Ou de gâscă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Ou de gâscă

Cu o marime echivalenta a trei oua de gaina, oul de gasca este mai greu, iar gustul este mai bogat si mai intens.
Multi dintre nutrienti sunt similari cu ai unui ou obisnuit, insa multiplicati datorita marimii sale.

Un ou normal de gasca are 144 g si contine 266 calorii.
Ofera cam 20 g proteine si aceeasi cantitate de acizi grasi (din care peste 5 g sunt grasimi saturate). In plus, un ou de gasca contine 2 g carbohidrati.
Valori nutritionale mari comparativ cu cele ale unui ou de gaina (de 50 g): 72 calorii, 6 g proteine, 4,75 g grasimi si 0,36 g carbohidrati.

Departamentul pentru Agricultura al SUA a aratat ca un ou de gasca asigura noua procente din doza zilnica recomandata de calciu, 19% vitamina A si 29% Fier.
De asemenea, ofera 53,1 mg Seleniu - cam de trei-patru ori mai mult decat un ou de gaina.

Ouale de gasca sunt foarte bune surse de carotenoide si luteine (surse benefice sanatatii ochilor si pielii).

Un ou de gasca contine 379 mg colina (Vitamina B8).

Doza zilnica recomandata de Vitamina B8 este de 425 mg pentru femei si de 550 mg pentru barbati.
Aceasta vitamina joca un rol important in dezvoltarea si celulelor si tesuturilor, iar lipsa sa poate declansa afectiuni hepatice, afecta presiunea arteriala si functionarea sistemului nervos.

Ouale de gasca contin o cantitate mare de colesterol. Asociatia Americana de Cardiologie recomanda consumul zilnic a 300 mg de colesterol; iar pentru persoanele diagnosticate cu colesterol marit doar 200 mg.
Un ou de gasca are 1.227 mg colesterol, de patru ori mai mult din cantitatea indicata in alimentatia zilnica pentru o persoana. In acest motiv, consumul zilnic al unui ou de gasca poate avea efect negativ asupra sanatatii.

Un ou crud de gasca are cam 20 g grasimi, care acopera 30% din necesarul zilnic recomandat. Din acest total, 5,2 g sunt grasimi saturate, 8,3 g grasimi monosaturate si 2,4 g acizi polisaturati. In plus, oul de gasca contine 798 mg acizi grasi Omega-3 si 979 mg acizi Omega-6.

Ouale de gasca contin cantitati insemnate de minerale si vitamine. Peste 30% din valoarea recomadata zilnica de Vitamina A, Vitamina B9 (acid folic), Vitamina B12, Fier, Fosfor si Seleniu. De asemenea, sunt bune surse de Vitamina B1, Vitamina E, Vitamina B6, Vitamina B5, Vitamina B8, Calciu, Magneziu, Potasiu, Sodiu, zinc si in cantitati mai mici de Cupru si Mangan.

In plus, un ou de gasca contine 101 g apa.



AVANTAJE:
Oul de gâsca este bogat în proteine, vitamina B12, seleniu, riboflavina, acid folic, fier și fosfor.

Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.

DEZAVANTAJE:
Oul de gâsca conține mult colesterol.

Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc.

Data actualizare: 30-07-2013 | creare: 30-07-2013 | Vizite: 67106
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ou de gâscă:

Continut pentru:
100g 1 ou = 144g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: