Pepene galben Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pepene galben Pepenele galben (Cucumis melo L.) se află în topul fructelor consumate în sezonul cald. Pulpa fructului este dulce, iar culoarea variază de la verde la portocaliu, galben și chiar alb, în funcție de specie, având multiple semințe în centru. Este o importantă sursă de vitamina A (beta-caroten), vitamina C și potasiu. O felie de pepene galben asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina  A pentru bărbați și două treimi pentru femei.

Pepenii aflați în stadiul perfect de dezvoltare pentru a fi consumați au gust dulce și aromă puternică. Aceasta din urmă se datorează compușilor volatili din acizii grași, carotenoide, amino-acizi și terpene. Pepenele galben poate fi consumat ca atare, dar și în salate, deserturi, înghețate, dulcețuri, compoturi, sorbeturi.

Compoziția nutrițională a pepenelui galben

Pepenele galben conține predominant apă, dar și carbohidrați, proteine și o cantitate redusă de lipide. 100 g de pepene galben contribuie cu 34 kcal la energia organismului. Conține o varietate de substanțe nutritive, și anume:
 • apă: 90,15 g;
 • carbohidrați totali: 8,16 g;
 • zaharuri: 7,86 g;
 • proteine: 0,84 g;
 • lipide: 0,19;
 • fibre: 0,9 g.

Pepenele galben conține numeroase minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc, fier) și vitamine (vitamina A, vitamina C, acid folic, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, B12, vitamina E, vitamina K). (1)

Beneficiile consumului de pepene galben

 • conține puține calorii (100 g de fruct conține doar 34 de calorii) și grăsimi;
 • este o importantă sursă de vitamina A - un puternic antioxidant cu rol benefic pentru sănătatea ochilor și protejarea mucoaselor și a pielii;
 • flavonoidele din pepenele galben, cum ar fi beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina protejează celulele și alte structruri ale corpului de oxidare și de radicalii liberi;
 • zeaxantina este absorbită la nivelul ochiului unde asigură protecție împotriva radicalilor liberi și a razelor ultra-violete, prevenind cataracta și degenerarea maculară;
 • este o importantă sursă de potasiu ce menține în limite normale presiunea sanguină și ritmul cardiac, oferind protecție împotriva accidentului vascular cerebral și a bolilor coronariere;
 • conținutul de acid folic, vitamina C și complexul B protejează organismul împotriva infecțiilor și susține sistemul imunitar prin stimularea dezvoltării de leucocite care distrug virușii și bacteriile;
 • poate fi utilizat și ca ingredient în tratamentele cosmetice, favorizând elasticitatea pielii și având efect emolient, hidratant și calmant. (11)

Efectele pepenelui galben asupra hipo-tiroidismului

Hipotiroidismul este o afecțiune caracterizată printr-o deficiență în sinteza de hormoni tiroidieni. Extractul din coaja de pepene galben are efect anti-oxidativ și de stimulare a tiroidei. Poate crește nivelul hormonilor tiroidieni (T3 și T4) și reduce concomitent oxidarea lipidelor tisulare. Rezultate pozitive ale administrării extractului au fost observate într-un studiu realizat pe un eșantion de șoareci de laborator și publicat în jurnalul Chemico-Biological Interactions. (8)

Posibila activitate anti-diabetică a pepenelui galben

Conform unor studii realizate pe șoareci și publicate în jurnalul Biofactors (2005 și 2008), pepenele galben crește nivelul de hormoni tiroidieni, dar și nivelul insulinei. Favorizează reglarea disfuncțiile tiroidiene și reduce hiperglicemia. Efectul se datorează  conținutului crescut de polifenoli și acid ascorbic din pepenele galben. Sunt necesare însă studii suplimentare pentru a confirma efectul anti-diabetic al pepenelui. (9)

Efectele pepenelui galben asupra bolilor cardiace și a aterosclerozei

Un compus din sucul natural de pepene galben, numit extramel, poate preveni apariția aterosclerozei și a steatozei hepatice. Acest compus este bogat în superoxid-dismutază, o enzimă ce  inhibă agregarea plachetară, prevenind tromboza. Favorizează și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, reglând nivelul colesterolului seric și prevenind depunerea lipidelor pe vasele de sânge. Studiile realizate până în prezent sunt insuficiente și nu pot confirma cu certitudine efectul pozitiv al pepenelui galben asupra sistemului cardiovascular. (10) 

Pepenele galben are rol anti-oxidant

Într-un studiu publicat în jurnalul Food Chemisty s-a arătat că extractul metanolic de pepene galben reduce activitatea radicalilor liberi. Radicalii liberi au efecte negative asupra sănătății, producând degenerarea celulară și îmbătrânirea prematură a celulelor. Extractul de pepene galben are acțiune anti-oxidantă datorită conținutului de compuși fenolici, în special flavonoide. (3)

Efectul analgezic și anti-inflamator al pepenelui galben

Nu doar pulpa pepenelui este benefică pentru sănătate, ci și semințele. Acestea au proprietăți anti-inflamatoare și analgezice. În anul 2011 a fost publicat un studiu în Asian Journal of Plant Sciences, ce a experimentat efectele consumului de semințe de pepene galben în urma inducerii inflamației, pe un grup de șoareci. Inflamația a fost indusă cu ajutorul caragenanului (E407), un aditiv des întâlnit în produsele procesate, cunoscut pentru unele efecte negative.

Semințele au redus inflamația, prin reducerea acumulării leucocitelor în cavitatea pleurală și diminuarea nivelului de LTB4 (leucotriena B4 – rol în declanșarea și stimularea procesului inflamator). (2)

Activitatea anti-ulceroasă a pepenelui galben

Unele studii menționează că extractul metanolic din semințe de pepene galben are efect gastro-protector prin reducerea permeabilității vasculare, a radicalilor liberi și prin diminuarea oxidării grăsimilor. De asemenea, întărește bariera mucoasei de protecție. Conform studiilor de specialitate (4,5), efectul benefic împotriva ulcerelor gastrice se datorează prezenței triterpenoidelor și sterolilor din semințe.

Posibila activitate anti-cancerigenă a pepenelui galben

Cucurbitacina B este un agent anticancerigen natural izolat din celulele stem din pepene cu efecte benefice împotriva leucemiei. Studiile realizate în cadrul Institutului Național de Cancer din China au arătat un posibil efect benefic al cucurbitacinei B împotriva celulelor leucemice. Agentul inhibă activarea proteinei STAT3 și calea RAF/MEK/ERK de dezvoltare, diferențiere și supraviețure a celulelor canceroase.

Alți agenți anti-tumorali dezvoltat din același fruct, cucurbitacin A și cucurbitacin E prezintă de asemenea activitate anti-tumorală. Sunt necesare însă studii clinice aprofundate pentru a confirma efectele anti-cancerigene ale pepenelui galben. (6)

Efectul diuretic și depurativ al pepenelui galben

Un extract eteric din semințele de Cucumis melo L. poate duce la creșterea volumului urinar și a conținutului de clor eliminat, menținând astfel sănătatea rinichilor. Mecanismul este favorizat de creșterea ratei de filtrare glomerulară și de reducerea reabsorbției tubulare la nivelul tubilor renali.

O meta-analiză publicată în Journal of Ethno-Pharmacology a prezentat rezultatele mai multor studii clinice privind efectul diuretic al unor preparate naturale, printre care și cel din semințe de pepene galben. Diureticele au rolul de a elimina excesul de apă și sodiu din organism, precum și de a reduce tensiunea arterială prin creșterea nivelului de urină. Rezultatele sunt însă insuficiente pentru a confirma efectele diuretice ale pepenelui galben și ale semințelor acestuia. (7)

Contraindicații și recomandări

 • exteriorul cojii de pepene poate conține bacteria dăunătoare Salmonella; de aceea, se recomandă curățarea și spălarea pepenelui înainte de tăiere și consumare;
 • consumați fructul în maximum trei zile de la tăierea sa, pentru a peveni riscul contaminării cu Salmonella sau alte bacterii patogene;
 • dacă pepenele nu a fost cules în stadiul potrivit și nu este copt suficient, poate cauza indigestii;
 • nu s-au evidențiat efecte adverse sau reacții alergice în urma consumului de pepene galben;
 • poate fi consumat și în timpul sarcinii și alăptării;
 • deși aduce un aport redus de calorii organismului, trebuie consumat cu moderație.

Doza zilnică recomandată de pepene galben:
 • Copii 2-3 ani= 175 g
 • Copii 4-8 ani=200 g

 • Fete 9-18 ani= 275 g
 • Femei 19-30 ani= 350 g
 • Femei 31+ ani= 275 g

 • Băieți 8-13 ani= 275 g
 • Bărbați 14+ ani= 350 g (12)

Știați că?


 • Pepenele galben face parte din aceeași familie care include și castraveții și dovlecii.
 • Stropirea feliilor de pepene cu câteva  picături de lămâie sau lime îi intensifică aroma.
 • Menținerea pepenelui netăiat la temperatura camerei între 2 și 4 zile face ca fructul să fie mai moale și mai dulce.
 • Pepenele galben este originar din Asia.
 • Există aproximativ 60 de varietăți de pepene galben.


AVANTAJE:
Este o sursă importantă de vitamine (vitamina A, vitamina C, acid folic, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, B12, vitamina E, vitamina K)
și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, zinc, fier).
Este sărac în calorii și grăsimi.
Nu conține colesterol.

DEZAVANTAJE:
Deși conține puține calorii, acesta provin din carbohidrați.
Coaja poate conține bacteria dăunătoare Salmonella.

Data actualizare: 06-07-2016 | creare: 06-01-2016 | Vizite: 35064
Bibliografie
(1) National Nutrient Database for Standard Reference Release 27, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2320?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=melon
(2) Evaluation of Therapeutic Potential of Traditionally Consumed Cucumis melo Seeds, link: http://www.researchgate.net/publication/49941835_Evaluation_of_Therapeutic_Potential_of_Traditionally_Consumed_Cucumis_melo_Seeds
(3) Phenolic content and antioxidant activity of cantaloupe (cucumis melo) methanolic extracts, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609008814
(4) Evaluaion of Antioxidant and Antiulcer Activity of Traditionally consumed Cucumis melo seeds, link: http://scialert.net/qredirect.php?doi=jpt.2011.82.89&linkid=pdf
(5) Anti-ulcerogenic activity of Ethanolic Extract of Cucumis sativus L. against NSAID (Aspirin) induced Gastric Ulcer in wistar albino rats, link: http://florajournal.com/vol1issue3/aug2013/15.1.pdf
(6) Cucurbitacin B inhibits STAT3 and the Raf/MEK/ERK pathway in leukemia cell line K562, link: http://www.cancerletters.info/article/S0304-3835(09)00505-9/abstract
(7) Herbal medicines as diuretics: A review of
the scientific evidence, link: http://www.researchgate.net/publication/6036648_Herbal_medicines_as_diuretics_a_review_of_the_scientific_evidence

(8) Protective role of Mangifera indica, Cucumis melo and Citrullus vulgaris peel extracts in chemically induced hypothyroidism, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009279708006248
(9) Possible amelioration of atherogenic diet induced dyslipidemia, hypothyroidism and hyperglycemia by the peel extracts of Mangifera indica, Cucumis melo and Citrullus vulgaris fruits in rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276533
(10) Musk melon is eat-must melon, link: http://www.irjponline.com/admin/php/uploads/vol-2_issue-8/10.pdf
(11) Cantaloupe nutrition facts, link: http://www.nutrition-and-you.com/cantaloupe.html
(12) Melon, http://ne.dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/fns/pdf/tn_melon.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pepene galben:

Continut pentru:
100g 1 felie= 100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.