Pate Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pate

Fabricat dintr-un amestec de ficat, grăsime și condimente, pateul poate fi consumat pe post de gustare, însă porțiile trebuie monitorizate cu atenție, deoarece acesta are un număr mare de calorii.

Adăugarea pateului în alimentație îmbunătățește aportul de micronutrienți, ceea ce oferă anumite beneficii pentru sănătate, dar crește și aportul de grăsimi și colesterol.

Beneficii

Substanțele nutritive pe care le obții din ficat includ:

Vitamina A

De fapt, ficatul este una dintre cele mai concentrate surse de vitamina A. Acest nutrient joacă un rol esențial în diferite procese și funcții ale organismului, cum ar fi sănătatea ochilor, menținerea unei tensiuni sanguine sănătoase și regenerarea celulelor pielii noastre. (1) De obicei, legumele oferă organismului tău suficientă vitamină A, dar absorbția acestei vitamine este facilitată de grăsimi.

Fier și cupru

Fierul și cuprul sunt importante pentru organismul uman, în sensul că sunt responsabile pentru activarea diferitelor familii de enzime din corpul nostru.

Cuprul activează așa-numitele cuproenzime, care stimulează comunicarea între celulele creierului și producția de proteine​​.

Fierul joacă un rol important în activarea enzimelor, care fac parte din producția de energie din corpul nostru. (2) Mai mult chiar, acesta stimulează și producerea și funcționarea hemoglobinei și a mioglobinei, două proteine ​​care sunt esențiale pentru transportul și depozitarea oxigenului în corpul nostru.

Vitamina B

Diferitele vitamine B conținute de pate ajută la susținerea, menținerea și stimularea transmiterii de semnale electrice în întreg corpul.

Vitamina B12, de exemplu, se găsește în abundență în pate și joacă un rol important, atât în ​​producerea de neurotransmițători, cât și în digestia grăsimilor și a carbohidraților. (3)

Vitamina B este, de asemenea, crucială pentru producerea de celule roșii din sânge, conservarea ADN-ului și funcționarea celulelor din organism. (4)

Fosfor

Fosforul este o componentă esențială în structurile membranelor celulare care au impact asupra mineralizării osoase, a cartilajului și a formării smalțului. Fosforul este, de asemenea, important pentru metabolismul energetic și comunicarea dintre celule. (5)

Magneziu

Magneziul lucrează cu insulină pentru a ajuta la menținerea homeostazei glucozei în organism și s-a dovedit că o deficiență de magneziu afectează funcția insulinei. Disfuncția insulinei poate duce la probleme metabolice precum diabetul de tip 2 și un risc mai mare pentru boli cardiovasculare. (6)

Iod

Glanda tiroidă reglează creșterea normală, metabolismul și capacitatea de reproducere. Când funcția tiroidiană suferă, metabolismul va încetini, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului, a pulsul și a digestiei și la scăderea libidoului. (7)

Zinc

Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime din corpul uman. Enzimele dependente de zinc joacă un rol în structura proteinelor și a expresiei genice. (8)

Seleniu și riboflavină

Consumă pate și vei include mai mult seleniu și riboflavină, numită și vitamina B-2, în dieta ta. Riboflavina joacă un rol cheie în funcția metabolică și este necesară pentru a descompune nutrienții în energie.

Seleniul activează proteinele care reglează funcția imunitară, contribuie la dezvoltarea spermatozoizilor și susțin funcția tiroidiană.

O porție de pate oferă 0,17 miligrame de riboflavină, care este 13% din aportul zilnic recomandat pentru bărbați și 15% pentru femei, precum și 11,8 micrograme de seleniu, sau 21% din necesarul zilnic. (9)

Dezavantaje

Deși pateul îmbunătățește aportul de minerale și vitamine, ar trebui să îl consumi cu moderație, deoarece are un conținut ridicat de grăsimi și un nivel ridicat de colesterol.

Fiecare 30 de grame de pate conține 8 grame de grăsime totală, care include 2,7 grame de acizi grași saturați. Într-o dietă de 2.000 de calorii, acesta reprezintă 12% din limita zilnică de grăsimi saturate sau 17% dacă suferi de colesterol ridicat sau boli de inimă.

Grăsimea saturată are un efect semnificativ asupra colesterolului din sânge, afectând negativ nivelul colesterolului și contribuind la bolile cardiovasculare.

Aceeași porție de pate conține, de asemenea, 72 de miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă o cantitate considerabilă față de valoarea maximă de 300 de miligrame pentru publicul larg sau limita de 200 de miligrame pentru cei cu boli de inimă sau colesterol ridicat.



AVANTAJE:
Pateul este bogat în vitamina A, dar conține și proteine, vitamina B12 și acid folic.

DEZAVANTAJE:
Pateul este bogat în grăsimi saturate și colesterol.

Data actualizare: 06-08-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 6447
Bibliografie
1. The Chemistry of Vitamin A and Vision. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/anie.199004611
2. FURTHER STUDIES ON THE AVAILABILITY OF COPPER FROM VARIOUS SOURCES AS A SUPPLEMENT TO IRON IN HEMOGLOBIN FORMATION. Url: http://www.jbc.org/content/115/2/453.full.pdf
3. Vitamin B-12 and cognition in the elderly. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/89/2/707S/4596810
4. Micronutrient deficiencies. A major cause of DNA damage. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10668486
5. Phosphorus nutrition and the treatment of osteoporosis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14708952
6. Magnesium and glucose homeostasis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2253826
7. Modern Nutrition in Health and Disease. Url: https://www.amazon.co.uk/dp/1605474614?slotNum=1&linkCode=g12&imprToken=KX6QG0Nl1CenOAuW1.OV.w&creativeASIN=1605474614&tag=bmuk-21
8. Function and mechanism of zinc metalloenzymes.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801957
9. Riboflavin. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/riboflavin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pate:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 13g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: