Piept de curcan Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Piept de curcan

Pieptul de curcan nu este numai delicios, dar este redus în calorii și grăsimi și are un număr bogat de nutrienți importanți.

Compoziție nutrițională

Conform USDA, 85 de grame de piept de curcan prăjit conține:

  • 135 calorii;
  • 3,26 grame de grăsime;
  • 0 grame de carbohidrați;
  • 24,70 grame de proteine. (1)


Beneficii

Este bogat în proteine

Pieptul de curcan este un aliment proteic bun.

Avem nevoie de proteine pentru aproape orice. Nu numai că părul, pielea și unghiile noastre sunt formate din proteine, dar proteina transportă și oxigenul, ajută la coagularea sângelui și repară și regenerează celulele țesutului.

Mai mult, obținerea de suficiente proteine în dietă te poate ajuta să menții greutatea sub control, să îmbunătățești sănătatea creierului și a inimii și chiar să menții nivelul normal de zahăr din sânge.

Promovează un somn mai bun

Curcanul are un conținut ridicat de triptofan, un aminoacid care ajută la reglarea somnului.

Triptofanul este un precursor al melatoninei, un hormon care este implicat în controlul ciclului de tip somn-veghe. O analiză formată din 19 studii a demonstrat că melatonina poate crește timpul total de somn, reduce timpul necesar adormirii și îmbunătățește calitatea generală a somnului. (2)

Ajută la pierderea în greutate

Curcanul are un conținut scăzut de calorii și este bogat în proteine, motiv pentru care poate fi inclus cu succes în dietele de slăbire.

O dietă bogată în proteine poate ajuta la reducerea nivelului de ghrelină, hormonul foamei, la reducerea gustărilor din timpul zilei și la reducerea poftei de mâncare. (3)

S-a dovedit că proteina stimulează metabolismul și scade aportul caloric. (4)

În plus, corpul consumă mai multe calorii pentru a digera proteinele decât pentru alți macronutrienți, cum ar fi carbohidrații și grăsimile. (5)

Seleniu

Curcanul este o sursă bună de seleniu, și oferă 27% din necesarul zilnic de seleniu. Seleniul poate îmbunătăți metabolismul, imunitatea și acționează ca un antioxidant pentru a te proteja de radicalii liberi și de inflamație.

S-a dovedit că acest mineral are proprietăți anticancerigene și a fost asociat cu un risc scăzut de boli coronariene. (6)

Combaterea depresiei

Datorită conținutului ridicat de triptofan, curcanul poate ajuta și în tratamentul unor afecțiuni precum depresia. Acest lucru se datorează faptului că triptofanul este capabil să stimuleze producția de serotonină, un neurotransmițător care se găsește în creier, în tractul digestiv și în trombocitele din sânge. Se crede că serotonina controlează echilibrul stării de spirit, iar un deficit de serotonină a fost asociat cu un risc mai mare de depresie. (7)

Într-un studiu, o cantitate redusă de triptofan a influențat semnificativ starea de spirit la femeile sănătoase. (8)

Piept de curcan vs. piept de pui

Curcanul și puiul sunt cele mai populare două tipuri de carne, apreciate pentru aromele lor distincte, precum și pentru nutrienții pe care îi oferă.

Pieptul de curcan conține o cantitate mai mică de triptofan decât cel de pui, dar este și mai scăzut în calorii. De asemenea, pieptul de curcan are mai multe proteine și mai puține grăsimi decât pieptul de pui.

Ambele pot fi opțiuni sănătoase și hrănitoare pentru a stimula aportul de proteine, vitamine și minerale importante.

Dezavantaje

Deși neobișnuit, unele persoane pot avea o reacție alergică ca răspuns la carnea și produsele de curcan. În plus, unele persoane pot avea o sensibilitate sau alergie la anumiți aditivi care se găsesc în produsele procesate. Simptomele alergiei alimentare includ urticarie, congestie, strănut, dureri de cap, astm și greață. Dacă ai aceste reacții după consumul de curcan, întrerupe consumul și discută cu medicul.

Siguranța alimentelor este, de asemenea, un factor important de luat în considerare atunci când vine vorba de prepararea pieptului de curcan. Gătirea curcanului la o temperatură internă minimă de 74 de grade Celsius este importantă pentru a preveni toxiinfecția alimentară.

De asemenea, reține că produsele de curcan prelucrate tind să fie bogate în sodiu. Așadar, alege carnea de curcan proaspătă în loc de cea prelucrată pentru a reduce aportul de sodiu.



AVANTAJE:
Pieptul de curcan fără pieliță este cea mai slabă carne.


Data actualizare: 08-08-2019 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 12347
Bibliografie
1. Basic Report: 05168, Turkey, whole, meat only, cooked, roasted. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/989?manu=&fgcd=&ds=
2. Meta-analysis: melatonin for the treatment of primary sleep disorders.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23691095
3. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16469977
4. Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11838888
5. Diet induced thermogenesis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/
6. Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16313696
7. Role of serotonin in the pathophysiology of depression: focus on the serotonin transporter.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7508830
8. Mood response to acute tryptophan depletion in healthy volunteers: sex differences and temporal stability.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8914119/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Piept de curcan:

Continut pentru:
100g 1/2 piept fără oase = 864g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.