Pâine de secară Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pâine de secară

Pâinea de secară este realizată prin combinarea făinii de secară cu cea din grâu. Cantitatea tipurilor de făină determină culoarea pâinii de secară, fie va fi mai deschisă, fie va avea o culoare mai închisă.

Beneficii

1. În comparație cu pâinea albă, cea din secară reduce greutatea corporală

Într-un studiu efectuat de Lund University din Suedia, șoarecii au urmat diete pe bază de grâu sau de secară timp de 22 de săptămâni. Greutatea corporală, toleranța la glucoză și câțiva alți parametri au fost măsurați în timpul studiului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că secara reprezintă un avantaj metabolic deosebit în comparație cu grâul. În mod special, șoarecii care au consumat secară au avut o greutate corporală redusă, sensibilitate la insulină redusă si un colesterol mai mic. (1)

2. Reduce rezistența la insulină și îmbunătățește glucoza din sânge.

În lupta împotriva diabetului și a obezității, alimentele care produc o rezistență scăzută la insulină și pot suprima foamea pot fi extrem de utile. Cercetătorii de la Lund University au examinat efectele asupra a 12 subiecți sănătoși, care au consumat micul dejun preparat din secară și gătit în diferite moduri (prin coacere sau fierbere). Acest studiu a arătat că pâinea de secară a controlat cel mai bine zahărul din sânge și a asigura un apetit moderat. (2)

3. Pâine de secară asigură o senzație mai îndelungată se sațietate decât pâinea albă

Cercetătorii de la Swedish University of Agricultural Sciences au analizat consumul de pâine de secară la 16 persoane. Ulterior, aceștia au fost rugați să-și evalueze pofta de mâncare (foamea, sațietatea și dorința de a mânca). Micul dejun care conținea pâine de secară a scăzut cu foamea și dorința de a mânca, comparativ cu pâinea din făină de grâu. (3)

4. Terciul de ovăz și de secară oferă mai multă sațietate la micul dejun

Oamenii de știință de la Swedish University of Agricultural Sciences au decis să investigheze dacă boabele de cereale integrale oferă oamenilor o senzație de plenetitudine și o satisfacție mai mare decât în cazul boabelor de cereale rafinate și dacă anumite specii de boabe integrale sunt mai satisfăcătoare decât altele. La studiu au participat 22 de adulți sănătoși care au consumat, fie terci de ovăz și fulgi de secară, fie pâine de grâu din cereale rafinate sau, paste din grâu integral sau rafinat. Ei au descoperit că cele două paste au variat puțin în ceea ce privește eficacitatea ulterioară a apetitului, dar că terciul cu ovăz și secară a oferit o senzație de sațietate de până la 8 ore după consum, în comparație cu pâinea de grâu rafinată. (4)

5. Reduce inflamația la oamenii cu sindrom metabolic

Oamenii de știință de la University of Kuopio din Finlanda au apelat la un grup de 47 de persoane cu sindrom metabolic pentru a analiza efectul a două diete diferite în timp de 12 săptămâni. Primul grup a consumat o dietă cu ovăz, pâine de grâu și cartofi, și al doilea grup a urmat o dietă cu pâine și paste de secară. Cercetătorii au descoperit că grupul care a consumat alimente din secară au prezentat o inflamație mai redusă decât în cazul primului grup. Deoarece inflamația poate crește riscul de diabet zaharat de tip 2, cercetatorii au ajuns la concluzia că alegerea alimentelor din cereale cu înțelepciune poate fi importantă pentru reducerea riscului de diabet, în special la cei care au deja sindrom metabolic. (5)

6. Reduce riscurile provocate de modificările expresiei genelor.

Oamenii de stiinta de la University of Kuopio au studiat expresia genelor la 47 de adulti de vârstă mijlocie care au consumat o dietă pe bază de ovăz / grâu / cartofi sau o dietă pe bază de secară timp de 12 saptamani. Aceștia au descoperit că cei care au consumat secară au reușit să mențină un nivel normal al expresiei genelor la 71 de adulți, în comparație cu 62 de gene moderate de consumul de ovăz / grâu / cartofi. (6)

Pâinea din secară versus pâinea albă

  • Deși pâine albă conține în general mai multe proteine, grâul având 6 grame de proteine la două felii pâine albă față de 5,4 grame de proteine la pâinea de secară, pâinea de secară are mai multe fibre: 3,7 grame față de 2,4 pe două felii de pâine albă.
  • Grâul promovează o rezistență mai mare la insulină în organism comparativ cu secara, astfel încât organismul tinde să păstreze mai multă grăsime dacă consumi mai mult grâu decât secară.
  • Pâinea de secară conține mai multe fibre solubile decât cea din grâu, uneori chiar de trei ori mai mult.
  • Pâinea și fulgii de secară au una dintre cele mai ridicate concentrații de lignani comparativ cu grâul și alte cereale.
  • Pâinea de secară conține cu 20% mai puține calorii decât pâinea albă de grâu. (7)


Cornul secarei

Cornul secarei (Claviceps purpurea) este o ciupercă fitoparazită ai cărei scleroți parazitează diferite cereale, mai ales secara.
Acesta este uneori folosit ca ingredient medicamentos care previne unele simptome de menopauză și sângerări menstruale prea mari. Doar câteva substanțe chimice care se găsesc în această ciupercă sunt folosite în scopuri medicamentoase.
Consumul pâinii de secară care este infectată cu această ciupercă poate duce la otrăvirea cu corn de secară, afecțiune denumită ergotism și care este fatală.

Cei care sunt otrăviți cu această ciupercă pot prezenta:

  • vărsături;
  • greață;
  • dureri musculare;
  • amorțeală;
  • slăbiciune;
  • mâncărime;â
  • bătăi neregulate ale inimii. (8)


Dacă nu este tratată la timp, această afecțiune provoacă convulsii, gangreni, spasme, confuzie și chiar moarte.

Alimentația este vitală pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Este foarte important să știți ce mâncați pentru a vă asigura administrarea zilnică de nutrienți. Prin aceasta, nu puteți obține numai un corp sănătos, ci și să evitați multe boli.



AVANTAJE:
Pâinea de secara este o sursă bună de tiamină, acid folic și seleniu, iar conținutul său de grăsimi saturate și colesterol este redus. Este bogată în fibre și este o sursă excelentă de fier și zinc.

DEZAVANTAJE:
Persoanele care suferă de boala celiacă nu au voie să consume alimente cu gluten.

Data actualizare: 28-08-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 22795
Bibliografie
1. Metabolic effects of whole grain wheat and whole grain rye in the C57BL/6J mouse. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19647415
2. Endosperm and whole grain rye breads are characterized by low post-prandial insulin response and a beneficial blood glucose profile. Url: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-8-42
3. Effect of rye bread breakfasts on subjective hunger and satiety: a randomized controlled trial. Url: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-8-39
4. Whole grain rye porridge breakfast improves satiety compared to refined wheat bread breakfast.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19109656
5. Inflammation markers are modulated by responses to diets differing in postprandial insulin responses in individuals with the metabolic syndrome.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469276
6. Dietary carbohydrate modification induces alterations in gene expression in abdominal subcutaneous adipose tissue in persons with the metabolic syndrome: the FUNGENUT Study.. Url. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490981
7. Improve Your Waistline & Heart Health with Rye Flour. Url: https://draxe.com/rye-flour/
8. Cornul secarei. Url: https://www.apsnet.org/edcenter/intropp/lessons/fungi/ascomycetes/Pages/Ergot.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pâine de secară:

Continut pentru:
100g 1 felie = 32g 1 chiflă mică = 50g 1 chiflă mare = 100g 1 baghetă = 200g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.