Ou de găină Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ou de găină

Ouale fac parte categoria ”super-alimente” deoarece sunt singurele cu cele mai multe valori nutritive pentru sanatate.

Un ou are forma ovala si culoarea alba. Culorile acestuia pot fi in functie de calitate si de specia de pasari (gaina, rata, gasca, curca si prepelita).
Compozitia unui ou include invelisul si membrana acestuia care reprezinta cam 10%, albusul - 60% si galbenusul - 30%.

Un ou intreg este o sursa bogata in proteine (proteinele contin toti aminoacizii necesari in dieta umana). In plus, reprezinta o excelenta sursa de vitamine (contine toate vitaminele cu exceptia Vitaminei C) si minerale (incluzand fosforul si zincul).

Mai mult de 90% din totalul oualor reprezinta surse de contaminare cu bacterii, in special cu Salmonella si cu alte microorganisme precum Alcaligenes, Proteus, Pseudomonas.
Spalarea si dezinfectarea oualor elimina microorganismele si bacteriile depozitate pe coarja.

Ouale sunt bune surse de antioxidanti si sunt cunoscute pentru a proteja ochii. De asemenea, la consumatorii de oua s-a constatat o crestere a concentratiilor plasmatice de luteina si zeaxantina.

Albusul si galbenusul
Albusul de ou contine putine calorii, niciun gram de grasime si foarte multe proteine. In schimb, galbenusul pe langa cele mai multe valori nutritionale contine colesterol si grasimi saturate.

Valoarea nutritiva: albus vs. galbenus
* Proteine: 3,6 g (57%) / 2,7 g (43%)
* Grasimi: 0,05 mg (1%) / 4,5 mg (99%)
* Calciu: 2,3 mg (9,5%) / 21,9 mg (90,5%)
* Magneziu: 3,6 mg (80,8%) / 0,85 mg (19,2%)
* Fier: 0,03 mg (6,2%) / 0,4 mg (93,8%)
* Fosfor: 5 mg (7%) / 66,3 mg (93%)
* Potasiu: 53,8 mg (74,4%) / 18,5 mg (25,6%)
* Sodiu: 54,8 mg (87%) / 8,2 mg (13%)
* Zinc: 0,01 mg (0,2%) / 0,4 mg (99,8%)
* Cupru: 0,008 mg (38%) / 0,013 mg (62%)
* Mangan: 0,004 mg (30,8%)/ 0,009 mg (69,2%)
* Seleniu: 6,6 mcg (41%) / 9,5 mcg (59%)
* Vitamina B1: (Tiamina): 0,01 mg (3,2%) / 0,03 mg (96,8%)
* Vitamina B2: (Riboflavina): 0,145 mg (61,7%)/ 0,09 mg (48,3%)
* Vitamina B3: (Niacina): 0,035 mg (89,7%) / 0,004 mg (9,3%)
* Vitamian B5: 0,63 mg (11%) / 0,51 mg (89%)
* Vitamina B6: 0,002 mg (3,3%) / 0,059 mg (96,7%)
* Vitamina B9: (Acid folic): 1,3 mcg (5%) / 24,8 mcg (95%)
* Vitamina B12: 0,03 mcg (8,3%) / 0,331 mcg (91,7%)
* Vitamina A: 0 UI (0%)/ 245 UI (100%)
* Vitamina E: 0 mg (9%) / 0,684 mg (100%)
* Vitamina D: 0 UI (0%) / 18,3 UI (100%)
* Vitamina K: 0 UI (0%) / 0,119 UI (100%)
* Acid docosahexaenoic DHA si acid arahidonic AA: 0 mg (8%)/ 94 mg (100%)
* Carotenoida: 0 mcg (0%)/ 21 mcg (100%)

Ouale si infectia cu Salmonella
Salmonella este o bacterie care poate fi prezenta atat in interiorul cat si in exteriorul unui ou. Atunci cand consumam oua crude sau usor gatite, ne putem imbolnavi.
Atat ouale cat si carnea, laptele sau alte alimente sunt sigure atunci cand pregatite cu grija.
Ouale trebuie pastrate la frigider, gatite perfect si consumate dupa ce au fost preparate.
Un numar mare de bacterii sunt prezente pe oua si consumate ca atare, pot declansa boli.

Pentru a reduce riscul imbolnavirii cu Salmonella trebuie:
1. Sa pastrati ouale la frigider, la temperaturi mai mici sau egale 4 grade Celsius si sa cumparati oua numai din magazine care le pastreaza la frigider.
2. Sa evitati ouale crapate sau murdare
3. Sa va spalati pe maini si toate suprafetele alimentelor care vin in contact cu ouale.
4. Ouale trebuie gatite pana cand atat galbenusul cat si albusul sunt solide. Retetele care contine oua amestecate cu alte alimente, trebuie pregatite la o temperatura de 71 grade Celsius.
5. Consumati ouale imediat dupa ce le-ati gatit. Nu le pastrati la caldura si nici la temparatura camerei mai mult de doua ore.
6. Oul gatit ramas neconsumat trebuie pastrat la frigider.
7. Evitati restaurantele care au in meniu retete cu ou crud sau preparate usor. Restaurantele trebuie sa utilizeze oua pasteurizate la oricare reteta (sos olandez sau dressing-ul pentru salatata Caesar)
8. Consumul crud sau pregatit usor de oua trebuie evitat mai ales de copiii mici, persoanele invarsta si de persoanele cu sistem imunitar scazut.

Cum stiu ca am infectie cu Salmonella?
O persoana infectata cu Salmonella prezinta in mod normal febra, crampe abdominale si diaree timp de 12-72 ore dupa ce a consumat alimente contaminate.
Afectiunea dureaza intre patru si sapte zile si cele mai multe persoane se recupereaza dupa un tratament cu antibiotic. Cu toate acestea, diareea poate fi severa si unele persoane au nevoie de spitalizare.
Persoanele invarsta, copiii si cei care au un sistem imunitar scazut se pot imbolnavi grav. La acesti pacienti pana ce sunt tratati corect cu antibiotice, infectia poate trece din intestin in circulatia sangvina, apoi catre alte organe si in cele din urma poate cauza moartea.

Salmonella poate afecta pe oricare persoana, insa, copiii sub doi ani, femeile insarcinate, persoanele peste 70 ani sau pacientii cu sistem imunitar deficitar pot fi mai expusi deoarece:
- sistemul imunitar este slabit
- impactul simptomelor pot fi mai severe
- stomacul poate avea un nivel scazut de acid pentru a proteja impotriva infectiei
- recuperarea ia mult timp

Preparatele care contin oua crude:
- maioneza
- sos olandez
- salata Caesar
- tiramisu
- inghetata
- aioli (sos maioneza cu usturoi, servit la gratar)
- cheesecake necopt
- mousse
- crema custard

Copiii si ouale
Ouale reprezinta un aliment ideal in dieta copiilor deoarece contin valori nutritionale semnificative de vitamina A, acid folic, fier, zinc, iod si  acizi grasi omega 3. In plus, ouale sunt bune surse de proteine care ajuta la cresterea si dezvoltarea organismului.

Rolul nutrientilor in dieta copiilor
Proteinele din ou sunt necesare in dezvoltarea celulelor, tesuturilor, enzimilor, hormonilor si a anicorpilor.
Vitamina A este esentiala in cresterea imunitatii si dezvoltarea sistemului ocular.
Acidul folic este benefic in cresterea si mentinerea sanatatii celulelor.
Zincul este necesar in cresterea si dezvoltarea tesuturilor musculare si a organelor interne, precum si pentru buna functionare a sistemului imunitar.
Fierul este util in structura si functionarea celulelor sangvine si in transportul oxigenului in organism.
Iodul este folositor pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru metabolism.
Acizii grasi Omega-3 sunt importanti pentru copii, in special pentru cresterea si dezvoltarea comportamentului, atentiei si a capacitatii de invatare.

Ouale sunt alimente care se regasesc aproape in toate retetele. Daca copilul refuza sau nu ii place un preparat il puteti imediat inlocui cu altceva.
Important este sa nu uitati ca ouale sunt bogate in nutrieti si sunt benefice in dieta copiilor.

Oul si persoanele alergice

Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imunitar reactioneaza in mod exagerat la proteniele din ou. De fapt, sistemul imunitar raspunde prin crearea anticorpilor specifici la alimente, care sunt desemnati sa lupte impotriva ”invadatorilor”. Acesti anticorpi numiti imunoglobulina E declaseaza numite substante chimice in organism, unul dintre ele fiind histamina.
Atunci cand un copil este alergic la ou si consuma preparate cu ou, sistemul imunitar declanseaza o ”armata” de chimicale pentru a proteja organsimul. Aceste chimicale pot afecta sistemul respirator, tractul grastrointestinal, pielea si sistemul cardiovascular, cauzand simptome alergice precum: respiratie suieratoare, greata, dureri de cap, dureri de stomac si mancarimi.
Multe persoane sunt alergice la proteinele din albus, iar alte nu pot tolera galbenusul.
Alergia la ou de obicei apare la copiii mici si cei mai multi copii cresc si au aceasta alergie pana la varsta de cinci ani.
Alergia la ou este o reactie alimentara si apare la cateva minute sau ore dupa consumul unui preparat cu ou.

Ouale si colesterolul
Colesterolul din dieta se obtine doar de la alimentele de origine animala precum: carne, lactate si oua.
Contrar convingerilor, colesterolul din alimente poate creste doar in cantitati mici, mult mai scazut decat consumul de grasimi saturate si nesaturate.
De fapt, majoritatea persoanelor nu raspund la colesterol, doar la 25% din populatie s-a observat o crestere a nivelului de sange cu colesterol. Important este faptul ca s-a evidentiat o crestere a colesterolului HDL (colesterolul ”bun”), fiind foarte esential pentru sanatatea inimii. De asemenea, s-a aratat ca colesterolul LDL (colesterolul ”rau”) este putin probabil sa se construiasca pe artere si apoi sa declanseze boli cardiace. In plus, colesterolul LDL face ca particolele HDL sa fie mult mai eficiente in transferul colesterolului din artere.

Ouale si femeile insarcinate sau care alapteaza
Sarcina si alaptarea necesita mai multe valori nutritionale de proteine, acizi grasi Omega-3 si mai multe vitamine si minerale (acid folic, fier si zinc). O dieta nutritionala adecvata in timpul sarcinii este esentiala pentru a optimiza sanatatea mamei si a copilului.
In mod particular, ouale asigura cantitatea de proteine, fier, iod, vitamina B12, vitamina A si acid gras Omega-3 si sunt bune surse de acid folic (acesta din urma asigura aceeasi cantitate ca a unui pahar de suc de portocale).
Ouale sunt si singurele alimente ce contin vitamina B8 (biotina/colina). Biotina/vitamina B8 este foate utila in dieta femeilor insarcinate si celor care alapteaza, pentru o dezvoltarea normala a tesuturilor creierului la sugari si de asemenea, joca un rol important in timpul sarcinii pentru a asigura buna functionare a sistemului nervos.
In plus, ouale sunt singurele alimente care contin vitamina D, un element foarte important in sarcina, deoarece asigura sanatatea sistemului osos.

Ouale: mituri si adevaruri
Mit: Ouale contin colesterol si consumul lor trebuie restrictionat
Adevar: Cercetatorii recomanda o dieta cu grasimi saturate cat mai scazuta. O persoana poate consuma cam patru-cinci oua pe saptamana fara sa fie expus riscului de a avea boli cardiovasculare.

Mit: Consumul redus de oua in timpul sarcinii, scade riscul alergiei la ou la copiii
Adevar: Cercetatorii Societatii Australiene pentru Imunologie Clinica si Alergologie nu recomanda restrictionarea alimetelor din dieta, in special in timpul sarcinii. Alimentele ”alergice” precum alunele, ouale, peste, laptele de soia si laptele de vaca nu trebuie excluse din dieta doar pentru ca se pot dezvolta boli alergice.
Ouale pot fi consumate in timpul sarcinii atat de mult cat sunt tolerate de organism.

Mit: Introducerea oualor in dieta copiilor trebuie sa fie dupa un an, pentru a reduce riscul dezvoltarii alergiei la ou
Pentru ca bebelusul sa nu dezvolte alergii, ouale nu erau introduse in alimentatie, in primele 12 luni.
Societatea Australiana pentru Imunologie Clinica si Alergologie recunoaste ca nu exista nicio evidenta in privinta dietei restrictionate in primele sase luni. In ”Ghidul regimul alimentar australian pentru copii si adolescenti” se sugereaza ca galbenusul sa fie introdus de la opt luni. Aceasta afirmatie vine in urma studiilor care au aratat ca galbenusul poate fi bine tolerat de copiii de sase luni.

Introducerea albusului in meniul copiilor este recomandat de la 9-12 luni.

Mit: Ouale organice sunt mai hranitoare decat ouale produse standard
Studiile rezalizate nu au evidentiat nicio diferenta nutritionala intre un ou organic si unul standard.
Dieta speciala a gainilor poate face deosebirea; oul poate usor imbogatit cu acizii grasi Omega-3.



AVANTAJE:
Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.

Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.

Principalele beneficii ale oualor
1. Fiecare ou contine 9 aminoacizi esentiali si 6 g de proteine
2. Ouale contin doar 5 g de grasimi, din care doar 1,5 g reprezinta grasimi saturate
3. Sunt singurele alimente care contin Vitamina D (natural)
4. Reprezinta o buna sursa de biotina sau vitamina B8 (complex de vitamina B); fiind foarte important pentru sistemul nervos si cel cardiovascular. Un ou contine cel putin 300 mg vitamina B8.
5. Studiile au aratat ca ouale previn aparitia cancerului de san. Femeile care consuma cel putin sase oua pe saptamana, poate scade riscul de a avea cancer de san cu 44%.
6. Ouale contin o cantitate ridicata de sulf precum si numeroase minerale si vitamine care mentin sanatoase unghiile si parul. Persoanele care au inclus in dieta oua s-au bucurat de sanatatea parului si o crestere rapida a unghiilor comparativ cu persoanele care au o dieta cu mai putin sulf sau vitamina B12.
7. Contrar convingerilor precum ca consumul de oua ar rezulta un nivel ridicat de colesterol si grasimi in organism, noile cercetari arata ca ouale nu au un impact negativ asupra nivelului de colesterol la persoanele care consuma oua in mod moderat.
De fapt, studiile recente au demonstrat ca consumul a doua oua pe zi nu afecteaza profilul lipidelor. Grasimile saturate sunt cele care maresc colesterolul din organism.
8. S-a observat ca persoanele care consuma in mod normal oua prezinta un risc mai mic de a avea cataracta; motivul fiind concentratiile de luteina si de zeaxantina prezente in ou.
9. In alte studii s-a constatat ca ouale pot ajuta la prevenirea degenerarea maculara, deoarece oul contine carotina, luteina si zeaxantina, elemente benefice pentru sistemul ocular. Acesti nutrienti din ou sunt foarte importanti pentru organismul uman decat din alte surse alimentare.
10. Bazat pe studii concrete, Scoala Harvad de Sanatate Publica considera ca legatura dintre consumul de oua si bolile cardiace nu este una reala. De fapt, introducerea oualelor in alimentatie poate preveni atacul de cord si coagularea sangelui.

DEZAVANTAJE:
Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate.

Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc.

Data actualizare: 25-07-2013 | creare: 25-07-2013 | Vizite: 109079
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ou de găină:

Continut pentru:
100g 1 ou = 45g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: