Parmezan Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Parmezan

Parmezanul este un produs lactat cu o textură tare, care este produs din lapte de vacă nepasteurizat, din zer natural și cheag și folosindu-se doar sare pentru conservarea sa. Gustul său aspru, ușor sărat este caracteristic bucătăriei italiene.

Adăugarea de parmezan în rețetele tale poate spori aroma preparatelor, oferind în același timp o valoare nutrițională excelentă. Este ingredientul de bază al bucătăriei italiene, având un gust recognoscibil.

Compoziție nutrițională

Parmezanul este o sursă bogată de proteine. Acesta oferă cantități substanțiale de proteine care depășesc alte tipuri de brânză. Motivul pentru acest lucru îl reprezintă în parte procesul de maturare și lipsa de umiditate pe care o are parmezanul.

Mai exact, parmezanul are un conținut de umiditate de numai 30%, care este mult mai mic decât alte brânzeturi.

Calciu

Calciul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea corectă a organismului. Un articol publicat în revista Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism arată că un aport de calciu împreună cu proteine și vitamina D sunt esențiale pentru obținerea unei mase osoase și pentru menținerea sănătății osoase.

Parmezanul este o sursă excelentă de calciu, conținând 671 miligrame de calciu, ceea ce reprezintă mai mult de 67% din acest conținut de minerale. Această brânză conține, de asemenea, cantități mici de vitamina D. (1)

Vitamina A

Vitamina A ajută la o vedere mai bună. O cantitate suficientă de vitamina A este necesară și pentru pielea, dinții și țesuturile corporale sănătoase. O porție de parmezan de 100 grame furnizează 865 IU vitamina A.

Beneficii

Ușor de digerat

Unii indivizi au probleme cu modul în care digeră cazeina din proteinele lactate (2).

În timp ce parmezanul conține aceeași proteină, este mai ușor de digerat decât alte soiuri de brânză.

Motivul pentru aceasta este procesul extins de maturare prin care trece parmezanul. În timpul acestui proces, enzimele de acid lactic create din fermentație rup proteinele de cazeină în proteine mai mici (3).

Ca rezultat, cazeina din Parmesan este aproape „pre-digerată” când intră în organism. Timpul minim de maturare necesar pentru parmezan este de 12 luni.

Conține cantități minime de lactoză

Intoleranța la lactoză este răspândită în întreaga lume, cu un procent estimat de 65% dintre adulții care au probleme cu digerarea acestui compus (4).

Pe de o parte, parmezanul conține o cantitate minimă de lactoză. Într-un studiu, cercetătorii au analizat peste 109 tipuri de brânză pentru conținutul lor de lactoză. Dintre aceste tipuri, numai șase soiuri de brânză au avut „cantități nedetectabile de lactoză”, inclusiv parmezanul (5).

Ca rezultat, parmezanul este practic fără lactoză, iar cercetările sugerează că persoanele cu sensibilitate la lactoză îl pot consuma (6). Cu toate acestea, în cazurile în care există o intoleranță gravă la lactoză, ar fi mai bine să eviți toate produsele lactate.

Parmezanul este o sursă substanțială de minerale

Există șapte minerale pe care oamenii trebuie să le aibă în cantități mari. Aceste minerale includ:

  • Calciu;
  • Clorură;
  • Magneziu;
  • Fosfor;
  • Potasiu;
  • Sodiu;
  • Sulf.


În ceea ce privește partea pozitivă, parmezanul furnizează o cantitate excelentă din numeroasele minerale importante (7):

  • 118% din cantitatea recomandată de calciu;
  • 11% din cantitatea recomandată de magneziu;
  • 69% din antitatea recomandată de fosfor;
  • 67% din antitatea recomandată de sodiu;

Conține Omega-3

Este dificil să găsești acizii grași omega-3 în alte alimente decât pește și fructe de mare. Deși nu se apropie de peștele gras, parmezanul oferă o cantitate rezonabilă de 190 mg de omega-3 la 100 de grame.

Acești acizi grași s-au dovedit benefici pentru sănătate, cum ar fi reducerea trigliceridelor, reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției vasculare și scăderea tensiunii arteriale (8).

Oferă o cantitate bună de vitamina K2

Vitamina K2 poate avea beneficii în ceea ce privește (9):

  • inhibarea calcificării arterelor;
  • îmbunătățirea sănătății osoase și musculare;
  • reducerea riscului de osteoartrită.


În timp ce brânza moale, cum ar fi Camembert, conține de obicei cea mai mare cantitate de vitamina K2, brânza tare, cum ar fi parmezanul, oferă de asemenea o cantitate rezonabilă de acest tip de vitamină (10).

Sănătatea cardiovasculară

Câteva cercetări recente au arătat că:

  • produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, inclusiv brânza, sunt asociate cu un impact favorabil sau neutru asupra evenimentelor cardiovasculare.
  • consumul de brânză pe termen lung pare să nu aibă un impact negativ asupra riscului cardiovascular.
  • Produsele lactate au un impact pozitiv sau neutru asupra sănătății cardiovasculare, iar laptele fermentat pare să fie benefic. (11, 12, 13)

Beneficii ale probioticelor

Probioticele au fost un domeniu de cercetare intens în ultima vreme, iar unii cercetători cred că pot îmbunătăți sănătatea intestinului (și în general). Pe scurt, aceste probiotice sunt o formă de bacterii vii care trăiesc în intestinul nostru.

Cercetătorii sunt de părere că parmezanul poate conține, probabil, diferite tulpini ale acestor bacterii. Un studiu care a analizat parmezanul cu o perioadă de maturare de 12 luni a confirmat acest lucru și a găsit numeroase specii de bacterii Lactobacillus (14).

În plus, o revizuire sistematică a constatat că consumul de bacterii de acid lactic din alimentele lactate este asociat cu o îmbunătățire constantă a disconfortului gastro-intestinal (15).

Riscuri

Sodiu

Deși parmezanul oferă beneficii valoroase, este înțelept să se ia în considerare și conținutul său de sodiu. Consumul de sodiu prea mare poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

O porție de 50 de grame de parmezan conține 780 miligrame de sodiu. Dacă ai vârsta de 51 de ani sau mai mult sau dacă ai tensiune arterială crescută, diabet sau boală renală cronică, trebuie să limitezi aportul de sodiu la 1. 500 miligrame pe zi.

Grăsimi

Pe lângă aportul ridicat de sare, parmezanul este bogat în grăsimi (30% grăsimi dintre care 19% sunt grăsimi saturate).

Având diverse beneficii dovedite și potențiale pentru sănătate și un profil nutrițional benefic pentru sănătatea ta, parmezanul este una dintre cele mai sănătoase alegeri de brânză. În plus, gustul acestuia adaugă o aromă specifică preparatelor culinare.



AVANTAJE:
Parmezanul conține calciu, fosfor și proteine.

DEZAVANTAJE:
Parmezanul are un conținut crescut de grăsimi saturate și sodiu.

Data actualizare: 12-12-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 29816
Bibliografie
1. Parmigiano Reggiano cheese and bone health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279064/
2. The immunopathogenesis of cow’s milk protein allergy (CMPA). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3441837/
3. Cheese as Functional Food: The Example of Parmigiano Reggiano and Grana Padano. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5654426/
4. Lactose intolerance. Url: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance
5. Determination of the lactose and galactose content of cheese for use in the galactosaemia diet.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19486453
6. Lactose intolerance: Overview. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
7. Cheese, parmesan, hard Nutrition Facts & Calories. Url: https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/32/2
8. Impact of omega-3 polyunsaturated fatty acids on vascular function and blood pressure: Relevance for cardiovascular outcomes. Url: https://www.researchgate.net/publication/305693600_Impact_of_omega-3_polyunsaturated_fatty_acids_on_vascular_function_and_blood_pressure_Relevance_for_cardiovascular_outcomes
9. Vitamins K1 and K2: The Emerging Group of Vitamins Required for Human Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
10. Multiple Vitamin K Forms Exist in Dairy Foods . Url: https://academic.oup.com/cdn/article/1/6/e000638/4558638
11. Systematic Review of the Association between Dairy Product Consumption and Risk of Cardiovascular-Related Clinical Outcomes. Url: https://academic.oup.com/advances/article/7/6/1026/4568635
12. Cheese Consumption and Risk of All-Cause Mortality: A Meta-Analysis of Prospective Studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295107/
13. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/
14. Diversity of lactic acid bacteria population in ripened Parmigiano Reggiano cheese.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18524408
15. Systematic review and meta-analysis: the effects of fermented milk with Bifidobacterium lactis CNCM I-2494 and lactic acid bacteria on gastrointestinal discomfort in the general adult population. Url: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1756283X16670075
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Parmezan:

Continut pentru:
100g 1 lingură cu vârf = 15g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: