Nuci caju Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Nuci caju

Nucile de caju sunt originare din Brazilia. Acestea fac parte din aceeași familie cu fisticul și mango. Arborele acaju care produce nucile caju poate crește până la înălțimi excepționale, având un trunchi destul de neregulat. Producția de nuci caju s-a răspândit, în prezent și în țări precum India, Sri Lanka, Kenya sau Tanzania.

Compoziție nutrițională

Nucile caju cultivate în zonele tropicale conțin o cantitate mai mare de seleniu decât cele care sunt produse în Europa sau în America de Nord, datorită solului în care cresc.

Nucile caju furnizează un aport crescut de magneziu, fosfor și fier în organism.

Miezul nucilor de caju are un gust plăcut și este aromat și poate fi consumat brut, prăjit și uneori sărat sau îndulcit cu zahăr. Aceste alimente sunt, de asemenea, o sursă importantă de grăsime în dietă, fiind folosită pe scară largă într-o varietate de moduri. (1)

Beneficii

1. Sănătatea inimii.

Într-o cercetare realizată de National Centre for Biotechnology Information (NCBI) cercetătorii au descoperit că nucile sunt susceptibile de a fi benefice pentru sănătate, păstrând un control asupra diferitelor boli, cum ar fi bolile de inimă. (2)

De asemenea, studiile arată că aportul de nuci ajută la scăderea colesterolului, în contextul unei diete sănătoase și există dovezi privind efectele benefice asupra stresului oxidativ, inflamației și reactivității vasculare. Consumate în cantități moderate, nucile caju reduc nivelul de colesterol din sânge, scăzând riscul cardiovascular. (3)

În 2003, Food and Drug Administration a declarat că o cantitate de nuci caju pe zi, ca parte a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi, poate reduce riscul bolilor de inimă.

Un alt studiu, publicat în New England Journal of Medicine (NEJM), stabilește, de asemenea, o asociere semnificativă între consumul de nuci și o incidență mai mică a deceselor din cauza bolilor cardiace, a cancerului și a bolilor respiratorii. (4) Studiul a arătat că substanțele nutritive din aceste fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi acizii grași nesaturați, proteinele, fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții, pot conferi proprietăți protectoare inimii, anti-carcinogene și antiinflamatoare.

2. Previn bolile de sânge.

Consumul de nuci caju în mod regulat și în cantități normale poate ajuta la evitarea bolilor de sânge. Nucile de caju sunt bogate în cupru, care joacă un rol important în eliminarea radicalilor liberi din organism. Deficiența de cupru poate duce la deficiențe de fier, cum ar fi anemia. Prin urmare, dieta noastră ar trebui să conțină cantitatea recomandată de cupru, care se regăsește în nucile caju. (5)

3. Protejează vederea.

În mediul urban, asociat poluării excesive, ochii noștri suferă adesea de diverse infecții. Nucile caju conțin un puternic pigment antioxidant numit Zea Xanthin. Acest pigment este ușor absorbit de retina noastră Acest lucru formează apoi un strat protector asupra retinei, care împiedică razele UV dăunătoare. Așadar, cantități mici de Zea Xanthin ajută la prevenirea degenerării maculare la persoanele în vârstă și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății oculare. (6)

4. Îmbunătățesc sănătatea pielii.

Nucile caju sunt surse importante de fitochimicale, proteine și antioxidanți. Procentul ridicat de seleniu din nucile caju ajută la sănătatea pielii. Uleiul de nuci de caju este bogat în seleniu, zinc, magneziu, fier și fosfor.

5. Ajută la pierderea în greutate.

Pe baza datelor provenite din studii clinice epidemiologice și controlate, consumul de nuci nu este asociat cu o greutate corporală mai mare. Studiul realizat de Journal of Nutrition afirmă că dovezile epidemiologice indică în mod constant că consumatorii de caju au un IMC mai mic decât non-consumatorii. În ceea ce privește studiile clinice, dovezile sunt aproape uniforme încât includerea lor în regimul alimentar duce la o creștere în greutate mică sau deloc. Mai mult, nucile cum ar fi cele caju conțin acizi grași Omega 3 care contribuie la stimularea procesului metabolic pentru a arde excesul de grăsime. (7)

6. Sursă de fibre dietetice.

Potrivit studiilor, nucile caju au un procent mare de fibre dietetice. Cele două fibre dietetice esențiale cerute de corpul nostru sunt: acidul oleic și acidul palmitic. Aceste fibre nu sunt produse de corpul nostru, prin urmare, ele trebuie consumate extern. Nucile de caju conțin aceste fibre. Fibrele dietetice ajută la digerarea mai bună a alimentelor, totuși consumul excesiv poate provoca balonare.

Contraindicații

  • Dermatita de contact. Aceasta este o eczemă care apare după expunerea pielii la o substanță alergenă. Dacă observi formarea unei eczeme în jurul gurii după consumul de nuci caju, trebuie să consulți un medic. (8)
  • Alergii alimentare. În unele situații, acestea pot provoca alergii. Simptomele de reacție pot varia de la simpla mâncărime a pielii (urticarie) până la o formă severă de manifestări anafilactice, incluzând dificultăți de respirație, dureri abdominale, vărsături și diaree.
  • Pietre la rinichi. În cazul persoanelor care suferă de acestă afecțiune, medicii nu recomandă consumul de nuci caju, deoarece acestea conțin săruri de oxilat care favorizează absorbția calciului în organism. (9)


Interacțiunea cu medicamente.

Medicamente antidiabetice

Nucile caju ar putea crește nivelul de zahăr din sânge când este consumat în cantități mari. Medicamentele împotriva diabetului zaharat sunt folosite pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge. Consumul de nuci caju împreună cu medicamentele pentru diabet zaharat ar putea scădea efectele medicamentelor - monitorizați cu atenție zahărul din sânge. Este posibil ca doza de medicamente pentru diabet zaharat să fie schimbată. (10)



AVANTAJE:
Nucile caju sunt bogate în potasiu, acid folic și acid nicotinic.

DEZAVANTAJE:
Nucile caju pot provoca alergii.
Nu sunt recomandate persoanelor cu pietre la rinichi.

Data actualizare: 28-08-2018 | creare: 09-05-2012 | Vizite: 17038
Bibliografie
1. CASHEW NUT NUTRITIONAL ASPECTS - B.K.Nandi. Url: http://www.fao.org/docrep/005/ac451e/ac451e0b.htm
2. Health Benefits of Nut Consumption. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
3. Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial. Url: https://academic.oup.com/jn/article-abstract/148/1/63/4823695
4. Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality. Url: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352
5. Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Url. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748761/
6. 5 Healthy Nuts to include in our Diet for Improving Eye Health. Url: https://www.visionexpress.in/blog/lets-get-nutty-5-nuts-to-include-in-your-diet/
7. Impact of Peanuts and Tree Nuts on Body Weight and Healthy Weight Loss in Adults . Url: https://academic.oup.com/jn/article/138/9/1741S/4750849?searchresult=1
8. Dermatitis Associated with Cashew Nut Consumption -- Pennsylvania. Url: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00001269.htm
9. Benefits Of Cashews And Its Side Effects. Url: https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-cashews-and-its-side-effects
10.Effect of Tree Nuts on Glycemic Control in Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Dietary Trials. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116170/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Nuci caju:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: