Nucă de cocos Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
![Nucă de cocos](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=937.jpg&w=180&h=250&cale=/uploadart/alimente)
Cocosul cunoscut sub denumirea științifică de Cocos Nucifera face parte din familia palmierului și este un copac al cărui fruct este nuca de cocos.
În prezent, nuca de cocos a câștigat tot mai multă popularitate, devenind un aliment versatil, care poate fi folosit cu ușurință în majoritatea preparatelor culinare, dar care face parte și din regimul nostru zilnic de frumusețe.
Nuca de cocos este considerată un aliment hrănitor, bogat în fibre și vitamine, cu beneficii dincolo de valoarea nutritivă și având capacitatea să vindece, inclusiv, unele boli.
Compoziție nutrițională
Nuca de cocos este un produs versatil, bogat în calorii, vitamine și minerale. O nucă de cocos de dimensiuni medii conține 400 g de pulpă comestibilă și aproximativ 30-150 ml de apă, care poate asigura necesarul de minerale și vitamine esențiale pentru un individ.
Beneficii
Previne hipertensiunea arterială
Un nou studiu din Brazilia a arătat că adăugarea de ulei de nucă de cocos în dietă, împreună cu un program regulat de exerciții fizice ajută la reducerea hipertensiunii arteriale prin scăderea stresului oxidativ. (1)
Aproximativ jumătate din grăsimea saturată din nuca de cocos provine din acidul lauric, ceea ce poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun) pentru protecția inimii. (2)
Controlează diabetul zaharat
Nuca de cocos îmbunătățește secreția de insulină și utilizarea glicemiei. Ajută la încetinirea creșterii nivelului de zahăr din sânge și la reducerea poftelor glicemice. Nuca de cocos este asociată cu o digestie rapidă și o mai bună absorbție a nutrienților și a mineralelor, în timp ce furnizează fibre dietetice. (3)
Proprietăți anti-îmbătrânire
Citokininele, kinetinul și trans-zeatinul prezente în cocos au efecte anti-trombotice, anti-carcinogene și anti-îmbătrânire asupra organismului.
Îmbunătățește imunitatea
Nuca de cocos este excelentă pentru sistemul imunitar. Are efect antiviral, antifungic, anti-bacterian și antiparazitar. Adaosul de ulei de nucă de cocos poate ajuta corpul să reziste la viruși, cât și la bacteriile care cauzează boli. (4)
Consumul de nucă de cocos în formă brută poate ajuta la tratarea unora dintre cele mai grave și mai rezistente boli cum ar fi infecții ale gâtului, bronșită, infecții ale tractului urinar, alte maladii cauzate de microbi.
Creșterea energiei
Nuca de cocos ajută la creșterea energiei prin arderea grăsimilor. Trigliceridele găsite în uleiul de cocos cresc cu 5% consumul de energie, în decurs de 24 de ore, ceea ce duce la scăderea în greutate pe termen lung. (5)
Este, de asemenea, cunoscută pentru reducerea senzației de foame. Acest lucru este legat de modul în care acizii grași din organism sunt metabolizați ca cetone. Persoanele care utilizează în mod constant produse din nucă de cocos au o capacitate mai mare de a nu se simți flămânzi timp de mai multe ore, fără niciun efect asupra hipoglicemiei. De asemenea, promovează o funcție tiroidiană sănătoasă și ajută la ameliorarea oboselii cronice.
Mai multă hidratare
Apa de nucă de cocos conține electroliți care ajută la menținerea hidratării. Persoanele implicate în antrenamente ușoare și alte activități intense trebuie să includă cât mai multă apă de nucă de cocos în dieta lor. Apa de nucă de cocos înlocuiește electroliții pierduți, asigură o mai bună hidratare și crește răspunsul imun.
Benefică în timpul sarcinii
Apa de nucă de cocos este recomandată pentru femeile însărcinate. Îmbunătățește imunitatea și sănătatea mamei și a copilului și previne infecțiile și alte boli. De asemenea, crește nivelul de lichid amniotic pentru a îmbunătăți starea generală a fătului.
Înlătură bacteriile
Nuca de cocos conține un conținut ridicat de monolaurină și acid lauric care ajută la uciderea bacteriilor, virușilor și a ciupercilor.
Promovează igiena orală
Apa de nucă de cocos poate fi de asemenea folosită pentru a ucide bacteriile din gură, reduce respirația urât mirositoare și îmbunătățește sănătatea dentară globală. (6)
Oase și dinți sănătoși
Consumul de nucă de cocos susține în mod regulat dezvoltarea oaselor și a dinților sănătoși. Îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi calciu și mangan care ajută dezvoltarea osoasă. De asemenea, previne osteoporoza, o afecțiune care face oasele subțiri și fragile. Astfel, este o alternativă sănătoasă pentru cei care au intoleranță la lactoză. (7)
Previne cancerul de piele
Îmbunătățește umiditatea și lipidele din piele și previne cancerul de piele prin blocarea a 20% din razele ultraviolete. Poate fi folosit ca un produs pentru piele, deoarece hidratează pielea prin completarea uleiurilor naturale. Uleiul de cocos poate fi utilizat și pentru curățarea feței prin frecare în mișcări circulare. (8)
Previne infecțiile scalpului
Proprietățile antibacteriene și antifungice ale nucii de cocos protejează scalpul de mătreață, păduchi și de mâncărimea scalpului, care adesea încetinește creșterea părului.
Tratează acneea
Un studiu realizat de Universitatea din California de la San Diego a arătat că un produs natural găsit în uleiul de nucă de cocos - acidul lauric – poate fi folosit ca un posibil tratament pentru acnee. (9)
Ar putea îmbunătăți memoria
Un mic studiu realizat de cercetătorii spanioli a descoperit că uleiul de nucă de cocos ar putea avea o influență pozitivă asupra nivelului cognitiv al pacienților cu Alzheimer. Oamenii de știință din Noua Zeelandă și Australia sugerează, de asemenea, că uleiul de nucă de cocos poate fi benefic pentru persoanele cu insuficiență de memorie. (10)
Dezavantaje
Deși nuca de cocos nu are foarte multe contraindicații, cel mai mare dezavantaj constă în conținut ridicat de grăsimi polisaturate, mononesaturate și saturate. (11)
În mod obișnuit, grăsimile saturate sunt considerate nesănătoase și, conform American Heart Association, prea multă grăsime saturată poate crește colesterolul și riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, alte studii, cum ar fi un articol din 2015, din British Journal of Nutrition, contrazice acest lucru. (12)
Consumul excesiv de ulei de nucă de cocos pare să crească, de asemenea, markerii de inflamație din cauza conținutului de grăsimi saturate. Este important de luat în considerare cantitatea de grăsime din cocos care este determinată de vârsta nucii de cocos. Cele mai tinere au mai puțină grăsime, ceea ce înseamnă că nuca de cocos mai în vârstă este folosită mai ales pentru producerea uleiurilor.
2. Coconut oil and health. Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/coconut-oil
3. Effects of coconut oil on glycemia, inflammation, and urogenital microbial parameters in female Ossabaw mini-pigs. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509134/
4. How to use coconut oil to boost your immunity? Url: https://www.onegreenplanet.org/natural-health/how-to-use-coconut-oil-to-boost-your-immunity/
5. Effects of coconut oil consumption on energy metabolism, cardiometabolic risk markers, and appetitive responses in women with excess body fat. Url: https://www.researchgate.net/publication/316057879_Effects_of_coconut_oil_consumption_on_energy_metabolism_cardiometabolic_risk_markers_and_appetitive_responses_in_women_with_excess_body_fat
6. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis - A preliminary report.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25838632
7. Young Coconut Juice Supplementation Results in Greater Bone Mass and Bone Formation Indices in Ovariectomized Rats: A Preliminary Study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26443289
8. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15724344
9. Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387482
10. [COCONUT OIL: NON-ALTERNATIVE DRUG TREATMENT AGAINST ALZHEIMER´S DISEASE]. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26667739
11. The Impact of Virgin Coconut Oil and High-Oleic Safflower Oil on Body Composition, Lipids, and Inflammatory Markers in Postmenopausal Women. Url: https://www.researchgate.net/publication/314504241_The_Impact_of_Virgin_Coconut_Oil_and_High-Oleic_Safflower_Oil_on_Body_Composition_Lipids_and_Inflammatory_Markers_in_Postmenopausal_Women
12. The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer’s disease: potential mechanisms of action. Url: https://researcharchive.lincoln.ac.nz/bitstream/handle/10182/8643/brennan-2015-the-role-of-dietary-coconut-for-the-prevention-and-treatment-of-alzheimers.pdf?sequence=3&isAllowed=y
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Nucă de cocos:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: