Bulion - Pastă de tomate Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Bulion - Pastă de tomate

Spre deosebire de alte produse alimentare care își pierd valoarea nutritivă atunci când sunt prelucrate, pasta de tomate nu doar că păstrează majoritatea substanțelor nutritive din roșii, dar capătă și alte beneficii pentru sănătate.

Compoziție nutrițională

Pasta de tomate are un conținut scăzut de calorii, doar 12 calorii pe lingură. Conține, în cea mai mare parte, carbohidrați - aproximativ 3 grame într-o lingură - împreună cu o cantitate mică de proteine și un procentaj minim de grăsimi.


O porție medie de pastă de tomate oferă 10% din cantitatea zilnică de vitamine A și C.

Beneficii

Licopenul

Deoarece este expusă la căldură în timpul procesului de prelucrare, pasta de tomate reușește să elibereze mai bine licopenul. Acest antioxidant puternic este cunoscut ca fiind bun pentru sănătatea ochilor, a creierului, a inimii și a oaselor și se găsește în abundență în roșii. (1) (2) (3)


De fapt, culoarea aprinsă a roșiilor se datorează conținutului bogat de licopen. Pasta de tomate nu este diferită, o singură linguriță conținând 4,6 mg de licopen.


Un alt antioxidant important găsit în pasta de tomate este vitamina C. Aceeași linguriță de pastă de tomate poate elibera 3,5 mg din această vitamină importantă.

În afară de licopen și vitamina C, pasta de tomate este ambalată cu majoritatea substanțelor nutritive esențiale pe care le au roșiile, printre care cupru, fier, magneziu, potasiu și vitaminele B, E și K.

Fibre

O porție de paste de tomate asigură 1 gram de fibre din doza zilnică recomandată. Fibrele dietetice pot ajuta la menținerea unei digestii regulate.

 

Pot, de asemenea, să ajute la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la reglarea zahărului din sânge. Aceste beneficii pot reduce riscul bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. (4)

Prevenirea cancerului

Licopenul din pasta de tomate poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor forme de cancer, potrivit Centrului de Cancer Memorial Sloan-Kettering. (5)

 

Licopenul ar putea ajuta celulele să rămână normale, prevenind lezarea ADN-ului lor. De asemenea, poate încetini creșterea celulelor canceroase și poate ajuta la activarea enzimelor care elimină substanțele cancerigene din organism.

O revizuire publicată în Jurnalul Institutului Național al Cancerului a examinat rezultatele a 72 de studii pe baza relației dintre licopen si cancer, concluzionând că riscul de cancer de prostată, plămâni și stomac a fost cel mai scăzut în rândul persoanelor care au consumat cea mai mare cantitate de licopen. (6) Deși acest lucru sugerează că licopenul are efect protector împotriva cancerului, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această posibilitate

Sănătatea cardiovasculară

Consumul frecvent de pastă de tomate poate preveni hipertensiunea. Carotenoizii, o familie de pigmenți de plante, sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului rău. (7)


Acest lucru împiedică apariția blocajelor în vasele de sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune arterială.

Reducerea astmului

Pasta de tomate poate juca un rol în reducerea riscului de astm datorită licopenului. Acest antioxidant inhibă răspunsul citokinelor inflamatorii în plămâni, precum și a numărului de celule albe din sânge asociate cu răspunsul imun astmatic. Ca urmare, acest lucru reduce foarte mult șansele de a dezvolta astm.

Conform unui studiu publicat în Allergy, subiecții cu astm au consumat, fie licopen, fie placebo timp de o săptămână, apoi au luat parte la un antrenament fizic, urmând să le fie testată funcția pulmonară. Cei care au luat licopen au prezentat simptome de astm semnificativ mai reduse după exerciții decât grupul placebo. (8)

Reduce arsurile solare

Când este consumată alături de o mică cantitate de ulei de măsline, pasta de tomate reduce arsurile solare sau eritemul. Pasta de tomate s-a dovedit a fi la fel de eficientă și la protejarea pielii împotriva expunerii la lumină ultravioletă. (9)

 

Într-un studiu de 12 săptămâni, participanții au fost expuși la radiații UV înainte și după consumarea a 16 mg de licopen din pastă de tomate versus placebo. Participanții care au consumat pastă de tomate au avut reacții cutanate mai puțin severe la expunerea la radiații UV. (10)

Riscuri

În general, pasta de tomate este considerată ca fiind lipsită de riscuri.

În câteva cazuri rare, consumul unor cantități foarte mari de alimente bogate în licopen a condus la o decolorare a pielii cunoscută sub denumirea de licopenodermie.

Alegerea unei paste de tomate din supermarket este, mai mult sau mai puțin, identică cu cea a preparării de pastă de tomate din roșii proaspete. Cu toate acestea, în momentul în care este ambalată în cutii, compoziția acesteia se schimbă. Acest lucru este cauzat de prezența de Bisfenol-A, o substanță chimică nocivă.

De asemenea, pasta de tomate conservată este încărcată cu zahăr și sodiu și poate produce efecte nocive asupra sănătății.

Pasta de tomate este un ingredient sănătos care reține majoritatea substanțelor nutritive importante din roșiile proaspete. Mai mult chiar, aceasta este o bază excelentă pentru chili, tocane și supe, astfel încât, pe lângă beneficiile nutriționale, oferă și un plus de gust preparatelor de zi cu zi.AVANTAJE:
Pasta de tomate conține vitaminele A, C și B6, fier, potasiu, tiamină, niacină, calciu și magneziu.
Sursă excelentă de licopen și vitamina C.

DEZAVANTAJE:
Pasta de tomate conține mult sodiu.
Pasta de tomate conservată este încărcată cu zahăr și sodiu.

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 14566
Bibliografie
1. Diminishing Risk for Age-Related Macular Degeneration with Nutrition: A Current View. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738980/
2. Lycopene attenuates Aβ1-42 secretion and its toxicity in human cell and Caenorhabditis elegans models of Alzheimer disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26453763
3. Lycopene treatment against loss of bone mass, microarchitecture and strength in relation to regulatory mechanisms in a postmenopausal osteoporosis model. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26549245
4. Carotenoids and cardiovascular health.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16762935/
5. Lycopene. Url: https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/lycopene
6. A prospective study of tomato products, lycopene, and prostate cancer risk. Url: https://www.researchgate.net/publication/11483333_A_prospective_study_of_tomato_products_lycopene_and_prostate_cancer_risk
7. Effect of lycopene supplementation on oxidative stress: an exploratory systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23631493/
8. Manipulating Antioxidant Intake in Asthma: A Randomized Controlled Trial. Url: https://www.researchgate.net/publication/230598777_Manipulating_Antioxidant_Intake_in_Asthma_A_Randomized_Controlled_Trial
9. The Effect of Lycopene Preexposure on UV-B-Irradiated Human Keratinocytes. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664803/
10. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20854436
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Bulion - Pastă de tomate:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 16g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: