Păstârnac Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Păstârnac

Păstârnacul - Pastinaca sativa este o rădăcinoasă originară din Eurasia și a fost folosită extensiv în această regiune din cele mai vechi timpuri. În strânsă legătură cu alte legume, cum ar fi morcovii și rădăcinile de pătrunjel, păstârnacul are rădăcini tuberose lungi, cu aromă dulce.

Această legumă are o serie de aplicații culinare și a fost asociată cu diverse beneficii pentru sănătate.

Compoziție nutrițională

Potrivit USDA, păstârnacul conține niveluri ridicate de minerale, cum ar fi calciu, potasiu, mangan, magneziu, fosfor, zinc și fier. (1)

În plus, păstârnacul are niveluri ridicate de fibre, apă și proteine, în comparație cu un conținut redus de carbohidrați, sodiu și calorii.

Beneficii

Reduce defectele la naștere

Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau acid folic), care este asociat cu reducerea defectelor maligne ale tubului neural la sugari. De asemenea, această legumă ajută la optimizarea proceselor metabolice legate de producția de energie și activitatea sistemului nervos, ajutând proaspetele mămici să facă față depresiei postpartum. (2)

Bogat în fibre dietetice

Păstârnacul este bogat în fibre solubile care ajută la reducerea nivelului de colesterol și, de asemenea, reduce șansele de a avea diabet. Fibrele dietetice contribuie, de asemenea, la o digestie îmbunătățită, prevenind constipația și tulburările gastrointestinale. (3)

Îmbunătățește sănătatea inimii

Păstârnacul conține un nivel ridicat de potasiu, care acționează ca un vasodilatator și reduce tensiunea arterială și stresul asupra inimii.

 

Nivelurile ridicate de folat din această legumă reduc nivelurile de homocisteină din sânge, care sunt, în general, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă.

 

Fibrele găsite în păstârnac ajută la reducerea nivelului de colesterol. Așadar, atunci când consumi păstârnac ești mai protejat împotriva accidentului vascular cerebral, a aterosclerozei și a altor probleme coronariene. (4)

Îmbunătățește vederea

Un articol publicat în revista Scientific Reports sugerează că acidul ascorbic, care se găsește și în păstârnac, previne diferite probleme ale ochilor, inclusiv degenerarea maculară legată de vârstă, ceea ce cauzează vedere încețoșată la persoanele în vârstă. (5) În plus, antioxidanții din această legumă protejează ochii împotriva daunelor cauzate de soare.

Proprietăți anticancer

Păstârnacul conține un ingredient activ numit falcarindiol care poate detecta și distruge celulele canceroase în colon. Astfel, încorporarea acestei legume în dieta ta va ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta cancer de colon. (6)

Îmbunătățește imunitatea

Păstârnacul este bogat în antioxidanți și alți compuși organici care ne protejează de diferite boli. Cele mai importante dintre acestea sunt vitamina C și vitamina E, care neutralizează radicalii liberi. (7)

Vitamina C contribuie, de asemenea, la stimularea producției de celule albe din sânge, care reprezintă linia principală de apărare a organismului nostru. Celulele albe din sânge ajută la formarea unuia dintre blocurile de bază ale corpului nostru, colagenul. (8)

Pierdere în greutate

Ca o opțiune cu un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre solubile, păstârnacul îți poate oferi senzația de sațietate și împiedică eliberarea ghrelinului, denumit și hormonul de foame. Acest lucru poate reduce în mod semnificativ probabilitatea de a lua gustări între mese, ajutând astfel la scăderea în greutate.

Conform unui studiu, creșterea consumului zilnic de fibre cu 14 grame poate reduce consumul de calorii cu până la 10% - ceea ce duce la o pierdere în greutate de 4 kg în patru luni. (9)

Această legumă are, de asemenea, un conținut ridicat de apă de 79,5%.

Studiile arată că atunci când consumi mai multe alimente bogate în apă, acest lucru poate fi asociat cu scăderea consumului de calorii și pierderea în greutate. (10)

Întărește oasele

Păstârnacul care este bogat în mangan, calciu și zinc contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor.

 

Manganul ajută la producerea cartilajului și la întărirea oaselor, precum și la rezolvarea problemelor osoase cum ar fi osteoporoza. În plus, proprietățile antiinflamatorii ale rădăcinoaselor reduc simptomele artritei.

Previne anemia

Vitamina C, vitamina B9 și fierul aflate în compoziția păstârnacului au rolul de a favoriza fluxul sanguin și de a preveni anemia, în special la femei. În plus, vitamina E ajută la construirea celulelor roșii din sânge, stimulând transportul de oxigen în organism.

Riscuri

Frunzele, tulpinile, florile de păstârnac sălbatic conțin sevă toxică care poate provoca ficophotodermită, care poate duce la arsuri grave, erupții cutanate sau vezicule.

Unele persoane pot prezenta dermatită, balonare, gaze, crampe la nivelul stomacului și alergii alimentare, precum și sindrom de alergie orală cum ar fi arsuri, mâncărime și umflarea buzelor și a limbii, înroșirea ochilor și dificultăți de respirație atunci când consumă păstârnac pentru prima dată. Prin urmare, este recomandat să consulți medicul înainte de a adăuga această legumă în dieta ta.

Păstârnacul este un tip de legumă rădăcinoasă cu un conținut important de nutrienți și antioxidanți care pot îmbunătăți imunitatea, pot spori sănătatea digestivă și pot ajuta la scăderea în greutate. Mai presus de toate, această legumă este ușor de pregătit și are un gust dulce, care funcționează bine într-o varietate de rețete.AVANTAJE:
Păstârnacul este o sursă bună de potasiu, fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic.
Este bun pentru oboseală și constipație.
Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau acid folic).

DEZAVANTAJE:
Petențial alergen.

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 19248
Bibliografie
1. Parsnips, raw. Url:https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301939
2. Neural Tube Defects, Folic Acid and Methylation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3799525/
3. White Vegetables: A Forgotten Source of Nutrients: Purdue Roundtable Executive Summary. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650503/
4. Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986475/
5. Wild Parsnip. Url: https://www.ontarioinvasiveplants.ca/wp-content/uploads/2016/07/OIPC_BMP_WildParsnip_Feb182014_FINAL2.pdf
6. Differential Effects of Falcarinol and Related Aliphatic C17-Polyacetylenes on Intestinal Cell Proliferation
7. Vitamin C and Immune Function. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
8. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
9. Dietary fiber and weight regulation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693
10. Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults.Url. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27104562
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Păstârnac:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: