegetali cunoscuți ca fitoestrogeni, care imită estrogenul.

Reduce inflamația

Colina din năut este un macronutrient care joacă un rol esențial în capacitatea organismului de a lupta împotriva inflamației cronice. De asemenea, reglează ciclul somnului, crește gama de mișcare a mușchilor și stimulează învățarea și memoria.

Previne căderea părului

Datorită conținutului ridicat de proteine și fier, năutul poate acționa ca un supliment natural pentru cei care se confruntă cu căderea părului. Năutul este, de asemenea, bogat în vitaminele A, B și E, alături de acizii grași omega 6, care îmbunătățesc sănătatea scalpului și stimulează circulația sângelui. (12)

Ingrijirea pielii

Prezența manganului în năut îmbunătățește sănătatea pielii și previne formarea ridurilor și a liniilor fine. În esență, manganul previne ridurile prin inversarea efectului dăunător al radicalilor liberi. Această leguminoasă conține, de asemenea, molibden, care elimină sulfiții, oferind un efect de detoxifiere asupra pielii. Alți nutrienți vitali, cum ar fi folatul, zincul și vitaminele, protejează împotriva daunelor UV, păstrând pielea suplă și strălucitoare.

Riscuri

În timp ce năutul oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate, pot exista anumite efecte secundare:

Năutul are purine, care pot fi transformate de către organism în acid uric și provoacă diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv pietre la rinichi, pietre la fiere și gută. Așadar, evită consumul de năut dacă suferi de oricare dintre aceste afecțiuni.

Conținutul ridicat de fibre și amidon din năut poate provoca disconfort digestiv la unele persoane. Cea mai bună soluție, în acest caz, este să îl incluzi treptat în dietă.

Includerea de năut, în mod regulat, în dieta ta poate ajuta la o stare mai bună de sănătate și poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, precum boli de inimă și cancer. Năutul este un aliment accesibil și ușor de găsit în majoritatea magazinelor alimentare. Îl poți include în diverse feluri de mâncare și este o alternativă la produsele din carne.



AVANTAJE:
Sursă bogată de antioxidanți și minerale, cum ar fi fierul, zincul, magneziul, folatul și fosforul.
Conținut ridicat de fibre.
Sursă importantă de proteine.

DEZAVANTAJE:
Conținutul ridicat de fibre și amidon din năut poate provoca disconfort digestiv la unele persoane.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 35844
Bibliografie
1. Basic Report: 16057, Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, cooked, boiled, without salt. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/16057
2. Effects of long-term consumption and single meals of chickpeas on plasma glucose, insulin, and triacylglycerol concentrations. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/79/3/390/4690125
3. Pulse Consumption, Satiety, and Weight Management. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
4. Chickpeas suppress postprandial blood glucose concentration, and appetite and reduce energy intake at the next meal.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28303049
5. Dietary supplementation with chickpeas for at least 5 weeks results in small but significant reductions in serum total and low-density lipoprotein cholesterols in adult women and men. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17191025
6. Chickpeas May Influence Fatty Acid and Fiber Intake in an Ad Libitum Diet, Leading to Small Improvements in Serum Lipid Profile and Glycemic Control. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822308003180
7. Protein isolates from chickpea (Cicer arietinum L.): chemical composition, functional properties and protein characterization. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814698001332
8. Nutritional and physicochemical variation in Turkish kabuli chickpea (Cicer arietinum L.) landraces. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-010-0174-3
9. Antioxidant and free radical-scavenging activities of chickpea protein hydrolysate (CPH). Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607004207
10. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/nutritional-quality-and-health-benefits-of-chickpea-cicer-arietinum-l-a-review/BCD8920297E987AAABBC12BFF90EB0CF
11. Nutritional composition and antinutritional factors of chickpeas (Cicer arietinum L.) undergoing different cooking methods and germination. Url: https://link.springer.com/article/10.1023/A:1013189620528
12. The Symbiotic Performance of Chickpea Rhizobia Can Be Improved by Additional Copies of the clpB Chaperone Gene. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4741418/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Năut:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: