Nuci braziliene Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Nuci braziliene

Nucul brazilian este o specie amazoniană, care face parte din familia Lecythidaceae. Nucile braziliene sunt semințele unui fruct cu o coajă tare, lemnoasă, cântărește până la două kilograme și conține 8 până la 24 de semințe triunghiulare cu lățimea de până la 2 cm și 5 cm lungime. Producția nucilor braziliene nu necesită produse chimice pentru combaterea dăunătorilor și a buruienilor și, prin urmare, este considerată organică. Principalii producători sunt Bolivia, Brazilia și Peru.

Compoziția nutrițională a nucilor braziliene:

Macronutrienți:

Nuca de Brazilia are 700 kcal pe 100 g și un conținut de 3,5% apă, 12,3% carbohidrați, 14,3% proteine și 66,4% lipide.

Nucile braziliene sunt surse bune de lipide și sunt considerate benefice pentru sănătate datorită conținutului ridicat de acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați și concentrației scăzute de acizi grași saturați (1).

Nuca de Brazilia conține aproximativ 15% acizi grași saturați (palmitic și stearic), 25% MUFA (în principal oleic) și 21% PUFA (linoleic, omega-6). Nuca braziliană este, de asemenea, importantă pentru conținutul de acid gras omega-3 (acid α-linolenic) de aproximativ 7% din totalul grăsimilor (2).

Micronutrienți:

Nucile braziliene conțin o gamă largă de oligoelemente în cantități semnificative; efectele lor sunt asociate cu beneficii pentru sănătate și pot contribui la prevenirea deficiențelor nutriționale. Nucile de Brazilia au concentrații mari de magneziu, cupru și zinc comparativ cu alte nuci. Studiile au asociat consumul de nuci cu o calitate mai bună a dietei. Consumatorii de nuci au un aport mai bun de folat, calciu, fier, magneziu și zinc.

Nuca de Brazilia are cea mai mare concentrație de seleniu din toate fructele cu coajă lemnoasă și este considerată una dintre sursele alimentare cele mai concentrate în seleniu. O nucă poate conține aproximativ 100 μg seleniu, în timp ce alte nuci conțin <1μg. O singură nucă poate asigura de la 11% până la 288% din doza zilnică recomandată de seleniu pentru un bărbat adult (70 µg).

Compuși bioactivi:

Fitonutrienții identificați sunt fenoli (acidul galic, acidul elagic, acidul vanilic, acidul protocatecuic și catechine), flavonide, tocoferoli și fitosteroli. Acești compuși bioactivi au capacitate antioxidantă și s-au asociat cu efecte benefice asupra sănătății umane (1).
 

Consum:

Limita maximă sigură de seleniu observată prin studii este de 800 µg de seleniu pe zi. Cu toate acestea, din motive de siguranță, limita oficială superioară este de 400 µg. Un aport îndelungat peste această limită poate determina o cantitate excesivă de seleniu în sânge, ceea ce duce la afecțiunea numită selenoză.

Deoarece nucile braziliene sunt o sursă importantă de seleniu, consumul unei cantități mari poate contribui la un aport excesiv al acestui oligoelement. O nucă de Brazilia a cărei greutate este de 5g conține aproximativ 100 µg de seleniu. Cu toate acestea, concentrația seleniului în nucile braziliene depinde de nivelul seleniului solurilor în care sunt cultivate.

Având în vedere consumul zilnic recomandat și limita superioară a seleniului, consumul de nuci de Brazilia ar trebui să fie limitat la 4 nuci zilnic pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani.

Limita superioară a consumului zilnic de seleniu pentru diferite grupe de vârstă (4, 5):

Grupa de vârstă Limita superioară zilnică (µg) Cantitatea de nuci (bucăți)
0-6 luni 45 < 1
7-12 luni 60 < 1
1-3 ani 90 1
4-8 ani 150 1,5
9-13 ani 280 3
14-18 ani 400 4
19 ani + 400 4


Efecte benefice asupra sănătății:

Efecte antioxidante și antiinflamatoare:

Seleniul este cunoscut pentru rolul său antioxidant, deoarece o treime din selenoproteine inhibă reacțiile radicalilor liberi. Creșterea consumului de seleniu asociat consumului regulat de nuci Braziliene a fost asociat în mod clar cu creșterea activității glutation peroxidazei (enzimă cu rol de apărare împotriva radicalilor liberi).

În plus față de efectul asupra activității glutation peroxidazei, au fost evaluați biomarkerii antiinflamatori după administrarea de nuci Braziliene. După un singur aport de 20 g și 50 g de nuci Braziliene de către indivizi sănătoși, interleukinele pro-inflamatorii au scăzut și IL-10, cu rol antiinflamator, a crescut. Efecte pozitive asemanatoare au fost observate la pacienții aflați în hemodializă după consumul zilnic a unei nuci timp de trei luni.

Consumul de nuci braziliene timp de 16 săptămâni la adolescenții obezi nu a modificat nivelurile de proteină C reactivă (marker al inflamației), deși a fost asociat cu îmbunătățirea parametrilor funcționali ai microcirculației.

Efectele antioxidante și antiinflamatorii ale nucilor de Brazilia se pot datora conținutului de seleniu, deoarece stimulează sinteza selenoproteinelor antioxidante și fitochemicalelor cu rol antioxidant și antiinflamator.

Trebuie menționat faptul că efectele biologice ale nucilor de Brazilia nu sunt pe termen lung, deoarece seleniul plasmatic, activitatea glutation peroxidazei, parametrii antiinflamatori și antioxidanți nu au fost mentinuți la 12 luni după încheierea tratamentului.

Reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare:

Având în vedere grăsimile prezente în nucile de Brazilia, s-au evaluat efectele aportului lor asupra lipidelor plasmatice, deși rezultatele rămân controversate.

Consumul de 45 g de nuci de Brazilia timp de 15 zile nu a modificat profilul lipidic plasmatic al indivizilor normolipidemici. Cu toate acestea, un alt studiu a arătat că aportul unic de 20 g sau 50 g de către subiecți sănătoși a crescut HDL-colesterolul și a redus LDL-colesterolul pentru o periodă de 24 h până la 30 de zile după consum. În plus, studiile efectuate pe indivizi obezi au demonstrat că aportul de nuci de Brazilia a modificat pozitiv lipidele plasmatice și a scăzut riscul aterogen. Aceleași efecte au fost observate în urma unui aport timp de trei luni de către pacienții aflați în hemodializă.

Suplimentarea cu nuci braziliene parțial degresate la indivizii dislipidemici a avut un efect pozitiv asupra colesterolului total și a HDL-colesterolului, precum și scăderea apolipoproteinei A1, declanșând ipoteza că beneficiile ar putea fi datorate altor compuși, și nu lipidelor. Desigur, datele controversate pot fi legate de modelele de studiu diferite, cum ar fi doza și timpul de intervenție.

Efect anticancerigen:

Datorită efectelor sale reparatoare la nivelul ADN-ului, asupra apoptozei, sistemului endocrin și imunitar, precum și a altor mecanisme, inclusiv proprietățile sale antioxidante, seleniul ar putea juca un rol în prevenirea cancerului.

Studiile epidemiologice au sugerat o asociere inversă între nivelul seleniului și riscul de cancer colorectal, prostatic, de plămâni, vezică, piele, esofagian și gastric.

S-au cercetat potențialele efecte ale consumului de nuci Braziliene în ceea ce privește dezvoltarea cancerului colorectal. Aportul a șase nuci timp de șase săptămâni a crescut concentrația de seleniu în plasmă și a dus la reducerea expresiei unor gene rectale asociate cu carcinogeneza. Autorii studiului atribuie acest mecanism chemopreventiv al nucii braziliene conținutului de seleniu, deși și alte substanțe fitochimice ar putea fi implicate (1).



AVANTAJE:
Nucile braziliene conțin magneziu, fosfor, seleniu, acid folic, calciu și potasiu.

Nuca braziliană este o sursă de grăsimi benefice și conține o gamă largă de oligoelemente în cantități semnificative.

Este considerată una dintre sursele alimentare cele mai concentrate în seleniu.

Are acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, chemoprotectivă și intervine în reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

DEZAVANTAJE:
Consumul unei cantități mari poate contribui la un aport excesiv de seleniu și implicit la apariția afecțiunii numite selenoză.

Data actualizare: 23-05-2018 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 23554
Bibliografie
1. Brazil nuts: Nutritional composition, health benefits and safety aspects, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096399691730474X#pf8
2. Brazil nuts and associated health benefits: A review, http://chocolift.com.br/site/artigos/34.pdf
3. Nuts, brazilnuts, dried, unblanched Nutrition Facts & Calories, link: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3091/2
4. Nuts, brazil nuts, dried, unblanched, link: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3091/2
5. Selenium, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Nuci braziliene:

Continut pentru:
100g 1 cană = 133g 1 miez = 5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: