Piersici Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Piersicile sau Prunus persica sunt fructe mici, cu un strat subțire de coajă pufoasă și pulpă dulce, de culoare albă sau galbenă. Piersicile fac parte din aceeași familie de fructe cu prunele, caisele, cireșele și migdalele.
Pot fi consumate, fie ca gustare, fie adăugate într-o varietate de feluri de mâncare. Mai mult, piersicile sunt hrănitoare și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, precum o digestie îmbunătățită, o piele mai fină sau pot ajuta la reducerea alergiilor.
Compoziție nutrițională
Piersicile sunt o sursă de potasiu, vitamină A, beta-caroten și vitamină C (acid ascorbic). Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina E (alfa-tocoferol), vitamina K (fiolochinonă), vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacin), vitamina B-6 și acid folic.Beneficii
Prevenirea cancerului
Cercetările publicate în Departamentul Agriculturii din SUA sugerează că piersicile sunt bogate în compuși fenolici și carotenoizi, care prezintă proprietăți antitumorale și anticanceroase. (1)
O altă cercetare realizată de Frederick Khachik arată că piersicile ajută la combaterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul de colon. (2)
Studiile au susținut că acidul clorogenic și acidul neochlorogenic, ambele prezente în piersici, exercită efecte benefice în inhibarea creșterii celulelor cancerului de sân, fără a afecta celulele normale, spre deosebire de chimioterapie, care afectează negativ celulele sănătoase. (3)
Scăderea în greutate
Potrivit unui studiu realizat de Texas A&M, fructele precum piersicile, prunele și nectarinele s-au dovedit eficiente în tratarea obezității, diabetului, sindromului metabolic și a bolilor cardiovasculare. (4)
Studiul sugerează că aceste fructe au compuși bioactivi și fenolici cu proprietăți antiobezitate și antiinflamatoare, care pot reduce și colesterolul rău (LDL) asociat cu bolile cardiovasculare.
Îngrijirea pielii
Piersicile ajută la menținerea sănătății pielii datorită prezenței vitaminei C, care acționează ca o barieră împotriva radicalilor liberi și a infecțiilor.
Piersicile protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete. Un studiu realizat de Wilhelm Stahl de la Universitatea din Düsseldorf (5) a demonstrat că antioxidanții precum zeaxantina și luteina au efecte antiinflamatorii și protejează pielea de razele UVA. Flavonoidele prezente în piersici au efecte fotoprotective și previn dermatozele asociate expunerii la radiația ultravioletă.
De asemenea, antioxidanții găsiți în piersici încurajează o recuperare mai rapidă a problemelor cutanate, cum ar fi petele de soare.
Diabet
Studiile au arătat că piersicile ajută la prevenirea riscului de diabet zaharat de tip 1, deoarece ajută la o scădere semnificativă a nivelului zahărului din sânge, datorită conținutului ridicat de fibre. Mai mult chiar, ele au un indice glicemic scăzut de 26-55, motiv pentru care sunt recomandate diabeticilor.
Sănătatea inimii
Piersicile conțin o combinație unică de compuși bioactivi care reduc riscul bolilor cardiovasculare. Potrivit unui studiu, înlocuirea băuturilor zaharoase cu sucuri de fructe proaspete bogate în polifenoli (cum ar fi piersicile) poate ajuta la scăderea factorilor de risc cardiovascular (6).
Fibrele, vitamina C și potasiul din piersici susțin, de asemenea, sănătatea inimii. Piersicile sunt, de asemenea, una dintre componentele importante ale dietei DASH, care se concentrează pe reducerea hipertensiunii.
Sănătatea digestivă
Fibrele dietetice din piersici ajută la reglarea și îmbunătățirea digestiei (7). Și, pe lângă faptul că sunt bune pentru digestie, aceste fructe acționează ca diuretic - ajută la curățarea rinichilor și a vezicii urinare (8).
Îmbunătățirea vederii
Prezența fitonutrienților antioxidanți, cum ar fi luteina și zeaxantina fac ca acest fruct să fie ideal pentru sănătatea ochilor (9). Un alt studiu afirmă că cei doi fitonutrienți protejează ochii de eventualele leziuni cauzate de razele de lumină (10).
Luteina și zeaxantina sunt, de asemenea, importante în protejarea maculei, prevenind degenerarea maculară asociată cu înaintarea în vârstă (11).
Reducerea stresului
Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Kentucky, piersicile ajută la reducerea stresului. De asemenea, contribuie la reducerea anxietății (12). De fapt, în Ungaria, piersicile sunt cunoscute drept „fructele calmului”.
Sarcina
În timpul sarcinii, hormonii pot să încetinească digestia. Acest lucru poate duce la constipație. Piersicile, bogate în fibre, pot ajuta la rezolvarea acestei probleme. Ele sunt, de asemenea, bogate în acid folic, care este esențial pentru dezvoltarea unui copil sănătos. Ajută la prevenirea defectelor grave la naștere (13).Sănătatea sistemului nervos
Prezența magneziului în piersici ajută la prevenirea stresului și anxietății în organism și ajută la menținerea sănătății sistemului nervos. Potrivit cercetărilor, o deficiență de magneziu poate afecta funcționarea sistemului nervos central, ducând la creșterea activității semnalelor nervoase. (14)
Un alt studiu realizat de George A. Eby și Karen L. Eby a sugerat că tratamentul cu magneziu ajută la îmbunătățirea simptomelor depresiei (15).
Crește imunitatea
Piersicile sunt bogate în acid ascorbic și zinc, care ajută la funcționarea normală a organismului și la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Potrivit unei cercetări asupra rolului imunosupresor al vitaminei C și al zincului, acestea au proprietăți eficiente de vindecare a rănilor și ajută la combaterea infecțiilor și reducerea severității bolilor precum răceala, malaria, pneumonia și diareea. (16)
Detoxifierea organismului
Piersicile sunt benefice pentru curățarea și detoxifierea organismului și ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din ficat și din rinichi. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru fabricarea produselor de detoxifiere pe bază de plante, cum ar fi ceaiurile detoxifiere.
Dezavantaje
Reacțiile alergice
Piersicile pot provoca alergii alimentare datorită prezenței anumitor alergeni. (17)
Producția și depozitarea piersicilor uscate poate implica utilizarea de sulfit drept conservant, care poate duce la reacții alergice, inclusiv agravarea simptomelor de astm, urticarie și anafilaxie.
Semințe de piersică
Pot avea efecte toxice din cauza prezenței cianurii în cantitate mică. Este întotdeauna recomandat să consulți un medic în cazul utilizării medicamentelor obținute din semințe de piersici.
Piersicile sunt ușor de încorporat într-o varietate de feluri de mâncare și pot oferi beneficii diverse pentru sănătate, inclusiv o piele mai sănătoasă, reducerea alergiilor și o digestie îmbunătățită.
Piersicile par a fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer și pot stimula imunitatea sau pot proteja împotriva toxinelor.
Laxativ foarte ușor.
Piersicile sunt utile pentru cei cu colesterol mare sau cei care urmează un regim fără sare.
2. Lutein, lycopene, and their oxidative metabolites in chemoprevention of cancer. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jcb.240590830
3. Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19530711
4. Peaches, plums, nectarines give obesity, diabetes slim chance. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120618132921.htm
5. Flavonoid-Rich Nutrients for the Skin. Url: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-12264-4_8
6. Consumption of polyphenol-rich peach and plum juice prevents risk factors for obesity-related metabolic disorders and cardiovascular disease in Zucker rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25801980
7. Peaches. Url: https://www.oregon.gov/ode/students-and-family/childnutrition/F2S/Documents/PEACH_1_poster_eng.pdf
8. Peaches and the science behind them. Url: https://www.canr.msu.edu/news/peaches_and_the_science_behind_them
9. Pick Peaches for Healthy Nutrients. Url: https://www.nutritionletter.tufts.edu/issues/10_8/current-articles/Pick-Peaches-for-Healthy-Nutrients_1515-1.html
10. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19168000
11. Out of Sight. Url: http://tuftsjournal.tufts.edu/2008/10/features/03/
12. Family & Consumer Sciences . Url: https://clinton.ca.uky.edu/files/july_august_2016_003.pdf
13. Peaches in pregnancy. Url: https://ucanr.edu/blogs/blogcore/blogroll.cfm
14. Central nervous system magnesium deficiency.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2001142
15. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987706001034
16. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
17. Allergen Data Collection: Peach (Prunus persica). Url: http://www.food-allergens.de/symposium-2-4/peach/peach-allergens.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Piersici:
Continut pentru:
100g
1 fruct = 150g
1 cană = 154g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: