Ochiuri Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Redacția ROmedic
Asemanator cu aspectul soarelui, oul prajit (ochiul) reprezinta alegera perfecta pentru persoanele matinale si nu numai.
In mod obisnuit, prepararea ochiurilor se realizarea dupa pasi simpli: spargera oualor in ulei fierbinte, unde galbenusul este prajit mai mult sau mai putin.
Unele ochiuri sunt realizate doar pe o singura parte, grasimile fierbinti ajuta la intarirea albusului, chiar si a galbenusului.
Din aceasta cauza, iubitorii de oua din intreaga lume sunt mereu ingrijorati in privinta caloriilor si a grasimilor.
Oul este o excelenta sursa de proteine care asigura organismul cu aminoacizi.
In functie de partea de ou utilizata si de modul de peparare depind si caloriile oului.
Cunoscut este faptul ca, galbenusul de ou este bogat in colesterol, fiind nesanatos pentru sanatate si un factor de risc de ateroscleroza.
Chiar daca oul este gatit fara galbenus, nu exista certitudinea ca dispune de cantitatea necesara de calorii si de grasimi, in special atunci cand este prajit cu ulei sau cu grasimi putine.
Cu sau fara galbenus, caloriile oului prajit sunt mai multe decat alte preparate de oua.
Un ou mare prajit ofera aproape 92 kilocalorii; peste 60% din aceste calorii provin din grasimile prezente din timpul prajirii. Doar doua procente din aceste calorii sunt din continutul de carbohidrati al ochiului.
Oul prajit are si putine valori nutritionale de vitamine si minerale. Un singur ochi asigura 7% din doza zilnica recomandata, de vitamina A, 4% Vitamina D, 3% vitamina K, 2% vitamina B1, 14% vitamina B2, 4% vitamina B6, 6% acid folic (vitamina B9), 11% vitamina B12 si 7% vitamina B9.
In plus, ofera 5% fier, 3% calciu, 10% fosfor, 4% zinc, 3% cupru si 22% seleniu.
Ouale sunt resurse de vitamina B8; fiecare ou prajit contine cam 125 mg colina (vitamina B8).
Un ou prajit intreg dispune cam 8 g grasimi (grasimi monosaturate si saturate). Mai exact, aproape 2 g grasimi reprezinta acizii grasi monosaturati, 2 g acizi grasi saturati si 1,9 g acizi grasi polinesaturati.
De asemenea, oul intreg contine si o cantitate insemnata de colesterol, aceasta fiind cam 210 mg.
Ochiul este o sursa saraca in carbohidrati, cantitatea sa fiind destul de scazuta (0,5 g carbohidrati).
Continutul de proteine difera in functie de modul de preparare; valoarea acestuia nu trebuie generalizata.
Oul prajit intreg dispune de aproape 5 g de proteine.
Ochiurile sunt bune surse de sodiu si de potasiu; mai concis 95 mg sodiu si aproape 70 mg potasiu. Aceaste cantitati sunt fara a lua in considerare si ingredientele care vor fi adaugate in reteta: sare, piper negru, etc.
Daca oul este preparat fara grasimi, atunci caloriile ajung la 72; ceea ce reprezinta o valoare foarte mica compativ cu retetele care contin ulei sau grasimi.
In mod obisnuit, prepararea ochiurilor se realizarea dupa pasi simpli: spargera oualor in ulei fierbinte, unde galbenusul este prajit mai mult sau mai putin.
Unele ochiuri sunt realizate doar pe o singura parte, grasimile fierbinti ajuta la intarirea albusului, chiar si a galbenusului.
Din aceasta cauza, iubitorii de oua din intreaga lume sunt mereu ingrijorati in privinta caloriilor si a grasimilor.
Oul este o excelenta sursa de proteine care asigura organismul cu aminoacizi.
In functie de partea de ou utilizata si de modul de peparare depind si caloriile oului.
Cunoscut este faptul ca, galbenusul de ou este bogat in colesterol, fiind nesanatos pentru sanatate si un factor de risc de ateroscleroza.
Chiar daca oul este gatit fara galbenus, nu exista certitudinea ca dispune de cantitatea necesara de calorii si de grasimi, in special atunci cand este prajit cu ulei sau cu grasimi putine.
Cu sau fara galbenus, caloriile oului prajit sunt mai multe decat alte preparate de oua.
Un ou mare prajit ofera aproape 92 kilocalorii; peste 60% din aceste calorii provin din grasimile prezente din timpul prajirii. Doar doua procente din aceste calorii sunt din continutul de carbohidrati al ochiului.
Oul prajit are si putine valori nutritionale de vitamine si minerale. Un singur ochi asigura 7% din doza zilnica recomandata, de vitamina A, 4% Vitamina D, 3% vitamina K, 2% vitamina B1, 14% vitamina B2, 4% vitamina B6, 6% acid folic (vitamina B9), 11% vitamina B12 si 7% vitamina B9.
In plus, ofera 5% fier, 3% calciu, 10% fosfor, 4% zinc, 3% cupru si 22% seleniu.
Ouale sunt resurse de vitamina B8; fiecare ou prajit contine cam 125 mg colina (vitamina B8).
Un ou prajit intreg dispune cam 8 g grasimi (grasimi monosaturate si saturate). Mai exact, aproape 2 g grasimi reprezinta acizii grasi monosaturati, 2 g acizi grasi saturati si 1,9 g acizi grasi polinesaturati.
De asemenea, oul intreg contine si o cantitate insemnata de colesterol, aceasta fiind cam 210 mg.
Ochiul este o sursa saraca in carbohidrati, cantitatea sa fiind destul de scazuta (0,5 g carbohidrati).
Continutul de proteine difera in functie de modul de preparare; valoarea acestuia nu trebuie generalizata.
Oul prajit intreg dispune de aproape 5 g de proteine.
Ochiurile sunt bune surse de sodiu si de potasiu; mai concis 95 mg sodiu si aproape 70 mg potasiu. Aceaste cantitati sunt fara a lua in considerare si ingredientele care vor fi adaugate in reteta: sare, piper negru, etc.
Daca oul este preparat fara grasimi, atunci caloriile ajung la 72; ceea ce reprezinta o valoare foarte mica compativ cu retetele care contin ulei sau grasimi.
AVANTAJE:
Ochiurile sunt o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.
DEZAVANTAJE:
Ochiurile conțin mult colesterol și grăsimi saturate.
Data actualizare: 02-08-2013 | creare: 02-08-2013 | Vizite: 46330
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Ochiuri:
Continut pentru:
100g
1 ou = 45g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: