Orez alb, fiert Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Potrivit opiniei multor specialiști, orezul alb este o opțiune nesănătoasă, fiind prelucrat și lipsindu-i coca (stratul protector dur), tărâța (stratul exterior) și germenul (miezul bogat în nutrienți). Din acest motiv, orezul alb este lipsit de multe vitamine și minerale care sunt prezente în orez brun. Cu toate acestea, există anumite cazuri în care orezul alb este o opțiune mai sănătoasă decât orezul brun.
Compoziție nutrițională
Orezul fiert este o sursă moderată de energie. O jumătate de cană de orez alb fiert conține aproximativ 104 calorii sau 5% din aportul zilnic de energie al unei diete de 2. 000 de calorii. Majoritatea caloriilor de orezul fiert provin din carbohidrați.Beneficii
Oferă energie
Deoarece orezul este abundent în carbohidrați, acționează este o sursă rapidă de energie pentru organism și ajută la funcționarea normală a creierului. Carbohidrații sunt metabolizați de organism și transformați în energie funcțională, utilizabilă. Vitaminele, mineralele și componentele organice găsite în orez intensifică activitatea metabolică a tuturor organelor, ceea ce crește în continuare nivelul de energie. (1)
Tratează sindromul de colon iritabil
O echipă de cercetători de la Universitatea New York a publicat un raport detaliat despre dieta recomandată pentru sindromul de colon iritabil (IBS). (2) În acest sens, au ajuns la concluzia că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați fermentabili cunoscută sub numele de FODMAP este recomandată pentru gestionarea acestei afecțiuni digestive. Orezul este un produs cu un aport FODMAP scăzut și poate stimula creșterea bacteriilor care ajută la mișcările intestinale normale. De asemenea, acest orez insolubil este util în reducerea efectelor unor afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil și diareea.
De asemenea, orezul poate preveni constipația cronică. Fibra insolubilă din orez acționează ca un burete moale, care poate fi împins prin tractul intestinal rapid și ușor. Cu toate acestea, este de asemenea recomandat să bei multă apă pentru a-ți ușura starea de constipație.
Ajută la reglarea temperaturii corpului
În timp ce gătești orez, apa în care acesta este fiert, cunoscută ca apă de orez poate fi folosită pentru reglarea temperaturii corpului. Prin urmare, consumul de apă de orez este o modalitate de a vindeca febra.
Riscuri
Crește riscul de diabet
Cel mai mare dezavantaj al orezului alb este legat de creșterea accentuată a nivelului de glicemie (3). Orezul alb are, de asemenea, un indice glicemic mai mare care poate crește și mai mult riscul de diabet.
De asemenea, studiile arată un risc de diabet cu 23% mai crescut, la fiecare porție suplimentară de orez alb consumată în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că prelucrarea orezului alb elimină cea mai mare parte a fibrelor și substanțelor nutritive din bobul care posedă proprietăți antidiabetice (4).
Studiile arată că înlocuirea orezului alb cu carbohidrați din cereale integrale (inclusiv orez brun) poate fi una dintre strategiile de reducere a riscului de diabet.
Poate provoca sindromul metabolic de tip 2
Un studiu coreean arată că persoanele care consumă orez alb pentru perioade mai lungi de timp ar putea avea un risc mai mare de sindrom metabolic (5). Acest lucru a fost valabil în special în cazul femeilor aflate la postmenopauză. Femeile care au consumat orez alb au avut un risc mai mare de sindrom metabolic decât cele care au consumat orez brun. De asemenea, femeile care au consumat orez alb au prezentat semne de obezitate centrală și dislipidemie. Într-un alt studiu coreean, consumul ridicat de orez alb a însemnat un risc crescut de sindrom metabolic la fetele adolescente (6).
Poate provoca creșterea în greutate
S-a arătat că orezul alb creștele ratele de obezitate (7). Cu toate acestea, unele studii nu au putut stabili o legătură semnificativă între aportul de orez alb și obezitate - și au justificat cercetări ulterioare (8). Ținând cont de faptul că orezul este un tip de cereale rafinate, studiile afirmă că înlocuirea boabelor rafinate cu cereale integrale poate promova menținerea unei greutăți sănătoase (9).
Așadar, orezul alb nu este rău pentru sănătate atunci când este consumat în cantități limitate. Este indicat să îl incluzi în dieta ta o dată sau de două ori pe săptămână. Consumul de orez alb, în mod regulat, provoacă probleme pentru sănătate.
Sursă rapidă de energie.
2. Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients. uRL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
3. White Rice, Brown Rice, and Risk of Type 2 Diabetes in US Men and Women. uRL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024208/
4. White rice intake and incidence of type-2 diabetes: analysis of two prospective cohort studies from Iran. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5282785/
5. Rice-eating pattern and the risk of metabolic syndrome especially waist circumference in Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680034/
6. Metabolic syndrome risk factors are associated with white rice intake in Korean adolescent girls and boys. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/metabolic-syndrome-risk-factors-are-associated-with-white-rice-intake-in-korean-adolescent-girls-and-boys/D92B92A4BD80F1821A42A93E63DBD66B
7. A rice-based traditional dietary pattern is associated with obesity in Korean adults.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22732459/
8. The association between dietary intake of white rice and central obesity in obese adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23690814
9. Substituting whole grains for refined grains in a 6-wk randomized trial favorably affects energy-balance metrics in healthy men and postmenopausal women.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179223
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Orez alb, fiert:
Continut pentru:
100g
1 cană = 158g
1 lingură = 11g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: